galéria megtekintése

Kisiklott maffiaügyek: pancserek vagy szabotőrök?

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 22. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Vizsgálja a Nemzeti Védelmi Szolgálat, hogy szakmai hibák vagy az alvilággal együttműködő hivatásosok árulása miatt nem sikerült felderíteni számos, a 90-es években elkövetett gyilkosságot, alvilági leszámolást és több nagy gazdasági bűncselekmény hátterét.

Bár a hírekben gyakrabban szerepelnek az autósokat zsebre bírságoló kisrendőrök vagy a börtönökbe pár tízezer forintért mobiltelefont csempésző büntetés-végrehajtási dolgozók leleplezéséről szóló hírek, nem csak ők állnak a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) célkeresztjében – állítja a rendvédelmi szervek és a titkosszolgálatok belső elhárításaként működő NVSZ névtelenséget kérő munkatársa. Szavait alátámasztandó forrásunk elmondta: az NVSZ 2011-es meglapítása óta közel 40 osztályvezetőt, vagy annál magasabb beosztású, bűnös alvilági kapcsolatokkal rendelkező vezetőt is lelepleztek a hatáskörükbe tartozó szervezeteknél.

Vizoviczki László a bíróságon. Ide kerülnek a főrendőr barátai is
Vizoviczki László a bíróságon. Ide kerülnek a főrendőr barátai is
Szigetváry Zsolt / MTI

A legnagyobb és legismertebb közülük a Vizoviczki-ügy, amelyben az ügyészség vádirata szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda és a BRFK több vezetője éveken keresztül összességében több tízmillió forintot kaptak azért, hogy időben szóljanak, ha rendőrségi akció készülne a csak Budapesten több mint 40 éjszakai mulatóban és vendéglátóhelyben érdekelt Vizoviczki birodalma ellen, és hogy a rendőrség más hatóságokkal együtt zaklassa a konkurenseiket.

 

Több mint két éve kezdődött a nyomozás, az ügyészség már vádat emelt a főrendőrök ellen (is). Azonban még mindig sokan kételkednek abban, hogy külső (értsd: magasabb rangú és beosztású vezetők) segítsége nélkül az NNI és a BRFK főosztályvezetői és osztályvezetői képesek lehettek éveken keresztül közreműködni egy bűnszervezet életében.

Forrásunk szerint még a védelmi szolgálaton belül is sokan tamáskodtak, míg elő nem kerültek azok a titkos videofelvételek, amelyeken az látható, ahogy Vizoviczki jobb keze, az ügyben a hatóságokkal később együttműködő V. István átadta a rendőri vezetőknek az éppen aktuális fizetésüket. A védelmi szolgálat egyik legnagyobb szakmai sikereként tartják nyilván házon belül ezt az ügyet, hiszen olyanokat sikerült megfigyelni és alvilági kapcsolataikkal filmre venni, akik személyesen ismerték szinte valamennyi figyelőt.

A védelmi szolgálat az alvilággal összejátszó rendőrökkel szembeni sikerét a fordított bűnügyi hírszerzéssel magyarázza. Míg korábban a belső elhárítás a rendőrök között próbált információt szerezni a testület korrupt tagjairól, az NVSZ a bűnszervezetek körében szaglászik efféle információk után. E módszernek köszönhetően az alvilággal kokettáló vezető beosztású hivatásosok többségét forrásunk szerint már levadászták.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e hinni egy alvilági figurának, amikor korrupt rendőrökről beszél, forrásunk azt mondta: „Ha jön valaki, hogy van egy sztorija valakiről, megkérdezzük, hajlandó-e poligráfos vizsgálatnak (hazugságvizsgálatnak) alávetni magát. Aki nem, annak az információját ennek megfelelően kezeljük".

A védelmi szolgálat elmúlt hároméves tapasztalata szerint a rendőrök megvesztegetéséről, „foglalkoztatásáról" szóló alvilági pletykáknak csupán a töredéke igaz. Rendszeresen kapnak „füleseket", hogy egyik-másik rendőr melyik bűnszervezetnek dolgozik, milyen információkat szállít nekik, satöbbi. Ezer ilyen fülesből azonban 2-3 igaz. Persze arra is volt példa, hogy egy bűnszervezet úgy próbált meg lejáratni egy, az érdekeit súlyosan sértő felderítőt, hogy drogot csempészett a lakásába. Ám még azelőtt lelepleződtek, hogy „lebuktathatták volna a drogos felderítőt".

A szolgálat vezetőinek és munkatársainak a többsége egykor maga nyomozott bűnszervezetek ellen, szinte mindegyiküknek megvan a saját története, hogy mi mindent híreszteltek róluk azok, akiknek a leleplezésén annak idején dolgoztak. Ezért sem vesznek elsőre semmit készpénznek, de mindennek utánajárnak.

A Népszabadság értesülése szerint újabban a védelmi szolgálat kiemelt hangsúlyt helyez a 90-es évek megoldatlan gyilkosságaira, alvilági leszámolásaira. Ezekben az ügyekben az NNI nyomoz, az NVSZ pedig azt vizsgálja, hogy annak idején szakmai hibák, rutintalanság miatt siklottak-e félre egyes nyomozások. Az elmúlt években ugyanis több ügyben kiderült, hogy a nyomozás idején fontos bizonyítékok tűntek el, légből kapott információkat tényként kezeltek, miközben a tények hitelességét az azokat cáfoló bizonyítékok nélkül is megkérdőjelezték.

1998. július 2. Robbantás az Aranykéz utcában
1998. július 2. Robbantás az Aranykéz utcában
Velledits Éva / Népszabadság/archív

Több ügyben felvetődött a gyanú, hogy a nyomozást szándékosan, esetleg megbízást teljesítve siklatták félre annak idején. Kérdés, hogy azok, akik miatt nem sikerült elfogni a tetteseket, vajon mióta működtek együtt alvilági megbízóikkal. Csak korruptak voltak, vagy az alvilági csoport tevékenységének a részesei? Ez utóbbi esetben akkori tettükért még ma is felelősségre vonhatók.

Vizsgálják továbbá, hogy az olajügyekben a rendőrség első számú koronatanújaként elhíresült Boros Tamásnak a televízióban is bemutatott videovallomása milyen csatornákon keresztül jutott el röviddel az elkészülte után Portik Tamáshoz. Jelenleg Portikot vádolják azzal, hogy megbízást adott az Aranykéz utcai merényletre, amelyben Boroson kívül három vétlen járókelő is meghalt, és több mint húszan megsebesültek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.