Félmillióan állás nélkül

Félmillió álláskereső van Magyarországon, hol a beígért támogatás? - kérdi a Fidesz. - Nyakunkon a világválság, a károkat kell enyhíteni - hangzik a kormányszóvivői válasz.

Fidesz: mi újság?

Ma Magyarországon 477 ezer fölött van a regisztrált álláskeresők száma - jelentette ki Czomba Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hétfői adatai szerint 2008 decemberében az álláskeresők száma 32 ezer fővel nőtt 2007 decemberéhez képest - hívta fel a figyelmet a fideszes politikus. Csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 56 ezer főt regisztráltak álláskeresőként, decemberben pedig mintegy 700 fő csoportos létszámleépítését jelentették be. "Hol van az a forrás, amit a kormány a munkanélküliség enyhítésére kíván fordítani?" - tette fel a kérdést az ellenzéki politikus. Mint megjegyezte, Simon Gábor munkaügyi államtitkár korábban azt jelentette be, hogy mintegy százmilliárd forintot mozdít meg a minisztérium a munkanélküliség enyhítésére. Ha a nevesített forrásokat összeadjuk, az konkrétan 21,5 milliárd forint, és "mi újság azzal a 78 milliárd forinttal?" - kérdezte a fideszes képviselő.

Kormány: nyakunkon a válság, ez az újság

"Nyakunkon a világválság, emberek tízezrei veszítik el az állásukat, még az olyan fejlett országokban is, mint Németország, vagy az Egyesült Államok, ez alól a folyamat alól Magyarország sem tudja kivonni magát" - reagált a fideszes politikus kijelentéseire Daróczi Dávid kormányszóvivő. Ebben a helyzetben pártos csatározások helyett összefogásra van szükség, tette hozzá, hogy legalább csökkenteni lehessen a károkat, amelyeket a nemzetközi válság minden bizonnyal okozni fog. A szóvivő szerint a kormány változtatott az elmúlt húsz évben követett stratégián amikor azt mondta, hogy a munkahelyteremtést nem lehet egyedül a piacra bízni, hanem az államnak is szerepet kell vállalnia benne. A kabinet ennek jegyében indított egy közfoglalkoztatási programot, amely 50-60 ezer embernek jelenthet munkalehetőséget, erre a célra idén 50 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezen felül a vállalkozások életben maradását segítő állami programok összességében 3 ezer milliárd forintot mozgatnak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.