galéria megtekintése

Fideszes belharc a hulladékbiznisz körül

2 komment


Tanács István

Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra Vantara Gyula fideszes országgyűlési képviselő, Békés megyei fejlesztési kormánybiztos, hogy számos önkormányzati vezetővel együtt nem tartják fenntarthatónak a térség hulladékgazdálkodási rendszerének működését. Három fideszes országgyűlési képviselő hívta össze azt a rebellis tanácskozást, amelyre 39 Békés és Csongrád megyei önkormányzat vezetője ment el, és aggodalmukat fejezték ki, hogy veszélybe kerülhet a szemétszállítás biztonsága.

A térségben a Dareh – Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás – tervezi működtetni a hulladékgazdálkodást. Magát a szervezetet még 2006-ban alapították Orosháza vezetésével. Jelenleg Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere az elnöke, és 92 település önkormányzata a tagja. Uniós támogatásból két fő tevékenysége van: rekultiválni a szigetelés nélküli egykori települési hulladéktárolókat, illetve megteremteni egy korszerűbb regionális hulladékgazdálkodás feltételeit.

Forrásaink szerint irdatlan uniós összegek állnak a rendelkezésére, összesen mintegy kétszer 15 milliárd forint. Igaz, nagyon sok pénz is kellene, hogy a térségi hulladékgazdálkodás hosszú távon fenntartható legyen, ám erős a kísértés, hogy a pénzt mihamarabb elköltsék. Maga a cél az volna, hogy növeljék az újrafeldolgozott hulladék arányát, és csökkentsék a véglegesen szemétlerakókba jutó hulladék mennyiségét. Ehhez ki kell terjeszteni a szelektív gyűjtést, a lakosságot meg kellene győzni ennek alkalmazásáról, és kisebb térségenként újrahasználati központokat kellene kiépíteni – miközben mindenki gyorsan sok pénzt akar keresni.

 
Ki kellene terjeszteni a szelektív gyűjtést a térségben
Ki kellene terjeszteni a szelektív gyűjtést a térségben
Imre György

A Darehben két fideszes csoport áll szemben egymással. Az egyiknek a vezéregyénisége Simonka György országgyűlési képviselő, és az általa támogatott orosházi polgármester, társulási elnök, Dávid Zoltán. Szövetségesei választókerületében lévő dél-békési önkormányzatok, amelyek erőteljesen függnek tőle. Szemben áll velük Vantara Gyula ország­gyűlési képviselő, Békés megye fejlesztési kormánybiztosa, Dankó Béla és Kovács József szintén fideszes országgyűlési képviselők, továbbá a nagyobb városok, Békéscsaba és Gyula önkormányzatai. Informá­cióink szerint a háttérből támogatja őket a Simonka tevékenységét régóta rossz szemmel néző Lázár János kancelláriaminiszter.
Görgényi Ernő, Gyula fideszes polgármestere a társulás június 2-i közgyűlésén például kijelentette: a Dareh által alapított Bázis Zrt.

közbeszerzési eljárásai „nélkülözik a törvényes alapokat". Fölpanaszolta, hogy soha nincs egyeztetés, két nappal a szavazás előtt küldik ki az üzemeltetési koncepciót, az önkormányzatoknak „biankó csekket" kellene megszavazniuk. Simonka György fölháborodott, hogy menet közben határozatképtelenné vált a társulat közgyűlése, mire Molnár Sándor, Vésztő szintén fideszes polgármestere azt felelte: azért nem jönnek el a települési vezetők a közgyűlésre, mert nekik a saját testületükkel is el kellene fogadtatni a döntéseket, de nem hagynak rá időt.
Sokféle érdek és érdekcsoport vetélkedik a pénzért. Vannak, akiknek az az érdekük, hogy minél többet költsenek lakossági tudatformálásra – de sokak számára a százmilliós nagyságrendű kommunikációs költésből csak annyi látszik, hogy bedobnak egy-egy szórólapot a lakossági postaládákba. Egészen elképesztő, 300 milliós összeget költenek ügyvédi munkára. De olyan érdek is van, amely minél több válogatatlan hulladékot akar minél tovább a szemétlerakóba hordani, mert pénzt hoz számára a beruházás késedelme.

Számos önkormányzatnál úgy ítélik meg, hogy túl sok a fölösleges költség, miközben a hulladékfeldolgozás tényleges korszerűsítése egyre késik. Fenntartásait hangoztatva több önkormányzat is kilépett korábban a társulásból – például a Lázár János által jelenleg is szoros felügyelet alatt tartott Hódmezővásárhely, vagy Nagyszénás, ahol a 2014-es helyhatósági választáson a térség országgyűlési képviselője, Simonka György által a Fideszből kiszorított korábbi fideszesek győztek.

Simonka ellenfelei a napokban ellenkoncepciót fogadtak el a hulladékgazdálkodás fenntarthatóságának biztosítására. Ezt javasolják elfogadásra a Dareh szerdai taggyűlésének – már ha a testület határozatképes lesz még valaha.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.