galéria megtekintése

Kitört a fideszes belháború a PeCsa miatt, egymilliárd a tét

8 komment


Szalai Anna

Milliárdos kártérítést követel a Városliget Zrt.-től és a fővárostól a Petőfi Csarnok korábbi, a kormányzattal eddig jó viszonyt ápoló bérlője.

Több mint egymilliárd forint összegű kártérítési pert indított a Petőfi Csarnokot bérlő Cortina Service Kereskedelmi, Vendéglátó és Szolgáltató Kft. a Városliget Zrt. és a fővárosi önkormányzat ellen. Előbbitől 898,2 millió forintot, utóbbitól 192 millió forintot követel a kulturális központot az elmúlt három évben üzemeltető cég a bérleti szerződés idő előtti felbontása miatt. Eddig egy tárgyalást tartottak az ügyben, ahol a bíróság a keresetének pontosítására hívta fel a Cortina Service Kft.-t. A főváros ellenkérelmet nyújtott be.

Egyre kevésbé sejthető, hogy mikor állhatnak neki a bontásnak
Teknős Miklós / Népszabadság

A fentiekből úgy tűnik, nem vezettek eredményre a Városliget Zrt. által kezdeményezett egyeztetések, amelyekről idén májusban írt a Népszabadság kérdéseire adott válaszában a Liget projekt megvalósításáért felelős cég. A per indításával azonban a távoli homályba vész a Petőfi Csarnok bontásának kezdete, holott Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa tavaly májusban még úgy számolt, hogy az év végén nekiláthatnak. Csakhogy a Városliget Zrt. hiába állapodott meg a bontásra vállalkozó céggel, a csarnok bérlőjével nem sikerül dűlőre jutnia. Sőt a viszony láthatóan elmérgesedett.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Cortina Service Kft. 2011-ben nyerte el a Petőfi Csarnok bérleti jogát, méghozzá szokatlanul hosszú, tízéves időtartamra. A bérleti szerződésbe belefoglalták, hogy szerződésbontáskor a felek elszámolnak egymással, különös tekintettel a felújítási költségekre. A Cortina ugyanis 310 millió forint értékű felújítást vállalt a pályázatában, de a cég saját számítása szerint legfeljebb százmilliót költött az ingatlanra. Ebből 59 milliót az állami tulajdonban lévő Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. bocsátott a cég rendelkezésére. Az állami segítség korántsem meglepő. A vállalkozás ügyvezetője, Nagy Károly az előző ciklusban a Fidesz jelöltje volt Zsámbékon, s a Cortina 2005 óta vendéglátós szolgáltatásokat nyújt a Kubatov Gábor vezette Polgárok Házának.

Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa múlt év végére ígérte a bontást
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A bontás csak a tárgyalások lezárása, illetve a repüléstörténeti kiállítás elköltöztetése után kezdődhet, de a Városliget Zrt. nem aggódik, mivel a Petőfi Csarnok helyére épülő Új Nemzeti Galéria kivitelezése is csúszik. Egyelőre a tervezésnél tartanak, az építkezés legkorábban jövőre indulhat el, a múzeum megnyitása 2019 nyarára várható.

Kormányközeli maradók

A Városligeti Építési Szabályozás (VÉSZ) június eleji módosítása – a korábbi árusokat teljesen kiszorító elképzeléseket felülírva – mégis lehetővé tette a kiskereskedelmi tevékenység megjelenését a parkban. Jelen állás szerint legfeljebb 5 darab, maximum 80 négyzetméteres pavilon állítható fel. De korántsem csak ezekben árulnak majd a ligetben. Marad a népszerű Kertem, a Pántlika és a Robinson. Az Állatkerti körút 13 elbontott bódéjának helyén pavilonsor épül a Pesti Vigadót is tervező Feszl Frigyes 150 éves rajzai alapján. A pavilonok üzemeltetésére később írnak ki pályázatot. Ezekben jellemzően kávézók, fagyizók és minőségi ajándékboltok lesznek.

Maradhat a szintén 2011-ben pályázatot nyerő Monsoon Rain Kft. is, sőt, a Városliget Zrt.-vel és a zuglói önkormányzattal egyetértésben most újította fel a szintén a ligetben lévő Nyereg Itatót. A vendéglátóhely és a hozzá tartozó 800 négyzetméteres kert bérbeadására a Városliget-törvényt benyújtó Papcsák Ferenc még zuglói polgármesterként tett javaslatot annak idején.

A Monsoon havi százezer forintos bérleti ajánlatával nyert, holott az ügyben feljelentést tevő LMP szerint a Városliget más pontján a havi kétmilliós díj se ritka. A szerződés szintén hosszú távra, 2029. december 31-ig szól. A szerződésbe a cég elővásárlási jogát és a felújítási kötelezettséget is belefoglalták. Az utóbbinak most tett eleget.

A Monsoon Rain többségi tulajdonosa a Food Style Kft., amely egyúttal az összes fővárosi gyógyfürdő büféjét üzemelteti. A Food Style tulajdonosa a L. A. C. Holding Zrt., ennek vezérigazgatója, Horváth László az első Orbán-kormány alatt a Magyar Fejlesztési Bank igazgatótanácsának tagja volt, most tiszteletbeli kazah konzul.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.