Figyelmeztetéssel megúszták a köztévés retusálók

Lezárult a fegyelmi vizsgálat a köztévénél; a retusálási botrány három felelősét megdorgálták – "az ügyet ezzel lezárták".

Figyelmeztetést kapott munkáltatójától a közmédia három munkatársa, akik a közmédia tulajdonosi alapja által lefolytatott belső vizsgálat szerint felelősök Lomnici Zoltán arcának kitakarásáért. Mint ismert, Lomnici az Emberi Méltóság Tanácsa elnökeként, Tőkés Lászlóval közösen tartott sajtótájékoztatót a múlt héten; az erről szóló, a Duna TV, majd az MTV szombat esti híradójában leközölt tudósítás egy részében felismerhetetlenné tették Lomnici arcát; az esetet az Index tárta fel. A köztévé retusálási botránya miatt indult vizsgálat elvégeztével a felelősökről Böröcz István, az alap vezérigazgatója döntött.

Ügy lezárva

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtök esti közleményében ismét megköveti Lomnici Zoltánt a december 3-án 18 órakor a Duna Híradóban, majd az m1 19.30-as Híradójában elkövetett, "személyét sértő szakmai hibáért".

"Az MTVA vezérigazgatója teljeskörű vizsgálatot rendelt el az ügyben, mely a mai napon lezárult. A vizsgálatban érintett három munkatársunk a szakmai hibát elismerte, a felelősséget vállalta. Az érintett munkatársak vezérigazgatói figyelmeztetést kaptak. Lomnici Zoltántól a Híradó felelős szerkesztője még december 3-án este, telefonon bocsánatot kért. A vasárnap reggeli Híradóba, valamint internetes oldalainkra a tudósítás hibátlan változata került fel." Az MTVA közölte továbbá, csütörtökön az m1 Az ESTE című műsorában Lomnici Zoltán lesz az egyik vendégük. "Ezzel is azt kívánjuk bizonyítani, hogy mind Lomnici Zoltán személyét, mind közéleti tevékenységét a közmédia elismeri és figyelemmel kíséri. Az MTVA az ügyet ezzel lezárta."

Az MTVA nem nevezte meg a három felelőst, csak annyit mondtak érdeklődésünkre, hogy van köztük a műsorért tartalmilag, illetve formailag felelős ember is (magyarán szerkesztőről, illetve vágóról, grafikusról lehet szó, de ezt nem erősítették meg).

Az egyelőre kérdés, hogy követi-e a fegyelmi vizsgálatot újabb eljárás. Nagy-Navarro Balázs tévés szakszervezeti vezető ugyanis a médiahatósághoz fordult a retusálási ügy miatt – ahogy az idei első (tavaszi) közmédiás hamisítási botrány, a Daniel Cohn-Benditről szóló riport manipulálása miatt is.

Iktatták

A médiahatóság szóvivői irodájának tájékoztatása szerint megkapták Nagy-Navarro beadványát, melyet "az ügyintézők az eljárásrendnek megfelelően iktattak" (egy hónapon belül kell eldönteniük, megindítják-e az eljárást). A Cohn-Bendit-riporttal kapcsolatos beadványokról pedig azt a tájékoztatást kaptuk a hatóságtól, hogy a Médiatanács 2011 júliusában már hozott egy döntést az ügyben, akkor kénytelenek voltak megszüntetni az eljárást (akkor a kérelmező pontatlanul nyújtotta be a kérelmét – elvétette a kérdéses riport adásba kerülésének dátumát –, a hiánypótlási felhívásnak pedig nem tett eleget. Ezen kívül novemberben érkezett még 8 panasz a hatósághoz, ezek vizsgálata folyamatban van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.