Fideszes képviselő mentelmi jogát is kikérte az ügyészség

Zugírászat miatt indított eljárást a vádhatóság Horváth Zsolt (Veszprém) fideszes országgyűlési képviselővel szemben, mentelmi ügyét kedden tárgyalja az Országgyűlés illetékes bizottsága – tudta meg a Népszabadság.

Arról, hogy pontosan milyen tartalmú ügyről van szó, kérdésünkre sem az ügyészség, sem a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke, Rubovszky György nem adott felvilágosítást. Az érintett fideszes honatyát pedig hiába kerestük, nem reagált megkereséseinkre. A törvények szerint zugírászatot az követ el, „aki jogosulatlanul más részére üzletszerűen beadványt vagy okiratot szerkeszt és ezzel bűncselekményt (vétséget) követ el”.

Juhász Ferenc a parlamentben

A mentelmi bizottság keddi ülésén nemcsak Horváth Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését tárgyalják majd, de többek között Simor András MNB-elnök vagyonnyilatkozati ügyét és Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter kiadatását is. Mint arról lapunk korábban elsőként beszámolt: a szocialista politikus mentelmi jogát az ügyészség múlt pénteken kérte ki az Országgyűléstől, a honvédelmi tárca ingatlanügyeivel kapcsolatban.

Idén tavasszal Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést többek között Fapál László egykori HM-államtitkár ingatlanszerzése ügyében, megjelölve, hogy szerinte Juhászt is büntetőjogi felelősség terhelheti. Az MSZP-s politikus lapunknak múlt pénteken már jelezte: meglepte a hirtelen eljárás, de áll a vizsgálat elé, és nem kíván mentelmi joga mögé bújni.

Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes azt közölte a képviselőcsoport tanácskozása után, hogy az eljárást koncepciós ügynek tartják, és teljes egységben kiállnak a volt honvédelmi miniszter mellett. Tóbiás hangsúlyozta: hisznek abban, hogy egyetlen képviselőtársuk sincs, aki ne felelősségteljesen, az ország érdekében végezte volna a feladatát.

Tóbiás szerint a Juhász elleni eljárás is az MSZP-vel szembeni leszámolás része, amit az időzítés is jól jelez. A szocialista politikus egyértelművé tette: nem bíznak az igazságszolgáltatás pártatlanságában, miután mindegyik ág tetejére „politikai kinevezettek” kerültek. Ehhez kapcsolódik, hogy az MSZP-ből kivált Demokratikus Koalíció (amelynek elnöke, Gyurcsány Ferenc kormányában volt Juhász honvédelmi miniszter) már korábban kijelentette: nem fogják támogatni a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, mert szerintük ismét bebizonyosodott, hogy az ügyészség a Fidesz felügyelete alatt áll. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.