Felszállni sem engedték a romákat

Pár hete ismét közvetlen járattal lehet repülni Kanadába, de a romákat felszállni sem engedik a Torontóba induló gépre – állítja Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke.

Pedig – folytatja – érvényes jegyük és úti okmányuk van. Vízumra nincs szükség, de többségük még meghívólevéllel is rendelkezik. Elmondása szerint a romák turistaként, rokonlátogatóba szerettek volna Kanadába utazni. A Roma Polgárjogi Mozgalmat eddig hét-nyolc család kereste meg panaszával, Dancs Mihály azonban ennél jóval több esetről tud. A kárvallottak Miskolcon vagy környékén élnek. A jegy árát sem kapták vissza, a veszteség fejenként mintegy 180-200 ezer forint.

Kérdésünkre, hogy a jellemzően rossz körülmények között élő romáknak honnan volt pénzük az útra, Dancs közölte: Borsodban sem mindenki szegény, a cigányok között is akadnak tehetősek. Más, valóban rászoruló családoknak a kanadai rokonok vették meg a jegyet.

Honnan lehet tudni, hogy a családok tényleg csak turistaként készültek Kanadába? A polgárjogi vezető úgy érezte, ennek eldöntésére ő nem jogosult, de ugyanígy más sem: ha egyszer minden papír stimmel, akkor senkinek nincs joga megakadályozni a kiutazást. Dancs Mihály és Váradi Gábor, a miskolci cigány önkormányzat elnöke a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához (NEKI) fordult, kérve a szervezetet, vizsgálja ki az ügyet és lássa el a panaszosok képviseletét.

A hírt, hogy nem engednek roma családokat felszállni a Torontóba induló repülőgépre, több forrásból is megerősítették lapunknak. Ilyen esetekben nem a repülőtér vagy a légitársaság alkalmazottai intézkednek – nincs is hatáskörük rá –, hanem az adott ország bevándorlási hivatalának munkatársai.

Az egyik név nélkül nyilatkozó légügyi szakember elmondta, hogy több-kevesebb rendszerességgel évek óta előfordulnak hasonló esetek magyar állampolgárokkal. Csak éppen most, hogy ismét lehet átszállás nélkül repülni Kanadába, a probléma nem valamelyik külföldi városban, hanem Budapesten jelentkezik.

A szakember hangsúlyozta, hogy Kanada nem kizárólag romáktól tagadja meg a beutazást. Az ottani hatóságok a letelepedési szándékkal érkező bevándorlókon kívül a feketemunkásokat is igyekeznek távol tartani. Éppen ezért bőrszíntől, etnikai hovatartozástól függetlenül az egyedülálló fiatalokat is kikérdezik. A kanadai bevándorlási hivatalnak felkészült, rutinos munkatársai vannak: néhány perc és néhány kérdés elég ahhoz, hogy jó eséllyel kiszűrjék, ki az, aki nem turistaként szeretne a tengerentúlra utazni – mondta a légügyi szakember.

A meghívólevél sem jelent garanciát, hisz elképzelhető, hogy olyan rokonok küldték, akik maguk is ilyen módon kerültek ki, és csak méltányossági okokból maradhattak Kanadában. A szakember hozzátette: valóban senki nem téríti vissza a repülőjegy árát. Bár drágább jegytípus esetén erre is lenne lehetőség, az emberek általában örülnek, ha az olcsóbb kategóriát meg tudják venni. Így viszont, ha megtagadják tőlük a beutazást, elvész a pénzük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.