Feltűnően enyhe ítélet a pénzért vett érettségik ügyében

Két év felfüggesztett börtönt kapott 211 rendbeli hivatali visszaélésért és kétféle minősítésben 231 rendbeli közokirat-hamisításért a Harruckern Szakképző Iskola volt igazgatója. Az ügyész, aki a vádiratban még végrehajtható szabadságvesztést indítványozott, most három nap gondolkodási időt kért, hogy fellebbezzen-e.
Indoklás nélkül hónapokkal elhalasztva csütörtökön hirdettek ítéletet a Gyulai Törvényszéken a Harruckern János Szakképző Iskola volt igazgatója, igazgatóhelyettese és több mint 20 tanára ellen 2013-ban indult perben. Mint arról a tárgyalás kezdetekor beszámoltunk,

pénzért vették az érettségit a gyulai székhelyű Harruckern János Közoktatási Intézményben.

A vádirat szerint a Petró-Security vagyonőrképző magáncég személyenként és félévenként 90 ezer forintért érettségit adó felnőttképzést ígért a jelentkezőknek. Ehhez szerződést kötött a Harruckern János Közoktatási Intézmény igazgatójával, Z. Andrással. Az igazgató az intézménye nevében vállalta a képzést – a 90 ezer forintból mindössze 40 ezer jutott az iskolának, a többi a tanulókat toborzó Petró Securityé lett.

A Harruckern János Közoktatási Intézményt 2007 júniusától fércelte össze a Békés Megyei Közgyűlés számos településen, addig önállóan működő szakiskolákból egyetlen hatalmas mamutiskolává. Domonkos László, az Állami Számvevőszék jelenlegi elnöke volt akkor a közgyűlés elnöke, az ő közeli munkatársát, a megyei közgyűlés oktatási osztályának vezetőjét , Z. Andrást nevezték ki a szakképző élére. Akkor az volt az ukáz a forráshiány és elbocsátás által fenyegetett szakiskoláknak, hogy próbáljanak meg bevételt szerezni. Kapóra jött a Petró Security ajánlata, amely a másik oldalról azt ígérte a jelentkezőknek, hogy a gimnázium 4 éves anyagát 4 félév alatt sajátíthatják el, és érettségi vizsgát kapnak.

A jelentkezők nemcsak Békés megyéből, hanem az egész ország területéről felfigyeltek a lehetőségre.

Kizárólag a Petró Securityvel állhattak polgári jogviszonyban, miközben a közoktatási törvény azt írja elő, hogy a tanulóknak az iskolával kell jogviszonyban állniuk, szabályos jelentkezés és felvételi eljárás után. Ez a képzés nem szerepelt sem a Harruckern pedagógiai programjában, sem a tagiskoláinak helyi tantervében – teljesen szabálytalan volt.

Összesen 213 felnőtt tanuló vett részt a képzésben. A 4 éves gimnáziumi tananyagot 2 év alatt lehetett itt elvégezni. A gimnázium negyedik osztálya például 2009. február 14-étől április 18-áig tartott.

A vádirat szerint a szombatonként megtartott órák száma félévenként – vagyis egy egész tanévre – 60 és 88 között mozgott. Ez kevesebb, mint amennyit az egyébként elképesztően liberális oktatási törvény a levelező felnőttképzés számára előír. A „tanévek” végén „záróvizsgát” kellett tenni – ez egy teszt kitöltése volt, amelyet az óraadó tanárok állítottak össze, ők is javították ki, és soha, senki nem bukott meg rajtuk. Mindazonáltal menet közben kiderült, hogy a ténylegesen megtartott órák nem elégségesek, és ott nem születtek az értékeléshez kötelezően előírt év közi érdemjegyek. Így az igazgató utasítására visszamenőleg hamis dokumentációt készítettek. Meg nem tartott órákat írtak be, soha meg nem szerzett érdemjegyekkel. Ezt az osztályfőnökökkel és az óraadó tanárokkal készíttették el.

Aki az utasításokat adta, vagy továbbadta, tisztában volt vele, hogy a dolog törvénysértő. De tisztában kellett lenniük a tanároknak is, hogy a nem létező órák és érdemjegyek utólagos adminisztrálása szabálytalan, és közokirat-hamisításnak számít.

Sokan azzal védekeztek a tárgyaláson, hogy nem voltak tisztában a különleges képzésre vonatkozó szabályokkal, utasításra cselekedtek, és azért, mert kiszolgáltatottak – nagyon féltették az állásukat. Az utolsó szó jogán tartott beszédében egyikük elmondta: amióta az ügyben megindult a nyomozás, elkezdődtek a tömeges kihallgatások, nem volt egy nyugodt éjszakája sem. Daganatos betegséget diagnosztizáltak nála, legyengült a kezelésben, és még mindig nem biztos a túlélése. Az ehhez hasonló védekezésekre utalva jegyezte meg az ítélet indoklásában a tanácsvezető bíró: az óraadó tanárok azzal mindig pontosan tisztában voltak, hogy kifizetésre hány órát számoljanak el maguknak.

Fotó: Imre György / Népszabadság

Miután a tanulók a valóságnak meg nem felelő papírokkal jelentkezhettek érettségi vizsgára, Z. András igazgató utasítására csak az jelentkezhetett érettségire, aki a tandíjat befizette. Négy személyt annak ellenére rögzítettek az adminisztrációs rendszerben, hogy ők maguk semmilyen jelentkezési lapot nem töltöttek ki. Az igazgató tudatában volt annak, hogy az érettségire jelentkezők nem teljesítették az első három évre minimálisan kötelező tanulmányi feltételeket, és a negyedik évre sem fogják.

Z. András volt igazgatót folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntettével és hivatalos személy által bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítással vádolta az ügyészség. A vádlottak padján csak a különböző beosztásban dolgozó pedagógusok ültek, a tandíj nagyobb részét eltevő magániskola vezetője, P. András ellen nem emelt vádat az ügyészség, tanúként hallgatták ki a perben.

Z. András 211 rendbeli hivatali visszaélés és kétféle minősítésben összesen 231 rendbeli közokirat-hamisítás miatt 2 év börtönbüntetést kapott,

amelynek végrehajtását 5 évre felfüggesztették. Helyettese fél év felfüggesztett börtönt, a tanárok sokrendbeli közokirat-hamisításért 36 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbüntetést kaptak. A bíróság nagyon jelentős enyhítő körülményként értékelte az idő múlását, amelyben az ítélet elhalasztásával maga is szerepet játszott.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy Z. András esetében a felfüggesztett szabadságvesztés is eléri célját. A szóbeli indoklás szerint a hivatali visszaélések és közokirat-hamisítások nagy száma ellenére „a vádlott személye és környezete nem indokolják” végrehajtható szabadságvesztés kiszabását.

Az ítélet nem jogerős. Z. András és több vádlott felmentésért fellebbezett. Az ügyészség – noha a vádiratban még végrehajtható szabadságvesztést indítványozott –, most három nap gondolkodási időt kért, hogy fellebbez-e súlyosbításért.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.