Vak komondorok: több idő kell a kormánynak

A kormánypárti képviselők tartózkodása miatt az Országgyűlés igazságügyi bizottsága elutasította azt a határozati javaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy a parlament vitázzon a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célzó isztambuli egyezmény (IE) ratifikálásáról. Az előterjesztést Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa nyújtotta be.

„Olyan súlyosan bántalmazta élettársát egy férfi a Baranya megyei Cserdi községben, hogy a nő életét vesztette” – idézett egy alig háromnapos rendőrségi hírt a bizottságban Szelényi, rámutatva arra, hogy minden hétre jut hasonló tragédia, és ezek nagy része megelőzhető lenne, ha a kormány komolyan venné a párkapcsolaton, családon belüli erőszak súlyos problémáját. Mivel a bizottság munkáját vezető fideszes alelnökök – Papcsák Ferenc és Budai Gyula – folyamatosan beszélgettek Szelényi felszólalása alatt, a képviselő kénytelen volt megkérdezni tőlük: „Figyelnek az urak?”

Papcsák ásít
Papcsák érdeklődik
Teknős Miklós / Népszabadság

Az IE-t Magyarország tavaly márciusban írta alá. A ratifikálás azt jelenti, hogy az egyezmény bekerül a jogrendbe. Nőszervezetek (Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, NANE Egyesület, Patent Egyesület, Mona Alapítvány) arra mutatnak rá, hogy „az egyezmény gyakorlatba való átültetése megelőzheti például az olyan jogalkalmazási visszásságokat, melyekre a közelmúltban nagy nyilvánosságot kapott esetek világítottak rá”.

A bizottsági ülésen felszólaló kormánypárti Vass Imre azt mondta, egyetért az ellenzéki képviselővel abban, hogy az IE-t minél előbb ratifikálni kell. Vita szerinte abban van, hogy szükség van-e ehhez határozati javaslatra vagy sem. Szerinte nem, mivel a kormány amúgy is végzi a dolgát. Kifejtette, hogy az érintett minisztériumok egy erre a célra létrehozott munkacsoportban együtt dolgoznak azon, hogy a ratifikációhoz szükséges jogszabály-módosítási, illetve jogalkotási tervezetek elkészüljenek és a kormány elé kerülhessenek.

Megkerestük az érintett tárcákat (Belügyminisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma), s arról érdeklődtünk, hol tartanak a ratifikációt előkészítő munkában. Megtudtuk: a nőkkel szembeni erőszakkal foglalkozó munkacsoport 2015. február 18-án ülésezett legutóbb. A tárcák szerint mivel komplex jogszabályalkotás, valamint jogszabály-módosítás szükséges az egyezmény ratifikálásához, a munkához idő kell.

A ratifikáláshoz kapcsolódó előterjesztésről várhatóan 2015 tavaszán dönt a kormány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.