Kirúgták a menekülteket rugdosó operatőrt

Miközben a röszkei gyűjtőállomásról törtek ki a menekültek, rendőrök próbálták megfékezni a rohamot. Több operatőr is a közelből figyelte az eseményeket, egyikük azonban – egy arcát eltakaró nő – megdöbbentő módon viselkedett, de meg is fizetett vállalhatatlan tettéért: az N1 csatornánál dolgozó László Petrát máris kirúgták.

A migránsok rohama közben a rendőrök többnyire reménytelenül próbálták megállítani a futva menekülő embereket. A kaotikus helyzetben váratlan és kéretlen segítséget kaptak egy, az eseményeket kamerájával megörökítő nőtől. Az operatőr a mellette elszaladó férfit, aki egy gyereket cipelt a karjában, egész egyszerűen felrúgta – írta az Origo. Az eseményt megörökítette a német RTL riportere, így az általa közzétett videón látható az egész jelenet.

A felvételen látszik, hogy a gyerekkel futó menekült kabátját egy rendőr kezdi el rángatni, de végül nem szalad utána. A férfi irányt változtat, elkezd szaladni a maszkos nő felé. Az operatőr kitér előle, majd belerúg a férfi lábába, felbuktatva ezzel őt, és a karjában cipelt gyereket is.

Ekkorát estek a rúgás után - ami a videón már nem volt látható, egy fotós megörökítette
Marko Djurica / Reuters

A férfi elesik, a gyermek az ő teste alá kerül. Ezután még annyi látszik, hogy a menekült férfi felkel a földről.

Nem ez volt azonban az egyetlen alkalom, hogy az operatőr menekülteket rugdosott. Az Index videóján is jól látszik, hogy belerúg egy, a rendőrök elől futó kislányba is. A szóban forgó jelenet 0:40-nél látható.

A menekülteket rugdosó operatőrről kiderült, hogy a Jobbik közeli N1 tévé munkatársa, László Petra. A szélsőjobboldali televízió azonnal reagált az operatőr minősíthetetlen viselkedésére, és Facebook-oldalukon közleményt adtak ki: „Az N1TV munkatársa a mai napon elfogadhatatlanul viselkedett a röszkei gyűjtőpontnál. Az operatőr munkaviszonyát, rendkívüli felmondással a mai napon megszüntettük. Az ügyet részünkről lezártnak tekintjük”.

Feljelentést tesz a DK és a PM

Menekültek bántalmazása miatt feljelentést tesz az N1TV munkatársa ellen a DK és a PM - közölte a két ellenzéki párt kedden az MTI-vel.

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében videofelvételre hivatkozva azt írta: "egy olyan videofelvétel járta be a sajtót, amelyen egy farmerruhás szőke nő látható, amint Röszkén, kamerával a kezében menekülteket rugdos". Több kamera rögzítette azt is, ahogy a nő egy kisgyerekkel futó menekült férfit gáncsol el. A DK közlése szerint a nő "a Jobbik propagandatévéjének munkatársaként" volt a helyszínen. A DK elvárja a rendőrségtől, hogy minél hamarabb megtalálja az ártatlan emberekre támadó szélsőjobboldali riportert - olvasható közleményükben.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) a menekültek bántalmazásával kapcsolatban tudatta: közösség tagja ellen elkövetett erőszak miatt feljelentik "a Jobbik-közeli N1 tévé" operatőrét. Arról számoltak be, hogy operatőr elgáncsolt egy gyerekével a kezében futó édesapát és erőből megrúgott egy kislányt. A PM megítélése szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Vona Gábor, a Jobbik elnöke személyes felelősséget viselnek a történtekért. A Párbeszéd Magyarországért követeli, hogy mindketten ítéljék el ezt a bűncselekményt, és "tegyék egyértelművé híveik számára, hogy ez még számukra sem elfogadható" - áll a közleményben. Az ellenzéki párt szerint "itt az idő, hogy Orbán és Vona szembenézzenek gyűlöletpolitikájuk következményeivel és abbahagyják végre a menekültellenes uszítást, mielőtt tragédia történik!" (MTI)

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.