Felnyomta Ujhelyit a Jobbik

Állásfoglalást kért a Jobbik frakcióvezetője az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságától, kifogásolva, hogy Ujhelyi István szocialista házalelnök kritizálta a radikálisokat a „cigánybűnözés" kifejezés használata miatt.

Levelet írt a Jobbik képviselőcsoportjának helyettes vezetője, Hegedűs Tamás az Országgyűlés alkotmány- és ügyrendi bizottsága fideszes elnökének, hogy állásfoglalását kérje Ujhelyi István szocialista házalelnök megnyilatkozásai ügyében.

A Jobbik beadványa leírja, hogy október 19-én, a migrációs tárgyú törvények vitájában Volner János (Jobbik) felszólalását követően Szabó Tímea LMP-s politikus erőteljesen bírálta az előtte felszólalót a cigánybűnözés kifejezés használata miatt. Az ökopárti honanya egészen pontosan kikérte magának, hogy a T. Ház falain belül valakik cigánybűnözésről és a külföldiek kapcsán „bacilusgazdákról" beszéljenek. Szabó Tímea felszólalása után az ülést vezető Ujhelyi István a pulpitusról azt közölte: ha nem az elnöki székben ülne, akkor megtapsolta volna az LMP-s politikus mondatait. Egyúttal újra megadta a szót Volner Jánosnak, de figyelmeztette is: ne lépjen le „a vékony mezsgyéről", különben megvonja tőle a szót.

A Jobbik szerint Ujhelyi „levezető elnöki funkciójában megengedhetetlenül egyértelmű politikai állásfoglalást tett, másrészt a szó megvonásának kilátásba helyezésével Volner Jánost a vélemény nyilvánítás alkotmányos jogában kívánta korlátozni" - írják a radikálisok.

Az iratot jegyző Hegedűs Tamás hozzáteszi: a „cigánybűnözés" kifejezéssel kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróság jogsértőnek minősítette a közszolgálati médiumnak azt a döntését, mellyel e kifejezés használata miatt először megtagadták a Jobbik kampányanyagainak lejátszását. Szerintük, ha a Legfelsőbb Bíróság az emberi méltóságot sértőnek minősítette volna, akkor ezzel ellentétes határozatot hoz.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Arról, hogy a Balsai István (Fidesz) vezette bizottság mikor hozhat állásfoglalást az ügyben, nem tudni.

 

Ujhelyi István alelnökként az Országgyűlés tanácskozását vezeti
Budapest, 2010. június 1. Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke (MSZP) vezeti az Országgyűlés plenáris ülését. MTI Fotó: Beliczay László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.