galéria megtekintése

Félmillió volt a Belvárosban a fagyi, de nem ítéltek el senkit

7 komment


Bita Dániel

A bíróság első fokon fölmentette a vádak alól az V. kerület legsikeresebb építési vállalkozóját és jó barátját, az önkormányzat volt jegyzőjét. Az nem derült ki, hogyan lehetett ötszázezer forint a fagyi, és mit rejtett a boríték.

Bizonyítottság hiányában első fokon fölmentette a Fővárosi Törvényszék a vádlottakat abban a büntetőügyben, amelynek terheltje Borzován János építőipari vállalkozó és Rónaszéki László, a belvárosi önkormányzat korábbi jegyzője volt. Bár Kárpáti György bíró szerint kettőjük lehallgatott telefonbeszélgetéseiben homályos utalások elhangzottak arról, hogy a jegyző segédkezett régi barátjának, Borzovánnak egy önkormányzati döntés visszatartásában, ezt kétséget kizáróan nem sikerült igazolni.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A belvárosi önkormányzat 2011 decemberében adta el a Károly körút 26. alatti üzlethelyiséget a Classic Immo Kft.-nek. A Pápa Marianne-hoz, Portik Tamás jó ismerőséhez, egyben Habony Árpád nagybátyjának özvegyéhez kötődő cég fél évvel később dupla áron továbbértékesítette azt orosz vállalkozóknak. Ehhez az kellett, hogy az önkormányzat lemondjon elővásárlási jogáról. Részint e döntés megszületése volt a mostani per tárgya.

 

Rónaszékit azzal vádolták, hivatali hatalmát arra használta, hogy Borzován pozícióját erősítse a „vetélytársaival” szemben. Minthogy a kerületi ingatlantulajdonosoknak többen is azt állították, hogy el tudnak intézni bizonyos ügyeket a Rogán Antal vezette önkormányzatnál. Rónaszéki a vád szerint abban segédkezett, hogy az építési vállalkozó tűnjön fel közöttük a leghatékonyabb közvetítőnek, ezért gátolta, hogy a Károly körúti ingatlan esetében mihamarabb kiadják az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot. Várni kellett, hogy úgy látszódjon: az Borzován közbenjárására született meg.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az engedélyre váró és annak megszerzése érdekében Borzovánhoz forduló ingatlanközvetítő az első kihallgatásán azt mondta: megüzenték neki, hogy „ötszázezer forint lesz a fagyi”. Később azt vallotta, hogy ezt „a verebek csiripelték” – azaz konkrétan senki nem kérte tőle az összeget. A bíró szerint fennáll a lehetősége annak, hogy az ingatlanközvetítő igazat mondott, és nem arról van szó, hogy végzetesen megdrágultak volna a cukrászipari termékek a Belvárosban, hanem kenőpénzről, ezt azonban nem sikerült megnyugtatóan bizonyítani. Az ingatlanközvetítő egyébként azt állította: végül nem adta át a pénzt.

Az kétségtelen, hogy Borzován tüsténkedett az engedély kiadása körül. A telefonbeszélgetések alapján többször kereste az általa Lacikának nevezett Rónaszékit, és az is megesett, hogy a titkárnőjét kérte, nézze meg, hogy a szóban forgó papír ott van-e még az asztalán. Az építőipari vállalkozó azt vallotta: mindössze szívességet akart tenni az ingatlanközvetítőnek, nem üzérkedett befolyásával. A bíróság ezt elfogadta, ahogy azt is, hogy Rónaszéki nem várt kiugróan sokat az elővásárlási jog megszűnéséről szóló döntés kiadásával.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az ügyészség megvádolta a Hercegprímás utcai Zizi Bár tulajdonosát is, mondván, másfél millió forintot adott Borzovánnak azért, hogy elintézze a szórakozóhely éjszakai nyitva tartását. A vállalkozó elismerte, hogy pénzt kapott a bártulajdonostól, de állítása szerint a helyiség előtti díszburkolat – számla nélkül elvégzett – javításáért. Azt pedig az ügyészség sem állította, hogy a pénz az önkormányzatnál landolt. A jegyzőt eleve nem is vádolták korrupciós bűncselekménnyel, noha a vádbeszédben elhangzott, hogy Borzován ugyancsak számla nélkül újította fel Rónaszéki lányának lakását, sőt az is, hogy 300 ezer forinttal kitömött borítékkal ment találkozójukra. Ezt azonban a vádhatóság saját értékítélete alapján sem tudta bizonyítani.

Ki kicsoda?

Borzován János építőipari vállalkozó, cége, a BAU Holding a Direkt 36 cikke szerint 2000 és 2010 között több mint 6,5 milliárd forint értékben kapott munkákat – több esetben konzorcium tagjaként – az V. kerületi önkormányzattól.

Rónaszéki László több mint egy évtizeden át, 2013-ig volt a Belváros jegyzője. Rogán Antal korábban azt közölte: bizalomvesztés miatt kezdeményezte menesztését, miután csak a jegyző rendelkezett minden információval a Károly körút 26. alatti ingatlan eladásáról. Később azonban kiderült, hogy Rónaszéki közös megegyezéssel távozott az önkormányzattól.

Az ügyész a Rokonok világát idézte fel vádbeszédében, amire Borzován ügyvédje egy másik Móricz-regényből, a Légy jó mindhalálig-ból vett példával válaszolt. Az előző tárgyalási napon lejátszott, Borzován és Rónaszéki közötti telefonbeszélgetések stílusa közel sem volt ilyen irodalmi – a lehallgatások eredményének egy részét azonban a bíróság eljárási szabálytalanságok miatt nem vette figyelembe. Az ügyészség hiába érvelt azzal, hogy a rendkívül szövevényes – rendőrök sorának megvesztegetéséről szóló – Vizoviczki-ügy részeként jutottak el Borzovánhoz és a jegyzőhöz, ezért tartott túl sokáig az adatok elemzése.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A vád képviselője Borzovánra letöltendő börtönbüntetést kért, a jegyzőre és a Zizi Bár tulajdonosára felfüggesztett szabadságvesztést. A felmentő ítéletet Borzován és a bártulajdonos elfogadta – azaz ők nem indítványozzák, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel őket –, Rónaszéki gondolkodási időt kért. Az ügyész fellebbez, így az eljárás az ítélőtáblán folytatódik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.