Fideszes hűbéresek kezén a Hortobágy

A volt fideszes képviselő családi vállalkozása háromszor nagyobb földet kapott tíz évre, mint a Margitsziget. Az asszony a földet meghirdető földalap megyei vezetője. Mivel a bérlemény természetvédelmi területen fekszik, a volt képviselő több százmilliót kaszálhat tíz év alatt.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megyei irodavezetője a Hortobágyon összesen 350 hektáros, azaz több mint háromszor akkora természetvédelmi területet kapott, mint a Margitsziget. Ezzel évente 28 millió jövedelemhez jut az egykori fideszes politikus – közölte keddi, debreceni sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országos elnökségének tagja, és Kathiné Juhász Ildikó, a párt megyei elnöke, hajdúböszörményi önkormányzati képviselő.

Kathiné Juhász Ildikó elmondta: a magánnyugdíjak lenyúlása, a trafikok fideszes családi vállalkozásokba szervezése és az állami földek baráti kézbe játszása után az Orbán-kormány a természetvédelmi területeket adja oda hűbéreseinek. Mint mondta, az Index.hu oknyomozó újságírói kiderítették, hogy a Hortobágyon a földosztás legnagyobb nyertese éppen a földet kiosztó NFA Hajdú-Bihar megyei irodavezetője, Ónodiné Demeter Éva, aki korábban fideszes önkormányzati képviselő volt. Miközben az irodavezető családi vállalkozása a meghirdetett 800 hektárból 350 hektárt nyert, addig 7-8 helyi vállalkozó nem kapott semmit.

Kathiné Juhász Ildikó hozzátette: habár a fideszes kétharmad által megalkotott törvény nem zárja ki, hogy az NFA megyei irodavezetőjének családi vállalkozása nyerjen az NFA pályázatán, de az eljárés akkor is szemet szúróan etikátlan. Szerinte ez nagyjából olyan, mintha az ötös lottó főnyereményét különös véletlen folytán maga a Szerencsejáték Zrt. elnöke nyerné meg. Mint fogalmazott, Ónodiné Demeter Éva a Hajdú-Bét károsultjaként éveken át tiltakozott a szerinte elfogadhatatlan történések miatt, ám erkölcsileg vitatható módn járt el, amint a saját családi kasszát gyarapíthatta.

Mint az Index.hu írja, az említett 350 hektár tulajdonosi jogait Ónodiné munkaadója, a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) gyakorolja. A pályázati kiírás viszont csak a terület vagyonkezelőjének, a Hortobágyi Nemzeti Parknak a dolgozóit zárta ki az indulók közül. Emiatt az, hogy egy megyei NFA-vezető érdekeltségébe tartozó cég pályázhatott egy NFA-tulajdonban lévő terület tartós bérleti jogára, a kiírás szerint rendben van. Az viszont, hogy nemcsak pályázhatott, hanem minden indulónál nagyobbat nyert – elvitte a földek majdnem felét, miközben heten-nyolcan hoppon maradtak –, a helyi gazdák szerint megkérdőjelezhető.

Mindehhez Bangóné Borbély Ildikó hozzáfűzte: az eset külön pikantériája, hogy Ónodiné Demeter Éva azután került az NFA megyei irodájának élére, miután a Hajdú-Bihar megyei Kaba állami földjeire meghirdetett pályázat kapcsán nyilvánosságra került egy hangfelvétel, és rendőrségi feljelentés is született. Felidézte, hogy tavaly hivatali visszaélés és egyéb bűncselekmények miatt ismeretlen tettes ellen följelentést tettek a rendőrségen, s csatoltak egy hangfelvételt is, amelyen vélhetően a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet egykori megyei vezetője, Sári Béla arról beszél, hogy a Hajdú-Bihar megyei Kaba határában lévő állami földek bérbeadását a háttérben milyen lobbitevékenység előzte meg magas beosztású fideszes politikusokra való hivatkozással.

Bangóné Borbély Ildikó hozzátette: az említett Sári Bélát kirúgták a tisztségéből, és a helyére éppen azt az Ónodiné Demeter Évát ültették, aki korábban fideszes képviselő volt. A politikus föltette a kérdést: hogyan lehetséges, hogy a folyton az etikára és morális életre hivatkozó jobboldal az efféle visszaélésgyanús ügyekben mélyen hallgat?


Megkeresésünkre az NFA sajtóreferense, Czine Tamás azt mondta: az NFA tájékozódik az ügyben. Hozzátette: a témáról a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) korábban közleményt adott ki, amely szerint "minden állami föld tulajdonjoga a magyar államé, jelen esetben a vagyonkezelői jog a nemzeti parké". A VM szerint tehát a Nemzeti Földalapkezelőnek semmilyen köze nincs az ügyhöz, így irreleváns, hogy Ónodiné Demeter Éva milyen kapcsolatban áll az NFA-val.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.