galéria megtekintése

Fogalmuk sem volt arról, hogy támogatják a CÖF-öt

35 komment


Czene Gábor

A Magyar Pumi Klub, a református zsinati iroda vagy például egy terézvárosi dalkör is felbukkan a kormánypárti Civil Összefogás Fórum támogatóinak sorában. Nem csupán mi lepődtünk meg, hanem az említett szervezetek képviselői is. Nekik fogalmuk sem volt arról, hogy támogatnák a CÖF-öt.

Hol békemenetet, hol szellemi honvédő mozgalmat szervez a Civil Összefogás Fórum, máskor lejárató kampányt indít baloldali politikusok ellen, ha pedig a történelmi idők megkövetelik, felhívásokkal és közleményekkel áll ki a Fidesz mellett. A Csizmadia László vezetésével működő szervezet közéleti aktivitása sosem lankad, elvégre a kormánynak mindig jól jön az önzetlen segítség. A CÖF a minap a vörösiszap-perben hozott ítélet miatt érezte úgy, hogy – fideszes politikusokhoz hasonlóan – feltétlenül hangot kell adnia felháborodásának.

Ugyanakkor effajta őszinte lelkesedés nem tükröződik a Csizmadia-csapat pénzügyi átláthatóság iránti elkötelezettségében. A ­2015-ös közhasznúsági jelentés még nem került fel a „civil összefogás" honlapjára, de a korábbi beszámolók arról tanúskodnak, hogy három év leforgása alatt közel 620 millió forint landolt a CÖF-nél.

Annak ellenére, hogy a CÖF az „ország egyik legnagyobb civil szervezetének" titulálja magát, ­feltűnően kevesen ajánlották fel számára adójuk egy százalékát. Tavaly a CÖF alapítványa 270 adófizetőtől mindössze 1,3 millió forintot gyűjtött össze, az egyszázalékos forrásból befolyó összeg tehát alig észrevehető aprópénz az évi százmilliókhoz képest. A CÖF nem titkolta, hogy a Fidesz pártalapítványától is kapott tíz­mil­liókat, ám azt állítja: bevételeinek túlnyomó részét egyéb adományok teszik ki.

 
A Csizmadia László vezetésével működő CÖF közéleti aktivitása sosem lankad
Földi Imre / Népszabadság

További konkrétumokkal a CÖF eddig nem szolgált, ám honlapja – magánszemélyek mellett – hazai és határon túli szervezetek százait sorolja fel a „támogatók" címszó alatt. Abból indultunk ki, hogy a lista révén közelebb juthatunk a CÖF anyagi hátterének feltérképezéséhez. A magyarországi szervezetekre koncentráltunk, főként azokra, amelyekről nevük vagy tevékenységi körük alapján nem gondoltuk volna, hogy elkötelezett hívei a pártpolitikában nyakig elmerült Civil Összefogás Fórumnak. Egyszerűen csak arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen formában és milyen megfontolásból támogatják a CÖF-öt, pénzbeli támogatás esetén pedig mekkora összegről van szó.

A Magyar Pumi Klub vezetője tőlünk értesült a hírről, hogy egyesülete támogatja a CÖF-öt. „Az előző elnök 2013-ban elhunyt, halála után vettem át az egyesület elnökségét, és nem volt tudomásom róla, hogy bármiféle kapcsolata lenne a Magyar Pumi Klubnak a CÖF-fel. Támogatói jellegű különösen nem, hiszen egy vegetáló, néhány fős létszámú egyesület volt, amikor elnökké választottak, vagyon nélkül: így kizártnak tartom, hogy támogatott volna bárkit" – közölte a pumisok nevében Árkosi József.

Erősen elcsodálkozott Káel Ágnes is, aki múlt hónapban köszönt le a Terézvárosi Nosztalgia Dalkör vezetéséről. „Ha valaki tudna arról, hogy támogatjuk a CÖF-öt, akkor az én vagyok" – mondta. Némi töprengés után arra jutott, hogy talán 2011-ben elhunyt elődje lépett valamit, ha így történt, a tagságot erről nem értesítette – és nem is kérdezte meg.

– Nem állunk semmilyen hivatalos kapcsolatban a Civil Összefogás Fórummal, így nem is vagyunk támogató szervezete – zárta rövidre a témát a Magyarországi Református Egyház zsinati irodája, amely szintén szerepel CÖF-ös listán.

Kerestük Csizmadia Lászlót is, de nem értük el.

Birkózók, kertészek

Tucatnyi szervezetet kerestünk meg. Szerettük volna megszólaltatni például az Ócsai Birkózókat Támogató Egyesület képviselőjét (a helyi önkormányzatnál és az egyesület egyik tagjánál is érdeklődtünk), de nem jártunk sikerrel. Nem reagált kérdéseinkre a Magyar–Tadzsik Kulturális Kapcsolatok Egyesülete, a Veszprém megyei Várpalota–Pétfürdői Kertbarát Kör Egyesület, ahogyan több, fogyatékkal élőkkel foglalkozó szervezet sem. A Rendészeti Kiképzők Szövetségének külföldön tartózkodó elnöke ígérte, hogy később rendelkezésünkre áll: az újbóli kapcsolatfelvétel végül nem jött össze.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.