Százötven embert rúgnak ki az egészségügyből

Saját háttérintézményeit is kényszerű fogyókúrára fogja az egészségügyi kormányzat. Az elbocsátásokkal is járó átszervezéstől mintegy félmilliárd forintnyi megtakarítást remélnek – értesült a Népszabadság.

Az átalakulás terve konfliktusokat gerjesztett a szaktárca és a Miniszterelnökség között. Úgy tudjuk, több részletkérdésben – például a hatáskörök, feladatok elosztásában – másként lépett volna a szakpolitika, mint a Miniszterelnökség. A vita miatt a már elkészült kormányzati javaslat ismét az Államreform Bizottság elé kerül.

500 milliót spórolnak a háttérintézmények átalakításával
Ötszázmilliót spórolnak a háttérintézmények átalakításával
Teknős Miklós / Népszabadság

Az ágazat 17 háttérintézményéből csupán az Országos Mentőszolgálatot és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot nem érinti a nagy átszervezés. E két intézmény megőrzi önállóságát, a többit az államháztartási reform részeként legkésőbb április végéig centralizálják, és egyben racionalizálják a működtetésüket. Lapunk úgy tudja, hogy a 15 átszabásra váró intézményből összesen 150 embert bocsátanának el. Egyebek mellett megszüntetik az Országos Igazságügyi Orvostani Intézetet, amelynek jogutódjaként a Semmelweis Egyetemet jelöli ki a kormányzat.

A korábbinál több feladat jut majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak: a hivatalhoz kerülnek a betegirányítással és a kapacitáselosztással kapcsolatos szervezési és irányítási munkák a kórházfenntartótól. Az OEP azonban csak a feladatot veszi át, az eddig ezzel foglal kozó munkatársakra nem lesz szüksége, így várhatóan 45-50 ember veszítheti el munkáját. Az Országos Tisztiorvosi Hivatalból (OTH) és további nyolc országos intézményéből mindössze négy – az OTH, az Országos Közegészségügyi Központ, az Országos Epidemiológiai Központ és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet – maradhat. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet, mint a népegészségügyi feladatok letéteményese, szintén átalakul, az új szervezet neve még bizonytalan, várhatóan Országos Népegészségügyi Intézetnek hívják majd. E szervezetbe olvasztanak két módszer tani központot, az Országos Alapellátási és az Országos Gyermek-egészségügyi Intézetet.

A karácsony előtti szavazási hajrában a legfrissebb egészségügyi salátatörvény elfogadásával már döntöttek arról, hogy az egészségügyi intézményrendszer átalakításával érintett Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) helyett jogutódként januártól az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) gyakorolja majd az államot megillető tulajdonosi jogokat az egészségügyi szakellátásokhoz használt állami vagyon fölött. Ezzel együtt újra önálló lesz a gyógyszerhatóság, azaz az Országos Gyógyszerészeti Intézet. E hivatalhoz kerülnek várhatóan a táplálékkiegészítők hatósági felügyeletével kapcsolatos jogok.

A GYEMSZI informatikai főosztályán is jelentős karcsúsítás várható, innen 30 embert bocsáthatnak el. Főnököt vált az Országos Vérellátó Szolgálat, és a jövőben a szakállamtitkárság helyett a kórházfenntartó hivatal irányítja majd a munkáját. A GYEMSZI 609 munkatársából papíron 90-nek kellene az Államreform Bizottság javaslata szerint távoznia, ám úgy tudjuk, ténylegesen ötvenen számíthatnak valódi elbocsátásra. Több állás jelenleg sincs betöltve, másokat pedig szerződéssel tovább foglalkoztatnának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.