galéria megtekintése

„A Fidesz lebukott, igazából migránsokat akar telepíteni Magyarországra”

53 komment


Kálmán T. Attila

Környékbeli polgármestereket hívott össze a fideszes választókerületi elnök. A migránsok betelepítésének veszélyeiről beszéltek.

„Az országra rá akarják erőltetni a migránsokat, de nem tudjuk megmondani, pontosan hányat. Sok kistelepülés életére ez döntő befolyással lehet, erről beszélgetnénk a polgármesterekkel” – magyarázta Móring József Attila kormánypárti parlamenti képviselő és a marcali választókerület fideszes elnöke, miért hívta konzultálni a területéhez tartozó 72 település polgármestereit. A kezdeményezés értő fülekre talált: a konzultáción Móring elmondása alapján majdnem az összes település képviselője részt kíván venni.

Elhagyott ház Somogyban. A fideszesek nem tartják kizártnak, hogy migránsok kerülnének ilyen ingatlanokba...
Elhagyott ház Somogyban. A fideszesek nem tartják kizártnak, hogy migránsok kerülnének ilyen ingatlanokba...
Teknős Miklós / Népszabadság

Móring levelét „elfogta” a somogyi MSZP-elnök, Harangozó Gábor, aki újabb csavart adott a szocialisták eddig is zavaros népszavazási kommunikációjának: ­sajtótájékoztatóján arról beszélt, a Fidesz lebukott, azaz igazából migránsokat akar telepíteni Magyarországra. Majd a szocialista képviselő tovább csűrte a dolgot és kibökte: valójában a Fidesz letelepedési kötvényt vásárlókat akarhat a Somogy megyei falvakba telepíteni.

 

A meglehetősen sajátos gondolatmenetre Móring visszafogottan csak annyit mondott nevetgélve, hogy az MSZP-seknek szövegértési problémáik lehetnek.

Kíváncsiak voltunk, Móring egyéni akcióba kezdett-e, vagy központi pártutasításra hívta össze a polgármestereket. A választókerületi elnök azt állította: szólózott. Azt mondta:

„Még az aláírásgyűjtéskor merült fel Szőlősgyörökön, hogy a kastélyba vagy a kollégiumba hozhatnak migránsokat."

E pletyka után úgy gondolta Móring, elbeszélget a polgármesterekkel településeik ingatlanállományáról és a „valós veszélyekről".

Móring szavait igazolja, hogy több megkérdezett fideszes választókerületi elnök is azt mondta, nem kapott ilyen utasítást és így nem is küldött szét ilyen levelet választókerületében. Lázár János is azt mondta a Népszabadságnak, nem tud olyan központi rendelkezésről, hogy ilyesmire kérték volna a választókerületi elnököket, vagy az ország minden településén fel kellene mérni az ingatlanokat.

Egy másik kormányzati forrás viszont szimpatizált az elgondolással és röviden csak annyit mondott munkatársunknak: „Jó ötlet!"

A polgármesterek megnyerése remekül belepasszolna a fideszes kvótakampányba. Az országszerte 200 fórumot tartó kormánypártiak igyekeznek tudatosítani az emberekben, hogy szerintük az a népszavazás tétje, elözönlik-e az országos a migránsok.

Mint csütörtöki cikkünkben megírtuk, Orbánék hatásos fegyvernek tekintik a félelemkeltést, a fórumokon központi utasításra játszanak rá a fideszesek az emberek félelmeire. „Ott kevéssé érzik a veszélyt, ahol nem találkoztak migránsokkal" – magyarázta Móring. Hozzátette, a polgármesterek tájékoztathatnák az embereket a „veszélyről". Így a településvezetők sokat segíthetnének a kormánynak: ha közösségük megbecsült tagjaként elkezdik hangoztatni az állami propagandát, megfejelve azzal, hogy akár az ő településkre is telepíthetnek migránsokat, azzal közelebb kerülne a kormány a célként kitűzött népszavazási érvényességi küszöb megugrásához.

Védtelen ház. Fideszesek szerint ide is jöhetnek migránsok
Védtelen ház. Fideszesek szerint ide is jöhetnek migránsok
Teknős Miklós / Népszabadság

Már csak azért sem lenne meglepő, ha magasabb szinten is ráugranának Móring ötletére, mert

a miniszterelnök szezonnyitó parlamenti felszólalásában arról beszélt, a népszavazás tulajdonképpen 3200 kis szavazás, amelyen minden település dönt arról, együtt akar-e élni bevándorlókkal.

Orbán szavait többen visszhangozták: Lázár aktuális heti sajtótájékoztatóján, Kocsis Máté budapesti Fidesz-elnök egy csömöri fórumon ismételte meg a gondolatot. De rajtuk kívül sokan mások is használták a panelt.

A közjogi értelemben értelmetlen retorikai fordulatot még a szimpatizánsok is zsarolásnak fogták fel, egy óbudai fórumon rá is kérdeztek Rogán Antal miniszternél, tényleg odatelepítik-e a migránsokat, ahol kevés a nem szavazat. Rogán tagadta a vádat. A baloldali polgármestereknek viszont egyenesen üzent Orbán, amikor közölte: Szegedre, Salgótarjánba és Zuglóba küldenék a migránsokat, ha elvérezne a népszavazás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.