galéria megtekintése

Fideszes bulvárlapot indítanak a Blikk és a Bors ellen, már semmi nem lesz szent

48 komment


M. László Ferenc

Hamarosan bulvárnapilappal gazdagodik a fideszes sajtóbirodalom. A nyomtatott Ripostot a hazai bulvármédia megteremtője adja majd ki. Az előjelekből ítélve a gazdasági és politikai szereplők magánéletét sem fogják tiszteletben tartani.

Még az ősszel a piacra dobhatják az Ómolnár Miklós szerkesztette Ripost.hu nyomtatott változatát, amelyet a két napi bulvárújság, a Blikk és a Bors vetélytársának szánnak – értesült több forrásból a Népszabadság.

Már javában dolgoznak a napilap előkészítésén: Ómolnár újságírókat csábított át a Blikktől, s a Bors munkatársainak is tett ajánlatot. Több hirdetőt is megkerestek, információink szerint az állami szférában is azzal kalkulálnak, hogy még az idén reklámfelületet kell vásárolniuk az újságban. Úgy tudjuk, Ómolnár már a Ripost.hu tavalyi indulásakor azzal keresett meg újságírókat, hogy nemcsak a portálra, hanem idővel napilapba is kell írniuk. A Ripost.hu egyik tulajdonosa maga a főszerkesztő.

Bár a Ripost Média Szolgáltató és Kommunikációs Kft.-nek nincs kimutatható kapcsolata a kormánypárti média felépítésén dolgozó Habony Árpád és Andrew G. Vajna producer-kormánybiztos cégeivel, nyílt titok, hogy Ómolnár mindkettőjükkel jó kapcsolatot ápol. A harsány címekkel, rövid, pár soros cikkekkel operáló, egy évvel az indulás után napi 180-200 ezres olvasótáborral rendelkező portál szorosan együttműködik a TV2 híradójával és a Habony tulajdonában lévő napi- és hetilappal, a Lokállal, valamint a 888.hu-val.

 

Amikor Vajna tévéje nekiment az FHB elnökének, Spéder Zoltánnak, a Ripost közölte az olasz paparazzo, Andrea Belmonte megrendelésre készített lesifotóit a bankár magánéletéről. A bulvároldal „olvasóriportere” leplezte le a Jobbik frakcióvezetőjét, Volner Jánost, aki egy nővel félrevonult egy bozótosba.

A Ripost.hu ezzel egy olyan területre tévedt, amelyet a hazai média eddig tiszteletben tartott: a gazdasági és politikai szereplők magánéletében vájkál.

A portál indulása óta több cikk foglalkozott azzal, hogy Ómolnár lapját mennyire szeretik az állami hirdetők. A portálon jelenleg is futnak az október 2-i népszavazáson való részvételre buzdító kampány reklámjai.

A kormánypárti médiaportfólióban már van egy bulvárlap, a Lokál, ám azt ingyenesen terjesztik a tömegközlekedési csomópontokon. Azaz csak a reklámokból van bevétele, míg a Ripostot a standokon árulnák. Szerettük volna megkérdezni Ómolnártól, hogy mikor jelenik meg a lap, hány példányban nyomtatják majd, de eddig nem értük el a főszerkesztőt.

A nyomatott lappiac már évek óta zsugorodik, egy új lap felfuttatása nem olcsó mulatság. A júniustól megjelenő Lokál napilapot például 150 ezer példányban nyomják, becslések szerint félmilliárd forintot tesznek ki a nyomdaköltségek. Kérdés, hogy Ómolnárék milyen pénzből indítják el majd a lapot, hiszen a Ripost Kft. árbevétele tavaly 373 millió forint, adózás utáni eredménye 39 millió forint volt.

Ráadásul a bulvárlapok piaca telített. Az első negyedéves adatok alapján a Blikkből 119 ezer fogy, a Borsból 66 ezer példányt adnak el. A nyomtatott lapok iránti érdeklődés évek óta csökken – részben az online média előtörésének köszönhetően –, igaz, a bulvárlapok jobban tartják magukat, mint a politikai újságok.

A bulvárpápa

Kritikusai is elismerik, hogy Ómolnár Miklós ért a bulvárhoz, tudja, hogy kell olyan újságot összeállítani, amelyet – mint egy decemberi konferencián fogalmazott – a Tesco-buszok utasai, a lakótelepi presszó törzsközönsége is megért. A rendszerváltás idején a Magyar Rádiónál dolgozott, majd 1990 és 1994 között kisgazda parlamenti képviselő volt. Ez után került a bulvár világába, ő tette tinimagazinná az egykori KISZ-újságot, az Ifjúsági Magazint. Felfuttatta és évekig főszerkesztőként irányította a Sto­ryt és a Bestet. 2014 júniusában a magazinok kiadója váratlanul menesztette, a lapokat Szalai Vivien vette át, aki idén a TV2 hírigazgatója lett. Leváltása után egy ideig Schobert Norbert cégének dolgozott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.