galéria megtekintése

Fidesz-közeli cég miatt nem bontható a Petőfi Csarnok

7 komment


Szalai Anna

Alkudozik a bérlő a kártérítésen, ezért nem kezdődhet el a Petőfi Csarnok bontása. A kormány által támogatott nagyberuházást nem a környezetvédők, hanem egy Fidesz-közeli cég akadályozza.

Egyelőre nem kezdődhet meg a Petőfi Csarnok bontása, holott Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa tavaly májusban még úgy számolt, hogy az év végén nekiláthatnak. Csakhogy a Városliget Zrt. hiába állapodott meg a bontásra vállalkozó céggel, a csarnok bérlőjével nem sikerült dűlőre jutnia. A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint a felek folyamatosan tárgyalnak, hogy mindkettőjük számára megfelelő és jogszerű megoldást találjanak.

A csarnok bontása egyelőre füstbe ment terv
A csarnok bontása egyelőre füstbe ment terv
Teknős Miklós / Népszabadság

A Cortina Service Kft. 2011-ben nyerte el a Petőfi Csarnok bérleti jogát, méghozzá szokatlanul hosszú, tízéves időtartamra. A bérleti szerződésbe belefoglalták, hogy szerződésbontáskor a felek elszámolnak egymással, különös tekintettel a felújítási költségekre. A Cortina ugyanis 310 millió forint értékű felújítást vállalt a pályázatában, de a cég saját számítása szerint legfeljebb százmilliót költött az ingatlanra. Ebből 59 milliót az állami tulajdonban lévő Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. bocsátott a cég rendelkezésére. Az állami segítség korántsem meglepő. A vállalkozás ügyvezetője, Nagy Károly az előző ciklusban a Fidesz jelöltje volt Zsámbékon, s a Cortina 2005 óta vendéglátós szolgáltatásokat nyújt a Kubatov Gábor vezette Polgárok Házának.

 

A bontás csak a tárgyalások lezárása, illetve a repüléstörténeti kiállítás elköltöztetése után kezdődhet, de a Városliget Zrt. nem aggódik, mivel a Petőfi Csarnok helyére épülő új Nemzeti Galéria kivitelezése is csúszik. Egyelőre a tervezés folyik, az építkezés legkorábban jövőre indulhat el, a befejezés 2019-re várható.

A szintén 2011-ben pályázatot nyerő Monsoon Rain Kft. viszont maradhat, sőt a Városliget Zrt.-vel és a zuglói önkormányzattal egyetértésben most újította fel a szintén a ligetben lévő Nyereg Itatót. A vendéglátóhely és a hozzá tartozó 800 négyzetméteres kert bérbeadására a Városliget-törvényt benyújtó Papcsák Ferenc még zuglói polgármesterként tett javaslatot annak idején.

A Monsoon havi százezer forintos bérleti ajánlatával nyert, holott a feljelentést tevő LMP szerint a Városliget más pontján a havi kétmilliós díj se ritka. A szerződés szintén hosszú távra, 2029. december 31-ig szól. A szerződésbe a cég elővásárlási jogát és a felújítási kötelezettséget is belefoglalták. Az utóbbinak most tett eleget.

Az üzletet tető alá hozó Mazsu Gergely azóta pénzügyi szabálytalanságok miatt távozott a kerületi vagyonkezelő éléről. A Monsoon Rain többségi tulajdonosa a Food Style Kft., amely a vidám parki büfék mellett az összes fővárosi gyógyfürdő büféjét üzemelteti. A Food Style tulajdonosa a L. A. C. Holding Zrt., ennek vezérigazgatója, Horváth László az első Orbán-kormány alatt a Magyar Fejlesztési Bank igazgatótanácsának tagja volt, most tiszteletbeli kazah konzul. Papcsák a pályázat kiírása előtt épp Kazahsztánban járt üzleti úton.

Amatőr munka

Pályázatot hirdetett a fővárosi önkormányzat sportszolgáltató cége a városligeti műjégpálya északi büféjére. A tender kiírásáról harmadik nekifutásra április 12-én döntött a tulajdonosi bizottság. Az előterjesztés módosítására és kiegészítésére vonatkozó indítvány mindössze másfél oldalt tett ki, ezért Láng Zsolt fideszes bizottsági elnök amatőr munkának nevezte a felhívást. Azt is szóvá tette, hogy a többi, Városligeti-tó körüli vendéglátóegység bérleti szerződése csak hat év múlva jár le, így képtelenség egységes hasznosítási koncepciót készíteni az ingatlanokra.

Az Állatkerti körút elbontott bódésora helyén pavilonsor épül a Pesti Vigadót tervező Feszl Frigyes 150 éves rajzai alapján. A kivitelezés idén nyáron kezdődik és őszre fejeződik be. Ilyen pavilonok épülnek majd a liget más pontjaira is a győztes tájépítészeti pályázatban foglaltak alapján. A tender eredményét május 19-én hirdetik ki. A pavilonok üzemeltetésére később írnak ki pályázatot. A Városligetet 99 évig üzemeltető Városliget Zrt. egyébként nem sokat profitál a bérbeadásból: 2014-ben nettó 52 millió forintot, tavaly 110 milliót, míg 2016 első három hónapjában nettó 23 milliót szedett be bérleti díjakból. A pénzt a parkra fordítják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.