galéria megtekintése

Fidesz vs. ellenzék, luxuspropaganda vs. sufnituning

9 komment


Kálmán T. Attila

Szokatlan megoldásokat vet be az MSZP a most bemutatott plakátjain. De ez nem ellensúlyozhatja a kormánypártok és az ellenzék kampányköltései közötti brutális különbségeket.

559  461  882 forint. Ennyit költött a kormány egy hónap alatt tévés és rádiós hirdetésre – derítette ki az Átlátszó. A júniusi költések alapján a legtöbb pénz a Habony Árpádhoz köthető médiához és a Száraz István tulajdonolta Origóhoz, illetve az Andy Vajna által állami hitelből vásárolt TV2-höz folyt. Júniusban az Origó 30,4 millió, a Habony-média (Lokál, 888, Ripost) 22,3 millió, a TV2 pedig 202 millió forint reklámbevételre tett szert a kvótakampánynak köszönhetően.

falseMSZP

Összesen közel négymilliárd forint közpénzt szórhat el a kormány a kvótakampányban, hogy elmagyarázza, miért kell majd nemmel szavazni október 2-án és a Fidesz kampánygépezete is turbófokozatba kapcsol. Még Orbán Viktor is személyes kampányt indít, azaz a Fidesz mindent bevet azért, hogy elvigye a szavazófülkékbe az összes választó felét és így érvényes népszavazás után triumfálhasson. Minderre akár 100 millió körüli összeget is szánhat pluszban a Fidesz a pártkasszából a kormányzati milliárdos tételeken felül, mondta korábban Gyürk András kampányfőnök.

 

Az ellenzéki pártok összesen nem költenek annyit, mint amennyit a Fidesz grátiszban hozzádobhat ahhoz a 3,9 milliárd forintos keretszerződéshez, amit a Miniszterelnöki Kabinetiroda kötött két etapban az Egyesült Reklám Konzorciummal. A végtelenül egyenlőtlen helyzetet jól illusztrálja, hogy a legtöbbet nem valamelyik parlamenti ellenzéki párt szánja kampányra, hanem a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amely 31 milliót gyűjtött.

falseMSZP

Az igen szavazat mellett egyedül kampányoló Liberálisok 12 milliót költ, amelyből 10 milliót banki hitelből fedez. Az Együtt–MoMa–PM-formáció összesen 20 millióból buzdít bojkottra. A Jobbik nem melletti kampányának nincs előre meghatározott kerete.
Az alkalmi koalíciót kötött MSZP és DK a „Maradj otthon, maradj Európában!" szlogen alatt egyesülve 10-10 millió forintból gazdálkodik.

Gyurcsányék aláírásgyűjtésbe kezdtek az EU-ban maradás mellett, az MSZP pedig országjárást tervez az óriásplakátok mellé, ennek első állomása pénteken volt Szigetváron. Ezen az országjáráson viszik majd körbe jövő héttől a most bemutatott plakátokat is.

Durvul a plakátkampány

Szervezetten tépkedik a párt plakátjait Budapest több kerületében és vidéken is – közölte csütörtökön a Kétfarkú Kutya Párt. Kovács Gergő, a párt vezetője szerint saját aktivistáik számoltak be a sorozatos rongálásról, többek között a budapesti Blaha Lujza térről, a XI. kerületi Bartók Béla útról és a VI. kerületből, valamint Szegedről és Bajáról. Hozzátette: több aktivista azt mondta, hogy a plakáttépkedők arra hivatkoztak: önkormányzati megbízásból dolgoznak. A pártelnök lapunknak azt mondta: nem egyedi esetről van szó, sokfelé letépték a plakátjaikat, de olyan eset is előfordult, hogy önkormányzati plakáttal „felülragasztották”.

A VI. kerületi polgármesteri hivatal a 444.hu-nak adott reagálásában a népszavazási törvényre hivatkozott, amely szerint „országos népszavazási kampányidőszakban politikai reklámot a kezdeményezés szervezői, továbbá a kezdeményezés szervezésében részt nem vevő, de országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok tehetnek közzé”. Ebből akár az is következhetne, hogy valóban a helyhatóság adott utasítást a plakátok eltávolítására, ám a kerület közleménye arra is kitért: a jegyző utasította a közterület-felügyeletet, hogy fokozottan figyeljék a népszavazási plakátokat, ami felfogható cáfolatként is.

Heltai László, a kerület LMP-s képviselője lapunkat arról tájékoztatta, hogy ő is megkérdezte Hassay Zsófia polgármestert az esetről, és a fideszes városvezető úgy válaszolt: senki nem adott utasítást a plakátok letépésére, nem mond igazat, aki ilyet állít. Heltai azt is javasolta, hogy tegyék ki azokat az üres hirdetőtáblákat, amelyeket az ország­gyűlési és a helyhatósági választások idején szoktak használni, megelőzve az „illegális” plakátkihelyezéseket.

A Kétfarkú Kutya Párt az eset ­miatt bejelentést tett a választási szerveknél, további lépésekre azonban egyelőre nem készül. – Megszoktuk, hogy minket jelentenek fel, fura a másik oldalon lenni – fogalmazott Kovács. (Hargitai Miklós)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.