Fidesz: Bajnai higgadjon le!

A Fidesz felszólította Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, hogy bánjon törvényesen az emberek adataival, és még a gyanúját se keltse a továbbiakban annak, hogy az adatgyűjtés alkalmas lehet a választások tisztaságának befolyásolására. A párt bocsánatkérést vár.

Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója kedden reagált a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetőjének vizsgálatára, amelyben a szervezet – amellett, hogy több pontosítást kért -, felszólította a Haza és Haladás Egyesületet, hogy ne továbbítsa az emberek adatait EGT tagállamban vagy harmadik országban székhellyel rendelkező adatfeldolgozó részére. A kommunikációs igazgató az állampolgári bejelentés nyomán indult vizsgálat kapcsán jelezte: ugyanazok a kérdések fogalmazódtak meg a hatóságban, mint a Fideszben, miszerint Bajnai Gordon szervezete milyen célból, milyen felhasználásra gyűjt adatokat és milyen szervezetek kezelik azokat.

A magyar emberek adatai nem lehetnek politikai szervezetek, mozgalmak játékszerei - mondta. Kocsis Máté arrogánsnak nevezte a Haza és Haladás Egyesület témában kiadott közleményeit, és bírálta, hogy a szervezet megkérdőjelezte a jogállamiságot, ha nem nekik van igazuk.

Kifogásolta azt is, hogy Bajnai Gordon egyesülete már a hatósági vizsgálat ismerete előtt perrel fenyegette meg a NAIH vezetőjét, Péterfalvi Attilát. A fideszes politikus újfent felszólította az Együtt 2014 vezetőjét, hogy "higgadjon le", bánjon törvényesen a magyar emberek adataival, és még a gyanúját se keltse a továbbiakban annak, hogy ez az adatgyűjtés alkalmas lehet a választások tisztaságának befolyásolására. A kommunikációs igazgató arra kérte Bajnai Gordont, kérjen bocsánatot azoktól az emberektől, akiket nem tájékoztattak, hogy mire használják adataikat, továbbá azért is, mert a jövő évi választások tisztasága foroghatott veszélyben.

Hozzátette: jó néven venné, ha tőle is elnézést kérne amiért azzal vádolta, hogy valótlanságokat állít.
"Kicsit szerényebben, a magyar emberek világossá tették párszor, hogy ebből az agresszív ajtóberugdosós, ablakbetörős, adatgyűjtős politikából nem kérnek" – üzente az Együtt 2014 vezetőjének a fideszes politikus.

A Heti Válasz március 20-án írta honlapján, hogy állampolgári panasz miatt eljárás indult az Együtt 2014 kampánya ellen. A szervezet arra kérte szimpatizánsait, akik segíteni szeretnének a szervezetnek, hogy adják meg nevüket, címüket és irányítószámukat.

Péterfalvi Attila a lappal közölte, hogy vizsgálatot indít. Az Együtt 2014 erre válaszolva közölte: "Miközben Magyarország terein és utcáin Kubatov-listákat állít össze a Fidesz a nagy rezsihazugság álcája mögött, addig az ellenzék szerveződését jogi eszközökkel fenyegetik".

Péterfalvi Attila hivatala kedden több intézkedés megtételére is felszólította a Haza és Haladás Egyesületet. A hatóság állásfoglalásában felhívta az egyesületet arra: pontosan jelöljék meg "A te Magyarországod. Tegyél érte!" elnevezésű akcióhoz kapcsolódó nyilatkozatban azokat a célokat, amelyek tekintetében a szimpatizánsok adatait kezelni kívánja.

A NAIH szorgalmazza azt is, egyértelműen nevezzék meg a magyarországi adatkezelőt vagy adatkezelőket, akiket a választási szövetség igénybe kíván venni, az egyesület esetleges jogutódját, illetve a választói mozgalom tevékenységében közreműködő úgynevezett harmadik személyeket is, és a jövőben se továbbítsák az érintettek adataitkülföldre.

Az Együtt 2014 válaszában közölte, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetőjének vizsgálata cáfolta a párt internetes toborzó akciójával kapcsolatos jogi aggályokat, mivel csak technikai jellegű pontosításokra hívta fel a figyelmet, amelyet megtesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.