Felmentették a csúcstartó polgármestert

Kemény fricskát kapott az ügyészség a Budapest Környéki Törvényszéktől, amely hétfőn első fokon felmentette a hűtlen kezelés vádja alól Pásztor Bélát, Veresegyház polgármesterét. Az ítélet szerint a leghosszabb ideje - 1965 óta - hivatalban lévő településvezető nemhogy anyagi hátrányt nem okozott a városának, hanem még gyarapította is az önkormányzat vagyonát.

A Budapest Környéki Törvényszék (Pest Megyei Bíróság) bűncselekmény hiányában első fokon felmentette a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól Pásztor Bélát, Veresegyház független polgármesterét. A most 72 éves Pásztor megszakítás nélkül 47 éve – 25 évig tanácselnökként, 1990 óta polgármesterként - irányítja a Pest megyei települést.

A rekorder városvezető ellen a helyi ellenzéke tett feljelentést, amely alapján 2008-ban indult meg a büntetőeljárás. A polgármester politikai ellenfelei által előbányászott ingatlanügyletet kétszer is vizsgálta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, és mindkétszer vádemelési javaslattal küldte tovább a megyei főügyészségnek. Ott azonban - bűncselekmény hiányára hivatkozva - mindkétszer megszüntették a nyomozást.

Pásztor Béla a tárgyalóteremben
Budapest, 2012. január 23. Bűncselekmény hiányában felmentette Pásztor Bélát, Veresegyház független polgármesterét (első sor) a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól első fokon a Budapest Környéki Törvényszék. A polgármester a vádirat szerint az önkormányzati rendelet előírásait megsértve adott el önkormányzati telkeket még 1996-ban a Somody Imre vállalkozó érdekeltségébe tartozó S + G Kft.-nek, s az adásvételi szerződésben olyan, kötbérfizetéssel biztosított kötelezettséget - közművesítést - vállalt, amelyet az önkormányzat nyilvánvalóan nem tudott teljesíteni. E magatartásával a helyhatóságnak 122 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

A feljelentők panaszára a Legfőbb Ügyészség 2010 nyarán kivette az ügyet a Pest megyeiek kezéből, az aktákat átküldték a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségre. Szolnokon végül különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt vádat emeltek Pásztor Béla ellen.

Az ingatlanügy 1996-ig nyúlik vissza, ekkor értékesített a veresegyházi önkormányzat egy 2,5 hektáros belterületi ingatlanegyüttest a Somody Imre nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó S+G Kft.-nek. A szerződést aláíró polgármester nem tájékoztatta a képviselőket arról, hogy a kontraktusban az önkormányzat 13 napos (!) határidővel vállalta az eladott telkek teljes közművesítését. Sőt, az is szerepelt a dokumentumban, hogy a vevő napi 100 ezer forintos kötbért érvényesíthet az önkormányzattal szemben, ha a város nem teljesíti a közművesítési kötelezettségét.

Az irreális határidőt persze nem lehetett tartani, a közművek valójában hat év alatt, 2002-re  készültek el. Az önkormányzat abban az ütemezésben építette ki a közműveket, ahogy a vállalkozó tovább értékesítette az építési telkeket. Ennek ellenére Somodyék éveken át nem jelezték, hogy igényt tartanának a kötbérre. Az első fokú ítélet szerint azért nem, mert a szerződés aláírásakor a kötbérigényt valójában egyik fél sem vette komolyan. Pásztor Béla akkoriban jó barátságot ápolt Somodyval, így eszébe sem jutott, hogy a vállalkozó ténylegesen behajthatná az önkormányzaton a  kötbért. Somody ugyanakkor a tárgyaláson tanúként úgy nyilatkozott: a kötbér kikötésével csupán biztosítékot szeretett volna szerezni arra, hogy a város komolyan veszi a telkek közművesítését.

Idővel azonban Somody és a polgármester viszonya megromlott, a vállalkozó 2003-ban váratlanul előállt a kötbérigényével. Utólag összesen 267 millió forintot követelt az önkormányzattól arra hivatkozva, hogy a város 1996-ban nem teljesítette 13 nap alatt a vállalt közműfejlesztést. Somody pert is indított a kötbér kifizetéséért.
Mielőtt azonban a bíróság döntött volna, a két fél peren kívül megegyezett egymással. A 2005-ben megszületett bonyolult egyezség szerint Somody és a veresegyházi önkormányzat egyetlen aktussal lezárta az összes üzleti-gazdasági kapcsolatát.

A komplex megállapodás keretében a város kivásárolta Somody Imrét a korábban a veresegyházi önkormányzattal közösen létrehozott, a helyi egészségügyi központot működtető Misszió Nonprofit Kft.-ből. Az egészségügyi központ  létrehozásához Somody annak idején 305 millió forintot adott -  105 millió forintot készpénzben, 200 millió forintot pedig egy alapítványon keresztül adományként. Az egyezség szerint az önkormányzat egyrészt kifizetett 105 millió forintot a Misszió kft. üzletrészéért, másrészt az említett kötbérkövetelésből átutalt 122 millió forintot Somodynak. A felek úgy álltak fel az asztaltól, hogy lemondtak minden további követelésükről.

A bíróság az első fokú ítéletében úgy fogalmazott: Pásztor Béla nem szegte meg a vagyonkezelési kötelezettségét, nem okozott vagyoni hátrányt a városának, sőt, a komplex megállapodás eredményeképpen több mint 70 millió forinttal gyarapodott Veresegyház vagyona. A bíróság ezért bűncselekmény hiányában mentette fel a polgármestert.

Az ítélethirdetés után Pásztor Béla kérdésünkre azt mondta: „igazságos döntés született, amely figyelembe vette azt a tényt, hogy minden döntésemmel a városom érdekeit kívántam szolgálni.”

Az ügyészség fellebbezett, így a per másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.