Félnek a pécsiek az azbeszttől

Hamarosan indul a pécsi magasház bontása. A ház közelében lévő Nagy Jenő utcai óvoda gyermekeinek szülei között elterjedt a hír, hogy a 25 emeletes épület azbesztet tartalmaz, s emiatt a bontáskor rákkeltő anyag kerülhet a levegőbe. Ennek hatására több gyereket az elmúlt hetekben másik óvodába írattak – tájékoztatta lapunkat az egyik szülő. A 130 gyereknek otthont adó óvodában megerősítették a fentieket.

Megkérdeztük a ház tulajdonosát, a város önkormányzatát, hogy tartalmaz-e azbesztet az épület, s ha igen, milyen óvintézkedések történtek emiatt. A város továbbadta a kérdést a bontási munkát elnyerő Strabag MML Kft.–Land Bau Kft. konzorciumnak. A cégkettős sajtósa azt válaszolta, hogy „a 70-es években széles körben alkalmazott szórt azbeszt hőszigetelés, illetve gépészeti szigetelés nem található a Magasházban. A bontási munkák során egészségre ártalmas technológiát nem fogunk alkalmazni".

Megpróbáltuk megszerezni a magasház egykori kiviteli terveit, hogy meggyőződjünk a ház azbesztmentességéről, ám ezek a dokumentumok nem találhatók meg a pécsi levéltárban, az épületet egykor felépítő vállalat pedig a rendszerváltáskor jogutód nélkül megszűnt. Az ügyben megkérdeztünk több pécsi építészt, akik úgy vélik, mivel a 25 emeletes toronyház építése idején már ismert volt az azbesztszigetelés rákkeltő hatása, ezért ezt a technológiát akkor már nem használták.

A pécsiek tartanak a szimbolikus épület bontásától
Löffler Péter / Népszabadság

Az azbesztveszély a múlt nyáron került szóba a magasház kapcsán. Akkor a média többször is tudósított arról, hogy a házba azbesztet is beépíthettek. Ezt a feltételezést senki nem cáfolta. Az óvodai szülők a fél évvel ezelőtti riportokra emlékezve most szorongani kezdtek. Az önkormányzat nyáron nem tartotta fontosnak, hogy megcáfolja az azbeszt-hírt, s ez utóbb visszaütött.

1978-ban adták át az akkor Közép-Európa legmagasabb lakóépületének számító huszonöt emeletes tornyot. A 80 méter magas ház félezer lakóját azért kellett kiköltöztetni 1989-ben, mert a feszített vasbeton épület acélbetétei – egy technológiai hiba miatt – szakadozni kezdtek. A tornyot a város eladta, ám az egymást váltó új gazdák nem tudtak rentábilis funkciót találni az épületnek. A megyei kormányhivatal 2013-ban bontási határozatot adott ki az életveszélyessé váló házra. Pécs egy és negyed milliárd forint állami támogatást kapott a tavasszal startoló és várhatóan egy évig tartó bontásra.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.