Fideszeseket neveztek ki a közmédia ellenőreivé is

A közmédiumok fölötti gazdasági ellenőrzés is fideszes kezekbe került, miután a kormánypárti többségű médiakuratórium kedden kinevezte az új felügyelőbizottság elnökét és tagjait.

Szadai Károlyt nevezte ki a négy közszolgálati médium közös felügyelőbizottságának elnökévé a médiakuratórium - értesült a Népszabadság. Szadai az első Orbán-kormány idején Kövér László titkosszolgálati miniszter kabinetfőnöke volt, később négy éven át a közrádió kutatóriumát vezette fideszes delegáltként, további négy évig elnökhelyettes volt, majd a felügyelő bizottságánál folytatta. A kinevezés hírét Szadai lapunknak megerősítette.

A médiakuratórium további három, szintén fideszes hátterű tagot választott az új, összevont felügyelőbizottságba. Bíró Ildikó az előző parlamenti ciklusban fideszes országgyűlési képviselő volt, Balatoni Mónika színházi dramaturg pedig a Fidesz rendezvényeinek szervezéséért volt korábban felelős. (Balatonival novemberben kötött bruttó 4 millió 340 ezer forintos szerződést a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, stratégiai tanácsadásra "a kormányprogramhoz, tárcamunkatervekhez, a kívánt ország márkakép kialakításához; szakmai tanácsadásra a lakossági kommunikációs stratégia kialakításához; stratégiai kapcsolatépítésben történő közreműködésre a kulturális elit és a meghatározó értelmiségi körök vonatkozásában". Balatoni rendezte egyébként a Duna TV-n bemutatott „Mégis, lelkem, szeressed hazámat!” – Sorstöredékek Trianon után című filmet. Ide tartozik, hogy a felügyelőbizottságnak valószínűleg éppen a Duna TV gyanús szerződéseinek vizsgálata lesz az első feladata.)

A Hírszerző korábbi cikke szerint Balatoni aláírója volt a holokauszttagadó David Irving megszólaltatásáért megszüntetett közéleti műsorért, az Éjjeli menedékért kampányoló nyílt levélnek, 2004-ben pedig a Fidesz kulturális tagozatának gálaestjére rendezett műsort. Ő rendezte az idei augusztus 20-i ünnepség fő művét, az árvízkárosultak megsegítésére írt Összefogás Dalát is. Nagy Lenke pedig a KDNP delegáltja volt a Duna TV, illetve a Magyar Rádió korábbi kuratóriumában.

A négy tagot három évre választották, és 250 ezer forintos tiszteletdíjat kapnak. A felügyelő bizottság ötödik tagját a közmédiumok delegálják.

A médiakuratórium ellenzéki (MSZP-s, LMP-s és jobbikos) tagjai tiltakoztak a kormánypárti kinevezések ellen, de a fideszes többségű kuratórium egyszerű többséggel megválasztotta őket.

Emlékeztetőül: a médiakuratórium nyolc tagjából öt kormánypárti. Őket kilenc évre választotta meg a parlament, miután a jelölő bizottságban az ellenzéki - de még a KDNP-s - jelölteket is kiszavazta a Fidesz. A megválasztott kurátorok tiszteletdíja 400 ezer forint. A kuratórium és az általa megbízott felügyelő bizottság feladata a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna TV és a Magyar Távirati Iroda gazdálkodásának felügyelete. A négy közszolgálati médium új vezetőit - zömmel szintén jobboldali hátterű médiamunkásokat - is a médiakuratórium nevezte ki, és bármikor vissza is hívhatja őket - ezt a felügyelő bizottság is kezdeményezheti.

Szadai Károly - Kövér László mellől a közszolgálati médium közös felügyelőbizottságának elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.