galéria megtekintése

Ferenczi Krisztina: Megpróbáltak elkergetni

4 komment

NOL

Felcsút tele őrző-védőkkel, azt gondolják a sajtó ezzel elintézhető. Az én esetemben nem jött be, pedig mindent megpróbáltak, hogy elkergessenek – mondja Ferenczi Krisztina oknyomozó újságíró a Népszavának adott interjújában, miután megjelent Narancsbőr című könyve.

– A demokrácia őrkutyáját farkaskutyákkal akarták elűzni. Hiszen oknyomozó újságírásról van szó. Mégis, döbbenetes tapasztalat, hogy azt elképzelik, ilyen egyszerűen megoldható. Hogy azt hiszik, egy stadion, ilyen monstrum sutyiban úgy fölépíthető, hogy senki nem látja. Ennyire képtelen a világképük. Néha nagyokat kacagtam, kicsit kellemetlen volt, amikor a telefonomat ki akarták tépni a kezemből, benyúltak a kocsiba. A bevezető után Mészáros Lőrinc fölfutását próbálom fölvázolni, miként is volt lehetséges 1999-től, hogy Orbán Viktor eltervezte, Felcsút lesz a birodalma. A sajtó általában tévesen nevezi a falut Orbán szülőföldjének. Nem az, ő korábban csupán négy évet élt itt, az "igazi" szülőföldje Alcsútdoboz, ahol ma Mészáros Lőrinc őrizteti a marháit és a Nemzeti Földalapkezelőtől nyerte el az állami földeket. És ahol Orbán édesapjának cége megvásárolta az egykori József főhercegi majort. Szóval arról a szövevényes kapcsolatrendszerről írok, amely Mészáros Lőrincen keresztül most jutott el leglátványosabb szakaszába. Pontosan 1999-től, amikor Orbán Felcsútra érkezik, miniszterelnökként beáll focizni, és odáig vezet, hogy Mészáros Lőrinc gázszerelőből a száz leggazdagabb magyar közé emelkedik. A futballon keresztül pedig miképpen jut előre az Orbán kegyeiért való versenyfutásban is. Elődjével, a korábbi polgármesterrel, Varga Györggyel szemben, aki próbálta tisztességesen szolgálni a falut. A kutatást nehéz volt abbahagyni, sosem sikerült a végére érnem. Többször határoztam el, most már nem megyek Felcsútra, nem kutatok tovább, de ez rendre meghiúsult.

Az újságíró beszélt az ország egyik leggazdagabb emberéről, a felcsúti polgármesterről, Orbán jobbkezéről, Mészáros Lőrincről és a vele való találkozásról is. "Kedves, egyszerű ember, akinek most nagyon megy a szekér - nyilatkozza Ferenczi. - Hogy mennyire érzékeli, hogy ez csak addig tart, amíg nem mond ellent Orbánnak, az nem derült ki. Ha egyszer netán ellentmondana, vége, az elődei is akkor fejezték be. Orbán nem tűri az ellentmondást... Orbán alapítványa húszmilliót ígért a falu focipályájáért, de az autópálya építés alvállalkozójaként helyzetbe hozott felcsúti Femol Kft. vezetője, a Felcsút SE akkori elnöke nem járult hozzá az áron aluli eladáshoz, miként az akkori polgármester sem. A vállalkozó felértékeltette a falu vagyonát jelentő pályát és kiderült: 180 millió lett volna az akkori értéke.. A főnök 24 órán belül kirúgatta. Nagyon csúnyán zajlott a történet. Általában azt tapasztalom, hogy mérhetetlenül durván tapossák el azt, aki ellent mer mondani, mindenkit kiszolgáltatottá akarnak tenni. Természetesen Mészáros Lőrincen keresztül, aki ma a környék legnagyobb munkaadója, nemrégiben azt nyilatkozta, hogy már 600 munkahely felett diszponál. Ha Mészáros alkalmaz valakit, attól elvárja az egész családjának a hűségét, a helyiek szerint mindenkinek paríroznia kell. A körbekerített alcsúti juhásszal például nem állhatnak szóba, el kell fordítani a fejüket. Több mint egy hete egy őrző-védő kft. két autóval figyeli a házát, ki lép be. Ugyanaz az Eurovéd Kft., amelyik engem a stadiontól próbált elkergetni százszor.

 

Szóba  kerül a jövő is Várkonyi Tibor interjújában. - Minden egyes új házasság jól jön majd, mert az új ággal, közpénzek ügyes becsatornázásával lehet gazdagítani a családot - vélekedik a szerző. - Ahogyan a Tiborcz István vezette cég először Közgép érdekeltségbe került, majd 3 milliárdos bevételre tett szert - közpénzes megbízásokból. Új pénzarisztokrácia alakul ki, új dandyk. Közben elsorvad a kultúra, az egészségügy, a szabad sajtó. Mérhetetlen a szegényellenesség, amit egészen tragikusnak találok. Azt, amikor Orbán azt nyilatkozza, hogy most kezdünk visszatérni a két világháború közötti Magyarország kisgazda vágyaihoz. Hová megyünk, az urak Magyarországához? A királyok, a hercegek, grófok, a kastélyok világához, ez az ideál. Ami elképzelhetetlen volt egy modern Magyarország látomásában. Ki gondolta a rendszerváltáskor Orbán Viktorról, hogy új feudális Magyarországot akar teremteni kastélyokkal, libériás inasokkal? A Hősök terén elmondott beszéde idején, ki gondolt erre?

A teljes interjú itt érhető el. 

Ferenczi Krisztina a Népszabadságban és az Átlátszón: Az igazság pillanata, A felcsúti ingatlanszendvics, Szarok rá, hogy más mit mond (videointerjú)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.