galéria megtekintése

Kubatov tart a terroristáktól

2 komment


Fekete Gy. Attila

Miközben a terrorveszély miatt már fegyveres katonák is járőröznek az utcákon, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a parlament rendészeti bizottsága elnökeként enyhítene a stadionok biztonsági előírásain. Törvényjavaslatát azonban kontrázta Kubatov Gábor fideszes pártigazgató, az FTC elnöke. Szerinte Kósa javaslatának elfogadása esetén akár terroristák is besétálhatnak a stadionokba.


Enyhítené a futballstadionok beléptetési szabályait az a törvényjavaslat, amelyet Kósa Lajos fideszes frakcióvezető, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke jegyez. Javaslata szerint nem lennének többé „fokozott biztonsági kockázatú" mérkőzések, ez a kategória megszűnne, s a jövőben csak „normál" és „kiemelt" kategóriába sorolnák a meccseket. A kiemelt kockázatúak biztosítását a rendőrségtől kellene megrendelniük a kluboknak.

Fotó: Reuters

Azt, hogy melyik mérkőzés milyen kockázati besorolású, az ORFK, a katasztrófavédelem, a sportpolitikáért felelős miniszter és a sportágak országos sportági szakszövetségei által delegált szakértőkből ­álló úgynevezett minősítő bizottság állapítaná meg, amelybe tanácskozási joggal helyet kapna a Legfőbb Ügyészség és az Országos Bírósági Hivatal. Kósa javaslata részletesen szabályozza, milyen szempontokat kell figyelembe venni a besoroláskor, és hogyan kell együttműködniük a szervezőknek a rendőrséggel.

 

A fideszes politikus jelentősen enyhítené az elmúlt években a stadionokban milliárdokért kiépített biztonsági rendszerek alkalmazásának szabályait is azzal, hogy a normál biztonsági kockázatú mérkőzésen a beléptetőrendszer alkalmazása nem lenne kötelező, a kiemelt biztonsági kockázatúnak minősítetteknél viszont a szervező köteles lenne névre szóló beléptetést alkalmazni.

De hogy a kluboknak se legyen egyszerű az életük, a javaslat szerint amennyiben a normál kockázatú meccsen „történik valami", és a szervezők nem gondoskodtak a névre szóló beléptetésről, „felelősségük tudatosítása érdekében" a törvény kötelezően előírná a megbírságolásukat.

A módosítással nyilván a normál meccsek nézőszámát szeretnék feltornázni azokban a stadionokban, amelyekben a kemény mag a szigorú – amúgy Európában széles körben alkalmazott – beléptetés és ellenőrzés miatt bojkottálja a meccseket.

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, az FTC elnöke azonban nem ért egyet az enyhítéssel, ezért módosító indítványokat nyújtott be Kósa javaslatához. Szerinte Kósa javaslata lényegében megszüntetné az MLSZ jogát arra, hogy biztonsági szabályzatában előírja normál biztonsági kockázatú labdarúgó-mérkőzésekre a beléptetőrendszer alkalmazását, így nem lenne többé lehetséges a belépők személyazonosságának vizsgálata és összevetése a jegytulajdonos adataival. Kubatov szerint köz- és stadionbiztonsági szempontból aggodalomra ad okot a javaslat, mert ha nem vizsgálható, hogy valóban a jegyvásárló kíván-e belépni, vagy esetleg a nevében más, akkor a terroristák és a bűnözők sem lesznek kiszűrhetők.

Kubatov emlékeztetett rá, hogy a közelmúltban Franciaországban és Németországban is terrorcselekményeket terveztek sta­dionokban, több válogatott és bajnoki mérkőzés elmaradt, több országban vendég szurkolók nélkül rendeznek mérkőzéseket.
Kósa javaslata lényegében szembemegy azzal az európai trenddel, amelyben most éppen a stadionbiztonsági rendszerek erősítése, szigorítása, a beléptetés szigorítása van napirenden. Nem mellesleg lehetetlenné teszi a sportrendezvényekről a bíróság által kitiltottak ellenőrzését is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.