Fegyverbaleset a csoportos öngyilkosság-szervező elfogása után

Egy csoportos öngyilkosságot szervező férfi elfogását követően hétfőn egy vétlen lövés megsebesítette a Terrorelhárítási Központ egyik technikusát. A főigazgató szerint baleset történt, a lövést leadó munkatárs már a helyszínen elismerte felelősségét. Az ügyben hamarosan ügyészségi vizsgálat indul.

Többeket igyekezett közös öngyilkosságra rábeszélni az interneten az a férfi, akit hétfőn este fogtak el a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai a budapesti Ferenciek terén egy akcióban, amelynek végén egy vétlen lövés megsebesítette a TEK egyik technikusát.

Hajdu János, a TEK főigazgatója a Népszabadságnak elmondta: az akció rendben lezajlott, a „célszemélyt”, akinek az elfogására felkérték őket, akkor kapcsolták le, amikor éppen beszállt volna egy taxiba. Fegyverhasználat nem történt, senki nem nyitott tüzet a TEK-esekre, és nekik sem volt okuk lőni. A kommandósok leteperték és megbilincselték a férfit. Esélye sem volt az ellenállásra.

Az egység már éppen csomagolt, amikor eldördült egy lövés. Hajdu János még hétfő este parancsnoki vizsgálatot rendelt el az ügyben. Másnap érdeklődésünkre elmondta: az egyik TEK-es harcos fegyvere sült el, s a lövedék a hasán megsebesítette az egyik technikusukat, aki akkor már az autóban ült.

– Baleset történt – szögezte le kedden lapunk kérdésére válaszolva. – A kollégám hibázott, ezt egyébként a vizsgálat során ő maga is elismerte. Nem trehányság, nem fegyelmezetlenség, és nem is a fegyver műszaki hibája miatt sült el a fegyvere, hanem egy szakszerűtlen, rossz mozdulat okán – mondta a TEK főigazgatója.

Hajdu tájékoztatása szerint, a parancsnoki vizsgálat megállapítása szerint a balesetet okozó „harcos” rutinos rendőrnek számított, az egyik megyei bevetési egységtől került a TEK-hez, eddig kiváló fegyverkezelésről tett tanúbizonyságot. Ő épp ezért, mint mondta, kiáll érte, és a jövőben is számít a munkájára.

Úgy tűnik, a technikus is viszonylag szerencsésen megúszta az esetet. A lövés nem ért csontot, és nem hatolt be a hasüregbe sem, azaz csak izmot ért, így reménykedni lehet a gyors felépülésében. Egyes sajtóértesülésekkel ellentétben egy percet sem töltött az intenzív osztályon, mondta Hajdu János, aki sietett leszögezni: a történtek idején a környék lakói és a járókelők egy másodpercig sem voltak életveszélyben.

Az ügyet mindezektől függetlenül az ügyészség is vizsgálja majd. Nagy valószínűséggel foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával indítanak majd eljárást a fegyverbalesetért felelős TEK-es harcos ellen.

Lövedék ütötte lyuk a Terrorelhárítási Központ (TEK) autóján
Budapest, 2013. december 2. Lövedék ütötte lyuk Terrorelhárítási Központ (TEK) autóján 2013. december 2-án Budapesten, a Ferenciek terén, miután vétlen lövés érte a TEK munkatársát egyik kollégájának fegyveréből. A sérültet kórházba vitték. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.