galéria megtekintése

Fesztiválzenekar-botrány: Tarlós elvette, Moszkva beszólt, Szijjártó visszaadta

36 komment


Spirk József

Nemzetközi diplomáciai hullámokat vetett a budapesti főpolgármester spórolási ötlete. A Fővárosi Közgyűlés Tarlós István javaslatára 260 millió forintról 60 millió forintra csökkentette a Budapesti Fesztiválzenekar támogatását, ezért a zenekar vezetése kénytelen volt felülvizsgálni az idei betervezett fellépéseit és turnéit.

Fischer Iván nemzetközi hírnevű fesztiválokat mondott le Tarlósék pénzelvonása miatt
Fischer Iván nemzetközi hírnevű fesztiválokat mondott le Tarlósék pénzelvonása miatt
Marco Borggreve

Fischer Ivánék számára a 77 százalékos támogatásmegvonás után úgy tűnt, nincs más lehetőség, mint lemondani a részvételt több rangos fesztiválon. Az MTI már április végén közzétette a karmester nyilatkozatát, hogy a zenekar nemcsak a Ravennai Fesztivált, a vilniusi és rigai fellépést kénytelen kihagyni, de a szentpétervári Fehér Éjszakák Fesztivált is.

 

A szentpétervári szervezőket annyira felháborította a világhírű magyar zenekar távolmaradása, és különösen a távolmaradás oka, hogy az orosz külügyminisztériumhoz fordultak segítségért.

A Népszabadság információi szerint Moszkvából végül igen magas diplomáciai szintről küldtek jelzést Szijjártó Péternek, hogy jó néven vennék, ha mégiscsak összejönne a Fesztiválzenekar oroszországi fellépése.

Az orosz reklamáció megtette hatását, és a Külgazdasági és Külügyminisztérium gyors döntéssel saját zsebből pótolta Tarlós - kiadós beszólásokkal tarkított - pénzmegvonásának egy részét.

Tarlós István szerint Fischer Iván hisztérikus, ezért nem jár a pénz
Tarlós István szerint Fischer Iván hisztérikus, ezért nem jár a pénz
Szabó Miklós / Népszabadság

Fischer Iván a napokban újabb veszteséglistát adott ki, amelyen ismét felsorolta a pénzhiány miatt elmaradó koncerteket, egyúttal jelezte, hogy idő közben lehetővé vált a részvételük a négy külföldi - köztük a szentpétervári – fesztiválon, mert

a Külgazdasági és Külügyminisztérium kultúrdiplomáciai szempontból nagy jelentőségűnek tartja a Budapesti Fesztiválzenekar külföldi koncertjeit, és 60 millió forinttal kipótolja a zenekar költségvetését.

A KKM kérdésünkre nem tért ki a konkrét orosz külügyi jelzésére, azt viszont elismerte, hogy

a zenekar fellépéseivel kapcsolatban több pozitív visszajelzés érkezett magas rangú külföldi politikusoktól.

Szijjártó Péter sajtóosztálya leszögezte: a kultúrdiplomácia is a tárca felügyelete alá tartozik, és úgy tekint erre a területre, mint a külpolitika és külgazdaság nagyon fontos erőforrására.

Több ezren álltak ki a Fesztiválzenekar mellett egy májusi tüntetésen, mégis a Kreml szava volt a döntő
Több ezren álltak ki a Fesztiválzenekar mellett egy májusi tüntetésen, mégis a Kreml szava volt a döntő
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Szijjártó Péter miniszter álláspontja szerint kell néhány olyan brand, amely Magyarország megjelenését erősíti külföldön, ezért is tartotta fontosnak Havasi Balázs zongoraművész támogatását is, és ezért javasolta, hogy a kormány támogassa a Budapesti Fesztiválzenekart, hogy ne kelljen lemondania fontos nemzetközi koncerteket.

A tárca közölte: Szijjártó Péter és Fischer Iván személyesen tárgyaltak az elmúlt hetekben. Ennek hatására tárca és a Budapesti Fesztiválzenekar között szoros együttműködés jött létre, a részleteket most dolgozzák ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.