galéria megtekintése

Bíztak a szociális lakásban, most akár ki is tehetik őket

2 komment


Doros Judit, Miskolc

Kisgyerekekkel élő családok, középkorúak, pályakezdő fiatalok – vegyes a kép, hogy kik bérelhettek lakást a miskolci József Attila út 45. szám alatti épületben, amelyet sokan csak Fiatalok Házaként ismernek. Az átlagos, jellemzően kétszobás otthonokat pályázat útján adta bérbe a Miskolci Ingatlankezelő Zrt. (MIK) – az egyik feltétel az volt, hogy a jelentkezők egy főre eső keresetének meg kellett haladnia a létminimum összegét.

– Azért választottuk ezt a lakhatási formát, és nem az albérletet, mert utóbbiból bármikor kirakhatják az ember, az önkormányzati bérlemény viszont ad valamilyen biztonságot

– mondta egy harmincas éveiben járó férfi, aki két gyerekével és feleségével él itt, néhány éve. Nem az elsők között érkeztek: még 2006-ban adták át a PPP konstrukcióban készült házat, amelyet egy erre létrehozott vállalkozásban a Doxabi Zrt. újított fel, és a miskolci ingatlankezelő adott bérbe. A cél az volt, hogy növeljék Miskolc szociális bérlakásállományát. Az épület működtetésére alapított Fiatalok Háza Kft. nagyobbik tulajdonosa, a kivitelező Doxabi azonban egy banki hitel miatt nemrégiben öncsődöt jelentett, így felszámolás alá került a Fiatalok Háza Kft. is.

A lakókat levélben értesítette a füzesabonyi székhelyű felszámoló cég, a Liquid-L Kft. képviselője, hogy ki kell ürítenie, s el kell adnia az ingatlant.

 

– Határozott idejű szerződésünk volt, amit a miskolci szabályok szerint öt évvel meg lehet hosszabbítani, ennek leteltével pedig a jogviszony határozatlan időtartamúvá válik: vagyis,

ha valaki tíz éven keresztül becsülettel fizeti a rá eső díjakat, akkor akár élete végéig a lakásban maradhat.

Ezt rúgta fel most a társasház csődje, s nagy a bizonytalanság – mondta egy fiatalasszony, aki azért nem akarta elárulni a nevét, nehogy emiatt kitegyék a lakásból. Hozzátette: a MIK Zrt. néhányuknak már felajánlott cserelakást, de azok szerinte „vállalhatatlan” környékeken, például az avasi lakótelepen, vagy a város perifériáin voltak, ők azonban ragaszkodnak a jelenlegi komfortfokozatú lakáshoz, hasonló státuszú városrészekben.

Miskolc önkormányzata 2005-ben fogadta el azt a tervezetet, amely szerint magántőke és banki hitel felhasználásával bővítik a város bérlakásállományát – tájékoztatott Czagány Mihály felszámoló. Eszerint a kivitelező még a lakások megépítése előtt megállapodást kötött az önkormányzattal bérlő kijelölésére és a felépített lakások üzemeltetésére, az ingatlanokat pedig az önkormányzat adta bérbe öt évre. Ezt követően a bérlőnek elővásárlási joga van az általa bérelt lakásra. Amennyiben ezzel nem él, az önkormányzat a bérleti szerződést további öt évre meghosszabbíthatja. Amennyiben a bérlő a bérleti időszak alatt egyszer sem kíván elővásárlási jogával élni, úgy az átszáll az önkormányzatra.

A miskolci önkormányzat felhatalmazta a MIK Zrt-t, hogy a Doxabi Zrt.-vel hozzon létre egy közös projektcégét – ez lett a Fiatalok Háza Kft. –, s kösse meg a szükséges szerződéseket az üzemeltetésre és finanszírozásra. Azt is kikötötték, hogy a futamidő lejártával a projektcéget, vagy az ingatlanokat maradványértéken megvásárolhatja a város ingatlankezelő cége, esetleg maga az önkormányzat. Időközben azonban a cégcsoport gazdasági helyzete megrendült, előbb csődeljárást, majd felszámolást rendeltek el vele szemben. A társaság felszámolását a Raiffeisen Bank kezdeményezte egy 1,3 milliárd forintos hitelállomány miatt.

Kilenc évvel ezelőtt adták át a Fiatalok Házát
Kilenc évvel ezelőtt adták át a Fiatalok Házát
Móricz-Sabján Simon

A MIK Zrt. vételi opciós joga emiatt meghiúsult, így felmondták a korábban megkötött szerződést. Ez kihatott a lakókra is, hiszen ők albérlőként a városi céggel álltak jogviszonyban. Mindez ráadásul tavaly karácsony előtt történt, így elsősorban a bérlők megnyugtatására a felszámoló megállapodott a főbérlő MIK-kel, hogy 2015. február végéig továbbra is a kezelésükben marad az ingatlan hasznosítása, addig változatlan feltételekkel. – A lakókkal többször beszélve tájékoztattam őket, hogy senkit nem szeretnénk az „utcára” juttatni. Olyan megoldást keresek a kialakult helyzet kezelésére, amelyben érdekeik nem sérülnek – mondta a felszámoló.

Szavai szerint mindenkivel új szerződést kell kötni, hiszen most senkinek nincs hatályos bérleti jogviszonya. Annak érdekében, hogy ne kényszernek érezzék a megváltozott állapotot, márciusban lakógyűlésen tájékoztatott mindenkit a kialakult állapotról. Czagány Mihály egy új, határozatlan idejű szerződés megkötését javasolta, hatvannapos felmondási idővel, annak érdekében, hogy az ingatlan leendő vevőjének a kezét ne kössék meg túlságosan, ellenkező esetben ugyanis csak a piacinál alacsonyabb áron lehet eladni a társasházat. A javaslatot a lakók nem fogadták el – ez ugyanis a korábbinál jóval kiszolgáltatottabb helyzetbe sodorta volna őket. Ezért a felszámoló felajánlotta, hogy a MIK Zrt.-vel kötött korábbi szerződéseket változatlan feltételekkel fenntartja, csak a városi cég helyébe a Fiatalok-Háza Kft. „f.a.” lép be, mint bérbe adó.

– Ennek elfogadására már hajlandóak lettek volna néhányan, ám a többség továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy önkormányzati bérlakásban lakjanak, ezért inkább azt kérték, biztosítsanak számukra máshol ilyet. A döntésüket tudomásul vettem, és megállapodtunk, hogy az ügyük rendezéséig mindenki maradhat a bérleményben – tette hozzá.

A lakók mindennél jobban örülnének annak, ha a társasházat maga a város venné meg a felszámolótól, akkor ugyanis nem csupán „vélelmeznék”, hogy önkormányzati bérlakásban élnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.