Fidesz-szigor a Btk-ban: börtön a kommunista bűnök tagadásáért

Módosítaná a Fidesz a Btk-t; ismét bevezetik a középmértékes büntetést, törvénybe iktatják a visszaeső bűnözőkre vonatkozó három csapást. Fokozottabb büntetőjogi védelmet kapnak a pedagógusok, valamint a holokauszttagadáshoz hasonlóan akár három év börtönnel fenyegetnék azt, aki tagadja a kommunista rezsim bűneit.

Nem lehet eltérően szabályozni a nemzeti szocialista és a kommunista diktatúrák bűneinek tagadását - mondta a fideszes Balsai István a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításáról szóló javaslat expozéjában pénteken az Országgyűlésben.

Balsai István közölte, hogy az indítvány - amelyet rajta kívül a fideszes Kósa Lajos, Lázár János és a kereszténydemokrata Rubovszky György jegyez - négy ponton javasolja a Btk. módosítását. Helyreállítja a középmértékes büntetést, azzal hogy kimondja: határozott ideig tartó szabadságvesztés kiszabásakor a büntetési tétel középmértéke az irányadó. A javaslat értelmében a középmértéket úgy kell megállapítani, hogy a büntetési tétel alsó határához hozzáadják a felső és az alsó határ közötti különbözet felét. Azaz például a 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható cselekményeknél a büntetésnek az 5 évből kell kiindulnia - mondta.

A politikus emlékeztetett, hogy a középmértékes büntetés szabályként való alkalmazását az első Fidesz-kormány egyszer már bevezette. Ennek kapcsán elmondta, hogy a bírók jogalkalmazók, így a javaslatot nem lehet a bírói függetlenség csorbításaként értelmezni. A Btk. módosítására irányuló javaslat azt is tartalmazza, hogy az erőszakos, többszörös visszaesők esetében az ezt a minősítést megalapozó, személy elleni erőszakos bűncselekmény újbóli elkövetésekor a büntetési tétel felső határát a kétszeresére kell emelni.

Balsai István expozéjában arra is kitért, hogy a "három csapásként" ismert szigorítást Kalifornia állam mellett Szlovákiában is alkalmazzák. Mint mondta, ettől nem várható a közbiztonság azonnali javulása, a javaslat azonban megnehezíti a visszaeső bűnözők életét. A "három csapás" lényege, hogy aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, az a harmadik esetben a büntetési tétel maximumának a kétszeresét kapja, s ha ez meghaladja a 20 évet, akkor ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabnia a bírónak.

A fideszes politikus elmondta: javaslatuk ezen felül megteremtené a közoktatásban dolgozó pedagógusok és alkalmazottak fokozott büntetőjogi védelmét, mivel az indítvány szigorúbban büntetné a sérelmükre elkövetett erőszakos bűncselekményeket. Szavai szerint ezt az indokolja, hogy az utóbbi időben a diákok és a szülők részéről egyre többen követtek el erőszakos cselekményeket védtelen tanárok ellen.

Balsai István kijelentette: véleménye szerint "nagyon nehéz vitatkozni" negyedik javaslatukkal, amely "a két pusztító világrendszer", a nemzeti szocialista és a kommunista rezsimek bűneinek nyilvános tagadását egyformán, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné. Emlékeztetett arra, hogy az előző Országgyűlés az utolsó ülésnapján fogadta el a holokauszttagadás büntethetőségét lehetővé tévő Btk.-módosítást. Ezzel szemben a jelenlegi javaslat nem tesz különbséget a nemzeti szocializmus és a kommunizmus áldozatai között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.