Félmillió embert kényszeríthetnek kórházváltásra

Három fővárosi kórháznak kell összeadnia az orvosait, betegeit, kapacitásait, hogy működhessen az úgynevezett Korányi-projekt, amelynek épületét mintegy 14 -15 milliárdból húzták fel a Semmelweis Egyetemen. Ám ahhoz, hogy az oda tervezett új sürgősségi centrum is megkezdje működését, további 5,8 milliárd forintot kér a szaktárca a kormánytól.

A kormány számára készült előterjesztés szerint még kereken hatmilliárd hibádzik a Korányi-projekt befejezéséhez. Az épületet 14-15 milliárdos uniós támogatásból fölhúzták, de a sürgősségi ellátáshoz szükséges berendezésekre, gépekre ebből az összegből nem futotta.

Mirkó István

Ez utóbbira most 5,8 milliárd forintot kér az egyetem a kormánytól. Információink szerint a kormány bárhogy is dönt, azzal sok új konfliktust teremt. Ha nem biztosítják a forrást, akkor van a város közepén egy 15 milliárdos uniós közpénzből fölhúzott betontömb. Ha odaadják az összeget és ennek következtében átcsoportosítják a város más sürgősségi centrumaitól a pénzt és a betegeket, akkor az érintett intézmények ellenállásán, lobbierején bukhat minden. Egészségügyi szakemberek állítják: az új centrum működtetéséhez nincs szabad traumatológus, ahogy egyéb intenzíves szakember sem.

A lapunk birtokába került előterjesztés szerint az új sürgősségi centrum működtetését három nagy fővárosi kórház ellátási területének és finanszírozásának szűkítésével oldanák meg. Így például az Egyesített Szent László és Szent Istvánnak a most még hozzá tartozó Csepel-szigeten élőket, a Szent Jánosnak az érdi és a budakeszi járásbelieket, míg a Péterfy baleseti központjának a sürgős ellátásra szoruló nyolcadik kerületieket, és az értük járó pénzt kellene átadniuk a Korányi-projekt sürgősségi centrumának. Ezzel az érintett kórházak összességében mintegy 1,1 milliárd forintot veszítenének el a finanszírozásukból.

Kurucz Árpád

Lapunk úgy tudja: az ellátási területük átszabásáról és annak következményeiről szóló kormányzati terveket az érintett kórházakkal is csak szeptember végén, az úgynevezett fővárosi egyeztető fórumok összevont ülésén ismertetnék. E testületek működésének alapelve, hogy a kapacitás újraosztásáról konszenzusra kell jutni. Ha ez nem sikerül, akkor végső esetben a kórházfenntartó hivatal, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár képviselője mondja ki a végső szót. Ez utóbbi megoldás azért is elképzelhető, mert az 5,8 milliárd forint a kórházfenntartó hivatalon keresztül jutna el az egyetemig.

A Népszabadság úgy tudja: a traumatológiai szakmai kollégium állásfoglalása szerint a pesti oldalon nincs szükség új ellátó egység létrehozására.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.