Fideszesek sem hisznek a kormánynak

A kormánypárti politikusok között is akad, aki a Quaestor-ügyről azt mondta lapunknak: „valami nem stimmel”. Hivatalos információt nem kaptak fideszes, illetve kereszténydemokrata politikusok korábban a brókercég bedőléséről, mégis voltak, akik számára ez nem volt kérdés – állítják forrásaink.
„Valami nem stimmel, vagy nincs jól elmagyarázva” – mondta lapunknak egy ismert kormánypárti politikus a Quaestor-botrányról. A Fidesz-kormányzat egy olyan alakja mondta ezt, aki előzetesen semmit nem hallott a Quaestor bedőléséről, szerinte azonban nem meggyőző az az érvelés, hogy a kabinethez vagy fideszes politikusokhoz ne jutott volna el valamilyen hír arról, hogy a Buda-Cash után milyen más brókercég bukhat el. E forrásunk szerint Orbán Viktor azzal, hogy Sopronban bevallotta, személyesen adott utasítást az állami források kivonására, „magára húzta a botrányt”.
Giró-Szász és Lázár. Megpróbálják összehangolni a kommunikációt
Giró-Szász és Lázár. Megpróbálják összehangolni a kommunikációt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hivatalos csatornán nem kaptak a fideszesek, illetve a kereszténydemokraták semmilyen tájékoztatást a várható Quaestor-csődről, „mégis voltak olyanok, akik számára ez nem volt kérdés”. Egy üzletember lapunknak elárulta, egy kormánypárti ismerőse még a bejelentés előtt figyelmeztette, hogy bedőlhet a Quaestor.

Orbán pénteken megerősítette a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy kapott levelet a Quaestortól – ezt közvetlenül küldték neki –, és ennek tartalma megegyezett azzal a bejelentéssel, amelyet a cég a jegybanknál tett. Ezután azonnal beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, átküldte neki a levelet, hogy lépjen kapcsolatba a brókercéggel, ha tárgyalni akarnak. Arra a kérdésre, hogy a kockázatos befektetések kivonásáról szóló döntés már e levél megérkezése előtt megszületett-e, a miniszterelnök megismételte: jóval korábban.

Giró-Szász András az ATV Szabad szemmel című műsorának pénteki felvételén megmutatta Tarsoly Csaba Orbán Viktornak írt levelét. A műsorvezető kérésére a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár oda is adta a levelet, de a tartalom teljes ismertetéséhez nem járult hozzá. Azért nem, mondta, mert „ez egy magánember írása a miniszterelnöknek”. Mészáros Antónia műsorvezető néhány mondatban azonban összefoglalta a levél tartalmát, eszerint egy pénzügyi cselekvési tervet vázolt fel a Quaestor-vezér a csőd elkerülésére. A levélen március 9-i dátum szerepel. Az államtitkár cáfolta, hogy lenne „egy másik” levél is, azt állította: Szijjártó Péter, a külügyi tárca vezetője nem kapott levelet a Quaestor vezetőjétől.

Azt a lapunknak név nélkül nyilatkozó kormánypárti politikusok is megmagyarázhatatlannak tartják, hogy ha a miniszterelnök a február 25-ei kormányülésen kérte fel Varga Mihályt egy jelentés készítésére, és adta ki az utasítást az állami források kivonására a brókercégektől, Szijjártó Péter miért csak 10 nappal később tett ennek eleget. Az is nehezen hihető forrásaink szerint, hogy Tarsoly Csaba ne jelzett volna „időben” a külügyminiszternek.

Ráadásul csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón Lázár János és Giró-Szász András nem tudták pontosan megmondani, hogy melyik volt az a kormányülés, amikor a miniszterelnök utasította a tárcákat a források kivonására, március eleji kormányülésre utaltak, és a jelen lévő újságírók – tekintve, hogy szerdánként van kormányülés – március 4-ére tippeltek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.