Felvételi ponthatárok: ma este minden eldől

Csütörtök este nyolckor derül ki, hogy kik azok, akik szeptembertől már boldog egyetemi vagy főiskolai hallgatóként kezdhetik meg a tréninget a romkocsmákban borongásra.
Idén összesen 105 616-an jelentkeztek valamilyen felsőoktatási intézménybe. Az alapképzést 68 597-en jelölték meg első helyen, 10 391-en osztatlan mesterképzéssel próbálkoznának, a felsőoktatási szakképzés pedig 5388 jelentkezőnek volt szimpatikus. Mesterképzésre több mint 21 ezren jelentkeztek első helyen.

Önköltséges képzést 14 021-en, az ösztöndíjas verziót 91 595-en jelölték meg első helyen. A korábbi években megszokottak szerint a jelentkezők összesen öt helyre adhatták be a kérelmüket, ebből az első háromért nem kellett külön fizetni. A tavalyihoz hasonlóan 2015-ben is átlagosan 3,4 szakot jelöltek meg a felvételizők.

A legnépszerűbbek ismét a műszaki, a gazdaságtudományok, valamint a pedagógusképzés.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával határozzák meg. Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak első helyen, annál magasabb lesz ott a ponthatár.

A felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkezők számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki teljes kapacitását.

A várakozással járó stressz oldására idén is megrendezik a hivatalos ponthatárváró rendezvény, a Pont Ott Parti.  A házigazda a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lesz. A rendezvény, amelyet kilencedik alkalommal tartanak, csütörtökön 14 órától nyitja meg kapuit az Orczy parkban (VIII., Ludovika tér 2.), és egész délután kerekasztal-beszélgetések, koncertek várják a felvételizőket. A belépés ingyenes. Az eseményen az Alpaca Beat, a The ÉpGép All Stars és a Kállay Saunders Band lép fel.

Az eredmények a felvi.hu oldalon jelennek majd meg elsőként. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.