Ennyit ért a Lázár-ügy: felmentették a vásárhelyi Fidesz-elnököt

Az ügyészség nem emelt vádat Lázár-ügyben, mert "kis súlyúnak" tartotta a bűncselekményt

Jogerősen felmentette a rágalmazás vádja alól Gajzerné dr. Havasi Katalint, a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezetének elnökét a Szegedi Törvényszék. A bíróság helyben hagyta a Makói Járásbíróság tavaly nyáron született, hasonló indoklásra alapozott felmentő ítéletét.

A vásárhelyi Fidesz-elnök ellen Havránek Ferenc, a Munkáspárt 2006 hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselője kezdeményezett pótmagánvádas büntetőeljárást.

Az ügy Lázár János 2008-ban tett elhíresült „akinek nincs semmije, az annyit is ér" kiszólásának 2011-es napvilágra kerülésével kezdődött. Lázár hosszadalmas, a jegyzőkönyvben 16 oldalon leírt fejtegetésének egy része 3 év után fölkerült a világhálóra. A Rádió X nevű, azóta megszűnt független helyi rádióállomás a sokat idézett szövegrészt bejátszva megkérdezte a helyi pártok képviselőit, mi a véleményük róla. Egyedül a Fidesz képviselője nem fogadta el a felkérést, a többiek bementek a stúdióba, és elmondták a véleményüket.

Erre reagálva a helyi Fidesz szórólapon és a Superpress nevű reklámújságban – összesen több mint 40 ezer példányban – hirdetést tett közzé, ebben közölték Havránek, illetve a rádióállomás két munkatársának a nevét, címét, fotóját és telefonszámát. Havránek Jóri András akkori adatvédelmi biztoshoz fordult, aki megállapította, hogy visszaéltek a személyes adataikkal, az pedig bűncselekmény. Hiába tettek azonban följelentést, a rendőrség nem haladt a nyomozással, noha gyorsan kiderült, hogy Gajzerné dr. Havasi Katalin adta föl a hirdetést.

A nyomozó hatóságok éveken át tologatták az aktákat. A tényleges bűncselekmény a személyes adatokkal való visszaélés lett volna, a rendőrnyomozók meg is állapították, hogy ez megtörtént, és hogy a Fidesz-elnök követte el. Vádemelési javaslattal adták át az iratokat a Makói Városi Ügyészségnek, amely az összes törvényes határidőt túllépve végül nem emelt vádat. Elutasító határozatában arra hivatkozott, hogy ugyan az elkövetés megtörtént, de a bűncselekmény olyan „kis súlyú", hogy azért nem vádolták meg az elkövetőt.

Havránek ezek után rágalmazás miatt tett pótmagánvádas feljelentést. Azt kifogásolta, hogy a hirdetésben őt úgy tüntetik fel, mint aki meghamisította a Lázár felszólalásáról készült hangfelvételt, hamisítóként, manipulálóként állítják be, ami alkalmas arra, hogy a becsületét csorbítsa. A Szegedi Törvényszék dr. Bakos Éva vezette tanácsa ugyanarra hivatkozva mentette föl a vásárhelyi Fidesz-elnököt, amire a Makói Járásbíróság is alapozta ítéletét: hogy Havránekkel még a hirdetés megjelenése előtt interjút készített egy másik hódmezővásárhelyi médium, a promenad.hu nevű hírportál. Ott úgy tették föl neki a kérdést, hogy a riporteri kérdésbe bele volt fogalmazva a hamisítás ténye, és mivel emiatt Havránek nem tiltakozott, a vádlott, és védője, Futó Barnabás szerint ő maga is elismerte a hamisítás tényét. Havránek fellebbezésében is utalt rá: nem lehet elfogadni perdöntő bizonyítékként egy riporteri kérdésbe fogalmazott állítást.

Lázár János nem sokkal a hangfelvétel napvilágra kerülése után nyilvánosan bocsánatot kért „az akinek nincs semmije, az annyit is ér" szövegrész miatt, amelyet ő nem hamisítottnak, hanem „a környezetéből kiragadottnak" nevezett. Korsós Ágnes vásárhelyi főjegyző azonban abban a képviselő-testületi vitában, amely az elsőfokú, felmentő ítélettel foglalkozott, meghamisításról, a mondatok összevágásáról beszélt, vagyis a fellebbezés szerint egyértelműen megállapítható, hogy a hirdetés alapján ténylegesen megtörténtnek fogta föl a valótlan tényt.

A másodfokú ítélet indoklása szerint azonban a hirdetésben közölt tények nem voltak alkalmasak a képviselő becsületének csorbítására, mivel nem állították, hogy Havránek személyesen részt vett volna a hamisításban.

A másik két férfi, a Rádió X nevű médium két munkatársa viszont nem tett pótmagánvádas följelentést a Fidesz-elnök ellen. Egyikük egyébként a történtek után szívrohamot kapott, másikuk - aki vagyonőrként dolgozott az azóta megszűnt független rádióállomáson -, lejárt a fegyvertartáshoz szükséges egészségügyi vizsgája, az éber rendőrség pedig nyolc órán belül bevonta a szolgálati fegyverét. Havránek beadványa szerint ő azóta alkalmi munkákból él, és hallani sem akar arról, hogy a Fidesz ellen pereskedjék.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.