galéria megtekintése

Pályázatíró király kezébe kerülhet a Figyelő

2 komment


M. László Ferenc

Heteken belül lezárulhat a gazdasági lap, a Figyelő eladása. Úgy tudjuk, egy pályázatíró vállalkozó lehet a vevő, aki sok szálon kötődik egy, az állami pénzekre rámozduló üzleti körhöz.

Meg nem erősített információink szerint a vevő már letétbe helyezte a vételárat, amit azonnal folyósít, ha kiadó, a MediaCity Kft. körüli jogi viták lezárulnak.

A 7000-7500 körüli példányszámú, 1957-ben alapított újság ma már nem tartozik a legkeresettebb gazdasági lapok közé: a piacvezetőnek számító HVG-ből például négyszer annyi fogy. Sőt, időnként a Haszon magazin, de még a havonta megjelenő Forbes is jobb eredményeket tudott elérni, mint a Figyelő. Ennek ellenére az objektivitásra törekvő hetilapnak nagy tekintélye van az üzleti életben, az utóbbi időszakban többen is pályáztak rá.

A Figyelőt 2011-ben vásárolta meg a finn médiaóriástól, a Sanomától az IPM-et is kiadó magyar érdekeltségű Mediacity. A cég 2013-2014-ben megpróbálta konszolidálni a lapot: lefaragtak a költségekből, valamelyest növekedtek a bevételek is. Csakhogy a kiadóban többségi tulajdonnal bíró Hologram V.M. Kft., illetve a kisebbségi tulajdonos, a ConsulAudit Zrt. vezetői 2012-ben összeveszett. Az utóbbi tulajdonosát, Lukács Mariannát leváltották a MediaCity éléről, hűtlen kezeléssel, csalással gyanúsították. A vita elhúzódó pereskedésbe torkollott, végül egy kisebb adósság miatt felszámolás indult a kiadó ellen, tavaly november óta a bíróság által kijelölt felszámolóbiztos irányítja a céget.

 

A tulajdonosok közti konfliktus kihatott a lap anyagi helyzetére is. 2014-ről 2015-re közel 30 százalékkal estek a bevételek, a cég 183 milliós veszteséget termelt, kötelezettségei meghaladták a 600 millió forintot. A többségi tulajdonos éppen ezért az eladás mellett döntött. A helyzet pikantériája, hogy a Figyelőre több kormányközeli vállalkozó is bejelentkezett.

A Figyelőből hetente 7000-7500 példányt adnak el
A Figyelőből hetente 7000-7500 példányt adnak el
Szatmári Károly / Népszabadság

Érdeklődött a lap iránt többek között a miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád által felügyelt, kormánynak dolgozó Századvég, a kabinet kommunikációs közbeszerzéseit zsinórban nyerő Hamu és Gyémát-csoport (HG), az Orbán Viktorral baráti viszonyt ápoló milliárdos, Garancsi István és az Origót felvásárló, a jegybank alapítványaitól közel 600 milliós támogatást elnyerő New Wave-csoport (NW) is. Ám a tárgyalások minden esetben kisiklottak. Úgy tudjuk, Habony túl zűrösnek tartotta a tulajdonosok közti jogi perpatvart, a HG-csoport a kiadó átvilágításával volt elégedetlen, Garancsi pedig a vételár kiegyenlítésének módjával nem értett egyet, és az utolsó percben visszalépett.

A NW-csoport „ajánlata az első háromban sem volt benne" – közölte érdeklődésünkre a Hologram V.M. tulajdonosa, Varga Miklós. Ez azért is érdekes, mert egy magas rangú fideszes politikus, és két, a kormánypárti média felépítésén dolgozó forrás is azt állította, hogy a jegybankelnök unokatestvérével, Szemerey Tamással jó viszonyt ápoló Száraz István „kapta feladatul" a Figyelő megszerzését, Száraz pedig a NW-csoport tulajdonosa. Forrásaink szerint a csoport meghátrálásában szerepet játszott a vs.hu-nál kirobbant botrány: miután kiderült, hogy mennyivel támogatták a jegybanki alapítványok a portál kiadóját, az újságírók többsége felmondott. Szárazék pedig nem szeretnék, ha ugyanez a Figyelőnél is bekövetkezne.

Időközben az egyik legfőbb per jogerősen lezárult, Varga pedig arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tulajdonosok kiegyeztek, a felszámolási eljárás legkésőbb szeptemberben véget érhet. Azaz heteken belül minden akadály elhárul: megtörténhet az átadás-átvétel. A szerkesztőségben még a vevő nevét is tudni vélik. Állítólag Ducsai Ákos, a tavaly 643 millió forintot forgalmazó pályázatíró cég, a Tenderauditor Kft. ügyvezetője, esetleg valamelyik érdekeltsége lehet a befutó.

Varga cáfolta, hogy Ducsai lenne a vevő, igaz, nyilatkozatát úgy árnyalta: „nincs tudomása" arról, hogy adott volna be ajánlatot. A végső szót egyelőre nem is ő, hanem a felszámolóbiztos mondja ki. Őt viszont lapzártánkig nem tudtuk elérni, ahogy a szabadságát töltő Ducsait sem.

Szövevényes kapcsolati háló

Ducsai több szálon kötődik a kórház-privatizációban egykor élen járó Hospinvest egyik tulajdonosához, Deák Gáborhoz. A céget a Gyurcsány-kormány idején folyamatosan támadta a Fidesz, ám úgy fest, Deák már nincs feketelistán. Az egyik vállalkozása, az Előny Kft. építette a balatonfenyvesi, a másik cége, a Bright Side Yachting pedig az alsóörsi vitorláskikötőt. Mindkét vállalkozást Szemerey pénzintézete, a Növekedési Hitel Bank (NHB) finanszírozta több százmillió forint erejéig. Mint azt a 444.hu májusban kimutatta, a jegybank hitelezési programjában részt vevő NHB főleg olyan projekteket finanszíroz, amelyek vagy Szemerey-családhoz vagy Szárazhoz kötődnek.

A balatonyfenyvesi projekt uniós pályázatát a Tenderauditor készítette elő. Ennek a svájci tulajdonú cégnek a magyarországi megbízottja Kecskés Egon, aki az Előny és a Bright Side másik tulajdonosa Deák mellett. Ducsai felügyelőbizottsági tag a szintén svájci hátterű Alliance Jura-Hongrie Növekedési Kockázati Tőkealap Zrt.-ben is. Ez a cég kezeli azt a pénzügyi alapot, amelybe a magyar állam is milliárdos összeget tett, feladata pedig a gyorsan növekvő kkv-k, a startupok finanszírozása. Az alapkezelő portfoliójában szereplő öt cégből viszont négy olyan vállalkozás, amiben Deák és Kecskés is feltűnik tulajdonosként vagy cégvezetőként. Ducsai sógornője, Ducsai-Oláh Zsanett egyébként tavaly április óta a külügyminisztérium felügyelte Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.