Felmentették Szilvásy Györgyöt

Jogerősen felmentette a hamis tanúzás vádja alól Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett, másodfokú határozatával.

Az ügy előzménye, hogy névtelen feljelentés nyomán eljárás indult Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ellen, ennek során tanúként hallgatták meg Szilvásy Györgyöt. Ezután hamis tanúzás miatt a volt titokminiszter ellen is nyomozás indult, és 2012 tavaszán az ügyészség vádat emelt, mert álláspontja szerint Szilvásy György nem mondott igazat, amikor az ügyészségi nyomozók kérdésére a Benedek Fülöp és társai elleni ügyben tanúként azt vallotta: kifizetett harminc gesztenyefa-csemetét.

A hamis tanúzás miatt indult ügyekben a hatóságok többnyire megvárják, míg jogerős döntés születik az alapügyben - amelynek kapcsán a vitatott tanúvallomás történt -, és csak ezután határoznak a járulékos ügyben. Jelen esetben azonban a két eljárás párhuzamosan futott.

A Szilvásy György elleni büntetőperben tavaly januárban a Pesti Központi Kerületi Bíróság bizonyítottság hiányában első fokon felmentő döntést hozott, ám az ügyészség fellebbezése folytán másodfokra került az ügy. Időközben azonban az alapügyben jogerős ítélet született.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság idén februárban a facsemeték ügyében hűtlen kezelés miatt kimondta Benedek Fülöp bűnösségét és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte. Az elsőfokú döntés fellebbezések hiányában a volt agrárállamtitkár vonatkozásában jogerőre emelkedett. Annak az ügynek a tényállása szerint a vádlottak a facsemeték vásárlását fiktív tanácsadói szerződésekkel fedezték és így az államnak többmilliós kárt okoztak. (Abban az ügyben Szilvásy György csak tanú volt.)

Csütörtökön a hamis tanúzás ügyében a vádhatóság az elsőfokú, felmentő ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárást kért, a védelem az elsőfokú ítélet helyben hagyását, illetve a felmentés bűncselekmény hiányában történő kimondását. Ezt követően a Fővárosi Törvényszék az ügyészi indítványt elutasítva másodfokon helyben hagyta és jogerőre emelte a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi felmentő ítéletét.

Szóbeli indoklásában a bíróság a többi között arra mutatott rá: abból a másik eljárásban jogerős ítélettel megállapított tényből, hogy Benedek Fülöp hűtlen kezelést követett el, még önmagában nem következik, hogy annak kapcsán jelen ügy vádlottja hamisan tanúskodott, amikor azt vallotta, hogy fizetett a facsemetékért.

A bíróság szerint ugyanis az nem bizonyosodott be kétséget kizáróan, hogy Szilvásy tudta, tudnia kellett, hogy a fákat nem legális úton szerezték be, színlelt szerződések születtek, illetve az sem bizonyított kétséget kizáróan, hogy Szilvásy György nem fizetett, bár vannak erre utaló adatok is.

A napokban a Fővárosi Ítélőtábla egy kémkedés vádjával zárt ajtók mögött zajló perben hatályon kívül helyezte a Szilvásy György és két társa - két volt titkosszolgálati vezető - bűnösségét megállapító elsőfokú ítéletet és új elsőfokú eljárásra utasított.

Benedek Fülöp 2003 és 2006 között az agrártárca közigazgatási, majd 2006-tól 2008-ig szakállamtitkára, 2008 és 2009 között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese volt. E tisztségeiben végzett tevékenysége nyomán több ügyben gyanúsítottként hallgatták ki az egykori államtitkárt, és az egyik ügyben, egy pákozdi ingatlanügylet során elkövetett hivatali visszaélés miatt 2011-ben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönre és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte. Benedek Fülöp időközben az OTP Bank egyik ügyvezető igazgatója lett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.