Fenyő János meggyilkolásával gyanúsítják Jozef Rohácot

Jozef Rohác ügyvédje pénteken Pozsonyban megerősítette, hogy az elfogatóparancsot a magyar hatóságok valóban Fenyő János meggyilkolása kapcsán adták ki.

Dusan Danovy, Jozef Rohác szlovák állampolgár ügyvédje pénteken Pozsonyban az MTI tudósítójának nyilatkozva megerősítette, hogy a védence elleni elfogatóparancsot a magyar hatóságok valóban Fenyő János egykori médiamágnás 1998. februári budapesti meggyilkolása kapcsán adták ki.

"Igen, így van. Ezt megerősíthetem" - válaszolta az MTI érdeklődésére Danovy. Hozzátette: a magyar hatóságok a gyilkosság elkövetésével gyanúsítják Rohácot. "Mint tettest keresték" - felelte Danovy arra a kérdésre, hogy milyen jogcímen adta ki a magyar rendőrség védence ellen az elfogatóparancsot. Rohácot február közepén fogták le Szlovákiában, s jelenleg kiadatási őrizetben van.

A magyar hatóságok még nem hozták nyilvánosságra, miért körözik Rohácot.

A Nyitra Megyei Bíróság néhány napja úgy döntött, hogy az érintett kiadható Magyarországnak. Rohác a döntést azonnal megfellebbezte, így a végső szót a szlovák legfelsőbb bíróság fogja kimondani. Az ügyvéd azt állította: egyelőre nem kapott értesítést arról, hogy a testület mikor foglalkozik az üggyel, s mikor hozza meg döntését.

Danovy szerint az a tény, hogy a gyilkosság helyszínén egy sapkában talált hajszál DNS-e megegyezik annak a hajszálnak a DNS-ével, amelyet Roháctól vettek néhány évvel ezelőtti budapesti fogva tartása idején, de még nem bizonyíték arra, hogy ő gyilkolt volna. "Ezt a hajszálat nem tekintem objektív és elégséges bizonyítéknak" - mondta az ügyvéd.

A Blikk című budapesti lapban pénteken megjelent értesülést, miszerint a nyomozók úgy vélik, hogy Rohác csak közvetítő volt a megbízó és a bérgyilkos között, akinek ő adta a fegyvert is, Danovy nem kívánta kommentálni. "Ehhez nem tudok hozzászólni. Az azonban biztos, hogy az értesülés nem tőlem származik" - szögezte le Dusan Danovy.

A budapesti Fővárosi Bíróság tavaly októberben első fokon felmentette a szándékos emberölés kísérletének vádja alól Jozef Rohácot, két év börtönbüntetésre ítélte viszont robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A tárgyalás végén azonban szabadlábra helyezték őt, mivel a férfi már két évet eltöltött előzetes letartóztatásban. A Fővárosi Főügyészség a Seres Zoltán vállalkozó elleni, 14 évvel ezelőtti sikertelen merényletkísérlet miatt vádolta meg a szlovák állampolgárságú férfit bűnsegédlettel, továbbá robbanóanyaggal való visszaéléssel tettesként.

Rohácot 2008. október 27-én Prágában igazoltatták rendőrök, s mivel hamis papírjai voltak, őrizetbe vették, majd 2009 februárjában kiadták Magyarországnak. Felmerült a neve több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is.

A bíróság azért mentette fel az emberölési kísérlet vádja alól, mert megítélése szerint a nyomozó hatóság nem tudta minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Rohác azért készítette volna a pokolgépet, hogy ismeretlen társaival megölje Seres Zoltánt. A bíróság megállapította, hogy a nyomozó hatóságok több súlyos hibát is elkövettek az eljárás során, például nem készültek fényképek a helyszínről, bizonyos bűnjelek pedig eltűntek.

(Forrás: mti.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.