Fodor: A gyűlölet miatt társadalmi csoportok kerülnek perifériára (hosszabb beszámoló)

Az SZDSZ mai sajtótájékoztatóján Fodor Gábor pártelnök mellett beszélt Ignácz József, a Baranya megyei Besence polgármestere, a párt EP-listájának negyedik helyezettje is. A gűlöletkeltés és megfélemlítés veszélyeire hívták föl a figyelmet. Az SZDSZ nehezen betarthatónak tartja a holokauszttagadás elleni törvényt, de nem ellenzi megalkotását.

Kétmillió ember nem maradhat képviselet nélkül, viszont az a kirekesztés és gyűlölet, amely egyes erők politikájává vált, azt eredményezné, hogy egész társadalmi csoportok kerülnének perifériára - mondta szombati budapesti sajtótájékoztatóján Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke közölte, ha képesek vagyunk gyűlölet nélkül megtalálni azt, amely összeköti a nemzetet, akkor erősebbek leszünk, ha viszont ki akarunk rekeszteni embereket vallásuk, bőrszínük vagy származásuk alapján, akkor gyengébbek. A politikus úgy fogalmazott, hogy az SZDSZ harcol azon politikai erők ellen, amelyek úgy gondolják, hogy Magyarországnak a kirekesztésre kell épülnie. Hozzátette, az SZDSZ olyan politikához kér támogatást, amely az emberi jogok tiszteletére, a toleranciára és a demokratikus értékrend, valamint az alkotmány melletti határozott kiállásra szólít fel.

Fodor Gábor kijelentette, hogy a szélsőséges, elsősorban szélsőjobboldali mozgalmak olyan jelszavakat hangoztatnak, amelyekben megjelenik a magyarországi cigányság elleni gyűlölet, a zsidóság, a kisegyházak vagy a szexuális másság diszkriminációja. Emlékeztetett rá, hogy ma ott tartunk, hogy egy, a cigányok ellen indított gyilkosságsorozatot kell felderíteni a rendőrségnek. Hozzátette, aki szerint ez vállalható, vagy egyáltalán magyarázkodik amiatt, hogy miért öltek meg származásuk miatt embereket Magyarországon, az kiiratkozik a demokratikus és az emberi közösségből. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a Magyar Gárda militáns szervezkedés folytat, és emiatt ma sokan, a cigányság és a zsidóság körében is félelemben élnek.

Fodor szerint a szabad demokraták számára az európai parlamenti választások belpolitikai tétje az, hogy képesek-e a kirekesztéssel szemben megfogalmazni az együttműködés politikáját. A sajtótájékoztatón részt vevő Ignácz József, a Baranya megyei Besence polgármestere, az SZDSZ EP-listájának negyedik helyezettje azt mondta, hogy a gyűlöletkeltés és a gyilkossághullám minden józan gondolkodású embert megrémiszt. Közölte, ma áldozattá lehet válni azért, hogy valakinek a bőrszíne fekete, mert ha nem is roma, de rasszjegyei alapján annak nézhetik és megölhetik. Azt mondta, hogy ebben a kérdésben az egész társadalomnak felelőssége van, de a szélsőjobboldali pártokat különösen nagy felelősség terheli. A polgármester szerint a társadalmi válság egyaránt érinti roma és nem roma származású a leszakadó rétegeket. Félőnek nevezte, hogy a leszakadó térségekben élőket is eléri a gyűlölethullám, és „azt fogja majd mondani a szélsőjobb, hogy ezek ingyenélők (...), és őket is le fogják majd lőni".

Fodor Gábor arra a kérdésre, hogy a szélsőjobb megerősödése miatt miért kétmillió ember maradna képviselet nélkül, azt felelte, vannak olyan népcsoportok, valláshoz, gondolkodáshoz vagy életvitelhez tartozó emberek, akiknek, ha így folytatódik, azzal kell szembesülniük, hogy a politikában nem marad képviseletük, mert mások sem merik majd felvállalni ezt.


Hozzátette, hogy az SZDSZ mindig is vállalta a kisebbségek képviseletét, de szerinte ennek nem úgy kell megtörténnie, hogy a népcsoportok delegálnak képviselőket a parlamentbe. A holokauszttagadás tervezett büntethetővé tételét politikai kérdésnek nevezte. A pártelnök szerint az ilyen típusú törvényeknek lehet szimbolikus értékük, de nehezen használhatóak a gyakorlatban. Hozzátette, ha ez a törvény sokaknak biztonságot jelent, akkor az SZDSZ megfontolhatónak tartja a támogatását. Véleménye szerint viszont a szabályozás megalkotásához nincs szükség alkotmánymódosításra. A nemrég kirobbant privatizációs ügyre reagálva a pártelnök azt mondta, az Állami Számvevőszék jelentése alapján le kell folytatni a szükséges vizsgálatokat.

 

 

 

 

Fodor Gábor a sajtótájékoztatón
Fodor Gábor a sajtótájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.