A Fidesz az ágyban akarja megfogni a Jobbikot

Az ígéretek szerint újra lesz egynapos sebészeti ellátás és belgyógyászat húsz aktív ággyal a tapolcai kórházban. Ezt Zombor Gábor egészségügyi államtitkár jelentette be a városban, ahol a közelgő időközi választáson az ellenzéki Jobbik azzal kampányol, hogy visszaszerezné az aktív ellátást a városi kórháznak.

A Jobbik a tapolcai időközi választásokon az egészségügyet, illetve a tapolcai kórház sorsát állította kampánya fókuszába. Erre minden oka megvolt, hiszen a kórházaikat elvesztő települések jó részén a választók az önkormányzati választásokon is büntették a Fideszt. Így cserélték le a korábbi kormánypárti polgármestert függetlenre vagy jobbikosra például Kalocsán, Ózdon, Tapolcán, Siófokon. A kalocsai kórház elvesztette önállóságát, Ózdon az orvoshiány miatt fel kellett függeszteni olykor egy-egy szolgáltatást, Tapolca elvesztette aktív ágyait, Siófokon pedig megakadt a kórház rekonstrukciója.

A Deák Jenő Kórház Tapolcán. Az ígéret szerint nyárra megépül a mentőéállomás is
A Deák Jenő Kórház Tapolcán. Az ígéret szerint nyárra megépül a mentőállomás is
Fotó: Szijártó János / Tapolcai Újság

A tapolcai térség jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje, Rig Lajos legutóbb egy lakossági fórumon beszélt arról, hogy a térség legfontosabb ügye a tapolcai kórház jövője. Akkor azt is mondta: „Megbukott az egészségügyi rendszer átalakítása.” Felelősségre vonást sürgetett azzal szemben, „aki ezt megálmodta, leírta és véghezvitte”. A fórumon a város jobbikos polgármestere, Dobó Zoltán arról beszélt, hogy legnagyobb feladatának azt tekinti, hogy újra legyen aktív betegellátás Tapolcán. Közérdeknek nevezte, hogy legyen ismét aktív belgyógyászat, sebészet és szülészet a kórházban. Mindezt azzal is indokolta, hogy a Jobbik egy hét alatt több mint tizenkétezer támogató aláírást gyűjtött az ügyben.

A jobbikos „kampányra” nem sokáig késett a válasz, mert Zombor Gábor kedden csupa jó hírrel érkezett a városba. Mint mondta, a nyárra befejeződik a 2,3 milliárd forint értékű beruházás, megépül a kórház területén a mentőállomás is. Hozzátette: az egészségügyi pénztár finanszírozni fogja, hogy a jövőben minden hétköznap lehessen a tapolcai kórházban egynapos sebészeti ellátást nyújtani, ehhez a megfelelő műtő és egy tíz aktív ággyal rendelkező sebészeti osztály szolgáltatja majd a hátteret. Az államtitkár szerint a rehabilitációs fejlesztésekhez szervesen kapcsolódik egy olyan, viszonylag kis aktív ágyszámmal működő belgyógyászat működtetése is, amely sürgősségi belgyógyászati esetek ellátására is képes.

Olyan ez, mintha Zombor Gábor nem tudná, hogy a legutóbbi integrációt, melyben a tapolcai kórház elvesztette az aktív ágyait, 2012-ben Szócska Miklós, az előző államtitkár vezényelte le. Az akkori intézkedéseket azzal indokolták, hogy csak ott maradhat ellátás, ahol annak a személyi és tárgyi feltételei megvannak. Ezen elveknek, az orvos- és szakdolgozóhiány miatt lassan már a tapolcaiak aktív ellátását átvevő ajkai kórház sem tud megfelelni. Őket is rendre a megyei kórház segíti ki orvossal. További visszássága a történetnek, hogy azt az uniós pénzt, amelyből most Tapolcán az egynapos ellátásokat fejlesztik, azzal a feltétellel adták, hogy krónikus és rehabilitációs programot indítanak, melynek keretében megszüntetik az aktív ellátást.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.