galéria megtekintése

Nagykövet volt? Ha tud jobb kormányos autót vezetni, lehet kukásautó-sofőr

17 komment

Munkatársainktól

Ismét egy volt ellenzéki politikus vállal külszolgálatot: Ertsey Katalin, az LMP korábbi képviselője külgazdasági attasé lesz Prágában – értesült a Népszabadság.

Ertsey Katalin 2013-ban vaníliás karikát vitt tiltakozásul Orbán Viktornak a negyedik alkotmánymódosítás megszavazásakor
Ertsey Katalin 2013-ban vaníliás karikát vitt tiltakozásul Orbán Viktornak a negyedik alkotmánymódosítás megszavazásakor
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Lapunk információja szerint Ertsey Katalin, aki az előző ciklusban az LMP parlamenti képviselője volt, diplomáciai szolgálatba áll: Prágába készül külgazdasági attasénak.

Kérdésünkre a Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte: Ertsey beosztott diplomataként fog dolgozni a prágai nagykövetségen. „Úgy gondoljuk, hogy eddigi közéleti és szakmai pályafutása alapján jól fogja ellátni a feladatát. A KKM vezetése a külügyet nemzeti ügynek tekinti, nem kizáró ok, ha valaki korábban ellenzéki párt tagjaként tevékenykedett" – írta megkeresésünkre a tárca sajtóosztálya, amelyet arról kérdeztünk, miért egy volt ellenzéki politikusra esett a választás.

 

Ertsey a Pécsi Egyetemen tanult (magyar–esztétika szakon szerzett diplomát), közben 1988-ban belépett a Fideszbe. Legközelebb két évtized múlva, az LMP háza táján bukkant fel a közéletben, 2010-től a párt ország­gyűlési frakciójának tagja volt. A két időpont között a vállalati és a nonprofit szférában tevékenykedett, elsősorban a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás területén, dolgozott önkéntesként, tanított a Corvinus Egyetemen. A 2013-as pártszakadáskor kilépett az LMP-ből, a frakciónak viszont tagja maradt, ám nem sokkal később jelezte, hogy a 2014-es választáson nem indul.

Kerestük Ertsey Katalint, de nem értük el. Annak azonban nyoma van, hogy készült a szerepre. A szaktárca alá tartozó Külügyi és Külgazdasági Intézet honlapján több elemzése olvasható, az egyiknek a címe: Csehország az új tigris? A versenyképesség a cseh gazdasági növekedés kulcsa.

Nem ő az első az LMP kezdőcsapatából, aki állami szolgálatba áll: egykori frakciótársai közül Mile Lajos ma kolozsvári főkonzul, Osztolykán Ágnes az Emmi miniszteri kabinetjének tanácsadója. Mint ahogy más pártok képviselői között is akadt, aki az Orbán-kormány szolgálatába állt: Dobolyi Alexandra volt szocialista EP-képviselőről a napokban derült ki, hogy moldovai nagykövet lesz.

A volt ellenzéki politikusok bevonása a külügyi munkába azért furcsa, mert a 2010-es kormányváltás után egy sor tapasztalt diplomatát elbocsátottak, volt, akinek még utána is nyúltak, nehogy el tudjon helyezkedni az EU külügyi szolgálatánál.

Hallottunk olyan volt nagykövetről is, akinek a munkaközvetítő a kukásautó-sofőri munkát ajánlott, mondván, a külszolgálat során megtanulta a jobb kormányos autók vezetését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.