galéria megtekintése

Felmentették Szilvásyt

10 komment


Fekete Gy. Attila

Hat éven át a kamerák kereszttüzében zajlottak a politikai támadások, majd a nyomozás, sőt az a per is, amelyben személyes adattal való visszaéléssel, hivatali visszaéléssel és becsületsértéssel vádolták Szilvásy György volt titokminisztert. Ám csütörtökön zárt ajtók mögött kihirdették a jogerős felmentő ítéletet.

A Nemzetbiztonsági Hivatal 2008. január 8-án kezdett titkos adatgyűjtésbe az UD Zrt. ellen. A művelet előzménye – Szilvásy György titokminiszter hivatalának akkori közlése szerint – az volt, hogy a titkosszolgálat adatai szerint egy „titkos hálózat működtetői támadást intéztek a kormányzati informatikai gerinchálózat ellen.

Elvileg kártérítést is kérhetne
Elvileg kártérítést is kérhetne
Kocsis Zoltán / Népszabadság

A cég vezetői ellen megindult nyílt eljárás kezdetén számos más, súlyos bűncselekményről is szóltak a hírek. Például milliós számban illegálisan megszerzett e-mail címekről, illegálisan tartott éles lőfegyverekről, politikusok megfigyeléséről. Több, az NBH feljelentésében is megfogalmazott gyanú viszont már a nyomozati szakban megalapozatlannak bizonyult.

Ám az egyes politikusok illegális megfigyelésének gyanúját alátámasztani látszott a tisztújításra készülő MDF elnöke, Dávid Ibolya, aki pár nappal a botrány kirobbanása után bejelentette: egy birtokába lévő ismeretlen eredetű felvétel arra utal, hogy kívülről megkísérelték befolyásolni a párt elnökválasztásának eredményét.

 

Ismeretlenek még aznap közzétettek több titokban készült felvételt. Ezeken a Fidesz két volt titokminisztere, Kövér László és Demeter Ervin beszélgetett különböző témákban az UD első emberével. Ez utóbbi felvételeket később Szilvásy – Tóth Károlynak, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának akkori szocialista tagjának a közreműködésével – szétosztotta a testület tagjai között.

Az UD Zrt. székháza. A házkutatás után szép lassan a nyoymozás is megrekedt
Az UD Zrt. székháza. A házkutatás után szép lassan a nyoymozás is megrekedt
Kocsis Zoltán / Népszabadság

Szilvásy ellen később épp azért indult eljárás, mert ezzel a lépésével és az ügy „politikai szálait szükségtelenül hangsúlyozó, lejárató célzatú nyilatkozataival", jelentős érdeksérelmet okozott a felvételeken hallható személyeknek. Ezt a vádat azonban a megismételt eljárásban sem az első, sem a másodfokú bíróság nem találta megalapozottnak.

Sőt, Szilvásy interpretációja szerint az ítélet indoklásában a bíróság kifejtette, hogy nem állított valótlanságokat a fideszes politikusokról, és hogy akkor követett volna el hivatali visszaélést, ha titokminiszterként nem tájékoztatja az ügyről az országgyűlés szakbizottságát és a közvéleményt.

A pert egyébként azért tartották zárt ajtók mögött, mert a bíró úgy ítélte meg, az iratok tartalmaznak védendő, minősített adatokat is. Korábban is voltak olyan tárgyalási napok, amelyeken részben vagy egészben zárt tárgyalást tartottak.

Dávid Ibolya ellen tavaly márciusban újraindult egy per, amelyben az a kérdés, az MDF volt elnöke visszaaélt-e személyes adatokkal és elkövette-e a kényszerítés bűncselekményét
Dávid Ibolya ellen tavaly márciusban újraindult egy per, amelyben az a kérdés, az MDF volt elnöke visszaaélt-e személyes adatokkal és elkövette-e a kényszerítés bűncselekményét
Teknős Miklós / Népszabadság

Szilvásyt bűncselekmény hiányában mentették fel, így elvileg kérhetne kártérítést. Azt mondja, hat év meghurcoltatás után nem akar csak azért bíróságra járni, hogy azt bizonygassa, mekkora kárt szenvedett. Ráadásul még két – szintén fellebbezés alatt álló – eljárás folyamatban van ellene.

Kérdés persze, hogy ezzel pont került-e az ügy végére. A Legfőbb Ügyészség ugyanis az írásba foglalt ítélet tanulmányozása után dönt arról, kezdeményez-e rendkívüli jogorvoslatot a Kúriánál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.