galéria megtekintése

Gyorsítósávot nyitott az Uzsoki a fizető betegeknek

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 26. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Aki írásban lemond a közfinanszírozásról, és magánbetegként a szolgáltatást meg is tudja fizetni, soron kívüli ellátást kap az Uzsoki kórházban. A kórházi menedzserek jó ideje keresik, hogyan lehetne magánpénzt bevonni a rendszerbe. Néhány hete a Magyar Kórházszövetség közgyűlésén az igazgatók azt is kimondták: az állami intézményeken belül mielőbb ki kell alakítani a fizetős részlegeket.

A fővárosi Uzsoki ezt meg is csinálta. A rendszer bevezetése óta eltelt hónapokban már több mint százmillió forintért vásároltak náluk privát szolgáltatást. A felszámolt díjnak valamivel több mint a felét a közreműködő orvosok, műtősök, ápolók, gyógytornászok és más szakdolgozók kapják, akiknek ezért azt is vállalniuk kell, hogy ezt a tevékenységet kizárólag munkaidőn kívül, vállalkozóként végzik. Ami marad, az az intézményé.

Eddig a csípő- és térdprotézisműtétekre volt a legnagyobb a kereslet. A csípőprotézis-beültetést 1,4 millióért, a térdprotézisét 1,7 millióért vállalják

– Muszáj volt belevágnunk. A közfinanszírozási plafon miatt ma Magyarországon egyetlen kórház sem képes annyi beteget ellátni, amennyit egyébként a méretei, a felszereltsége lehetővé tenne. Az állami pénzen létrehozott kapacitást pedig bűn parlagon hagyni, különösen akkor, ha a fizetőképes beteg amúgy is kopogtat a kórház kapuján – magyarázta lapunknak Karátsonyi Annamária, az intézmény gazdasági igazgatója. Hozzátette: a meglévő és kihasználatlan kapacitást szűkíteni sem lehet, mert a minimumfeltételek miatt a kórház üzemi mérete nem csökkenthető.

 
Aki fizet, hamarabb sorra kerül
Aki fizet, hamarabb sorra kerül
Kurucz Árpád

Bár a Fidesz-kormányzat politikai kommunikációja az egészségüggyel kapcsolatban erősen magánellenes, 2011-től egy jogszabállyal mégis legalizálták, hogy a közfinanszírozott intézmények bizonyos körülmények között – beutaló nélküli vagy a területen kívüli betegellátásáért, magánorvosi beutalóval érkezőktől vagy az orvosválasztásért – térítési díjat kérjenek. A kórházak azonban egy-egy kivételtől eltekintve nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Az Uzsoki gazdasági igazgatója szerint a privát kezelést élesen el kell különítenie az intézménynek a kettős finanszírozás és az egyéb visszaélések kizárása érdekében a közszolgáltatásoktól. Ezért a magánbetegek először szerződést kötnek a szolgáltatásról, és aztán találkozhatnak az orvossal.

Ha a beteg nem külföldi, hanem magyar biztosított, az adott ellátással kapcsolatban írásban le kell mondania a közfinanszírozásról.

A magánbetegnek általában csomagot kínálnak,melynek része a konkrét beavatkozás, ha szükséges, a rehabilitációt segítő szakemberek és egyéb szolgáltatások díja, valamint az elhelyezés a VIP-részleg szobáiban.

Szerintük jutányos - Kurucz Árpád / Népszabadság

Karátsonyi Annamária szerint az áraik nem alacsonyak, általában az adott beavatkozásért járó OEP-finanszírozás kétszeresét kérik a privát betegtől, plusz az ellátóknak fizetendő érdekeltségi díj összegét. Eddig a csípő- és térdprotézisműtétekre volt a legnagyobb a kereslet. A csípőprotézis-beültetést 1,4 millióért, a térdprotézisét 1,7 millióért vállalják. A távozáskor a beteg számlát kap.

A kórházban a nem területi, beutaló nélkül vagy magánorvosi beutalóval érkezőktől is térítési díjat kérnek az ellátásukért, cserébe soron kívül juthatnak labor- vagy egyéb diagnosztikai szolgáltatásokhoz.

A magánnőorvosok által gondozott terhes nőknek, amennyiben nem az intézmény ellátási területén élnek, néhány száztól pár ezer forintig végzik el a laborvizsgálatokat. Mióta ezt a rendszert bevezették, a labordiagnosztika vesztesége jelentősen mérséklődött.

Néhány hete lehetőséget teremtettek a fizetős röntgen- és ultrahangvizsgálatokra. Ezekért 2000–6000 forintot kérnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.