galéria megtekintése

Fizetnie kell a kisemmizett gazdának

3 komment


Rab László
NOL

Az öt és fél millió forint helyett „csak” 1 millió 324 ezer forint kártérítést kell fizetnie annak a kajászói gazdának, aki tavaly áprilisban figyelemfelkeltő akciója során 24 hektár napraforgót vetett az állam földjén. Böcsödi Gergely 30 éves kajászói gazda ezen tette miatt állt a Székesfehérvári Járásbíróság előtt, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) birtoksértés miatt perelte be.

Bíróné Schuller Zsuzsanna az elsőfokú döntést azzal indokolta, hogy a földbérleti pályázaton vesztes Böcsödi Gergelynek nem volt joga szántani és vetni az állam földjén, maga az NFA is úgy érvelt, a fiatalember nem jogállami megoldást választott. Még akkor sem, ha azt kifogásolta, hogy az NFA törvénytelenül ítélte oda a máshol lakó pályázónak, Kiss Árpádnak a 6000 koronát meghaladó mértékű területet. A bíróság nem foglalkozott azzal, hogy az NFA tévedett-e (azzal, hogy az idén újra megpályáztatták a plusz földet, elismerték, hogy nem volt rendben a pályázat), és elutasította a fiatal gazdálkodó kárigényét is, mely a bevetett, ám utóbb kitárcsázott napraforgó durván egymilliós költségére vonatkozott. Az 1,3 millió forintos megítélt összeg a 2013. április 24. és május 2. közötti időszak költsége volt, amit az állam egy őrző-védő cégnek kifizetett „a föld megvédéséért”.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A döntéssel Böcsödi Gergely nem volt elégedett, azt hangoztatta, hogy az NFA nem tudta bizonyítani részéről a fenyegető magatartást, a per voltaképp egy bosszúhadjárat része, amelyet a törvénytelenségek nyilvánosságra hozatala miatt kezdeményeztek. – Az NFA azt bizonyította – mondta Böcsödi –, hogy a helyi gazdákkal nem akar együttműködni. Csak a vetés után jelentette be, hogy megosztotta a területet, a birtokvédelmi eljárásról senkit nem tájékoztatott. Fellépésünk hatására kezdték kozmetikázni a szerződést, és azzal, hogy most újra pályáztatnak a plusz földekre, elismerték, hogy törvénytelenséget követtek el 2012-ben. Nem fizetek, természetesen fellebbezek. Az NFA nekem tartozik kártérítéssel, mert nekem köszönheti, hogy a kérdéses területen helyreállhat a törvényesség. Amennyiben köztisztviselők ennyi törvénytelenséget követhetnek el ebben az országban, és még a saját túlzásaikat is másokra hárítják, azokra, akik munkával hívják fel a figyelmet erre, akkor ki lesz az, aki komolyan veszi, hogy a törvénytelenség ellen szót emelni állampolgári kötelessége? Azért fizessek, mert nyilvánosságra mertem hozni mindezt? Óriási az eszmei és az anyagi károm.

 

A bíróság azt is vizsgálta, hogy az önkényesen szántó és vető gazda azt akarta-e kikényszeríteni, hogy az NFA végül vele kössön szerződést. Ez azonban eléggé életszerűtlen, mert a kajászói, kigolyózott hat pályázóval a kezdetektől perben, haragban áll az állam. A helyi földbérlet-pályázatokon nem nyert helyi gazda, mindent a húsz kilométernél távolabb lakó, földművelésügyi minisztériumi kapcsolatokkal rendelkező pályázó és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségei kaptak meg. A kajászói vesztesek a pályázatok kihirdetése után látványos földfoglaló akciókba kezdtek, ennek volt része a tavaly tavaszi „engedetlenségi” vetés is.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A bíróság a helyi gazdák tüntetéseit és az NFA elleni fellépéseit végül sima birtoksérelemként értékelte. Nem vizsgálta, és a jelek szerint senki sem óhajtja vizsgálni, mi van akkor, ha maga az állam követ el hibát a pályáztatás során. A kajászói földek utólagos megosztásáról nem tájékoztatták a helyieket (a bíróság szerint erre nem is volt szükség), ellenben feljelentést tettek a gazdatanács tagjai ellen bűnszövetségben elkövetett zsarolás miatt, ám sem a rendőrség, sem az ügyészség nem állapított meg bűncselekményt. A helyiek és Böcsödi Gergely véleménye, hogy az NFA a gazdák ellen használja a jogot, és nem kell felelnie elhibázott döntéseiért.

– Nem tőlünk kellene félteni az állam földjét – mondta az ítélethirdetés után a perbe vont gazda, és hozzátette –, mi csak meg szerettünk volna élni belőle. Ehelyett itt kötünk ki a bíróságon, a vádlottak padján.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.