galéria megtekintése

Feltörnék az Orbán-kormány síri titkát

17 komment


Hargitai Miklós

Az ellenzék és a civilek fellépése nyomán több jogi fórumon is eljárások indulnak a paksi szerződéseket 30 évre titkosító hétfői parlamenti döntés nyomán. Az ügy jó eséllyel az AB-nél köt ki, de az Európai Bizottság előtt is elbukhat a minden adatot titokká nyilvánító magyar jogszabály.

Azzal, hogy a paksi titoktörvényt hétfőn megszavazta a kormánytöbbség, bizonyos értelemben a Kádár-rendszert is sikerült alulmúlni, ugyanis az első négy paksi blokk építése kapcsán is volt titkosítás, de az csak 25 évre szólt, és kizárólag a magánjogi szerződések műszaki tartalmára vonatkozott. Most viszont a parlament az összes vonatkozó adatot és információt, illetve a döntés-előkészítő anyagokat is titkosította, méghozzá három évtizedre.

Greenpeace-tüntetés az Országgyűlés mellett.
Greenpeace-tüntetés az Országgyűlés mellett. Bizonyos értelemben a Kádár-rendszert is sikerült alulmúlni
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az ellenzékből meglehetősen éles reakciókat váltott ki a döntés. Az LMP már a parlamenti szavazás alatt kisebbfajta tiltakozó demonstrációt tartott („Tisztességes üzletben nincs titok", „Azt sem tudjátok, miről szavaztok" és hasonló feliratú táblákat emeltek a magasba az ülésteremben). Szél Bernadett a voksolás után sajtótájékoztatón jelentette be: a párt Áder János köztársasági elnökhöz és az ombudsmanhoz fordul, a Nemzeti Adatvédelmi Hatóságot pedig arra kérik, hogy indítson vizsgálatot az információszabadság korlátozása miatt.

 

– A paksi beruházás titkosításával a Fidesz-frakció kiérdemelte a minden idők legkorruptabb képviselőcsoportja címet – fogalmazott közleményében az MSZP.

Még harminc évig nem láthatnánk
Még harminc évig nem láthatnánk
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Párbeszéd Magyarországért Áder Jánosnak írt nyílt levelet, amelyben arra figyelmeztetik az államfőt, itt az alkalom, hogy megmutassa, mennyire vehető komolyan az ősfideszes frissen támadt elkötelezettsége a környezetvédelem iránt. „A kormánytöbbség egy olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely súlyosan korlátozza a közérdekű adatok nyilvánosságát és a környezeti információk hozzáférhetőségét a paksi beruházás ügyében. Ezt Önnek, mint a demokratikus államműködés őrének, alkotmányos megfontolásból is vissza kell utasítania, ugyanakkor az Aarhusi Egyezményt súlyosan sértő, jogtipró lépés környezetvédelmi szempontból sem lehet elfogadható az Ön számára" – írják, arra szólítva föl az államfőt, hogy ne írja alá a törvényt.

A bíróság is titokpárti

A Szekszárdi Törvényszék kedden kézbesített végzésében indoklás nélkül két héttel elhalasztotta az LMP és az MVM közötti per szerdára kitűzött tárgyalását. A per tétje a paksi bővítéssel kapcsolatos előkészítő és hatástanulmányok nyilvánosságra hozatala. Az LMP szerint indoklás hiányában felmerül a gyanú, hogy a bíróság azért döntött a halasztás mellett, mert addigra életbe léphet a paksi bővítéssel kapcsolatos adatokra vonatkozó titkosítási törvény, és így a bíróságnak nem kell vállalni a döntés felelősségét.

Az elnökhöz fordultak a civilek is; levelük szerint a törvény több ponton alkotmánysértő, ezen túl pedig a környezeti információkhoz való nyilvános hozzáférésről szóló uniós irányelvvel is ellentétes.

„Orbánék feketelistára tett oroszokkal üzletelnek”

Oroszország próbálja megtörni Európa egységét, és a gyengébb országokat támadja. Magyarország energiaszükségletei miatt kiszolgáltatott, az új reaktorért cserébe pedig máris teljesült Putyin egyik kívánsága: egy európai fővárosba utazhatott. Paks és a Putyin-látogatás hátteréről korábbi cikkünkben olvashatnak.

Az uniós jogszabály lehetővé teszi egyes adatigénylések visszautasítását nemzetbiztonsági okra vagy a szellemi tulajdonjogokra tekintettel, azonban azt is rögzíti, hogy „a megtagadás alapját szűken kell értelmezni, minden egyes esetben figyelembe véve a közzététel által szolgált közérdeket" – az elfogadott törvény viszont mérlegelés nélkül mindent titkosít.

A Transparency International, a TASZ, a K-Monitor, az Átlátszó és az Energiaklub azt kéri Ádertől, kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál az elfogadott jogszabálynak az alaptörvénnyel való összhangja vizsgálatát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.