galéria megtekintése

Szelényi felkészül, bedobták Kulka és Alföldi nevét

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 18. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Az EP-választásokra készül a baloldal, de közben már őszre tekintgetnek az összefogva kudarcot valló pártok. Az MSZP elnöke hangsúlyozza: egyedül nekik van főpolgármester-jelöltjük. Csak éppen a személyét nem fogadják el a lehetséges partnerek. Részükről két közismert színész neve is felmerült.

Csak az EP-választás után mond le országgyűlési mandátumáról Bajnai Gordon, képviselői helyét pedig valószínűleg Szelényi Zsuzsanna veheti át – értesült a Népszabadság. Ennek oka, hogy Szelényi az Együtt–PM szövetség csütörtökön kihirdetett EP-listáján is szerepel, méghozzá harmadikként; így adott esetben európai képviselő is lehet.

Jávor Benedek, Szelényi Zsuzsanna, Bajnai Gordon és Balázs Péter – akárhány listát vezet is Bajnai, a végén mindig más ülhet be a helyére
Jávor Benedek, Szelényi Zsuzsanna, Bajnai Gordon és Balázs Péter – akárhány listát vezet is Bajnai, a végén mindig más ülhet be a helyére
Móricz-Sabján Simon

A most bejelentett uniós névsort Bajnai vezeti, ő azonban ahogy a magyar Országgyűlésbe, úgy az uniós parlamentbe sem ül be. Az első befutó hely Jávor Benedeké, a Párbeszéd Magyarországért társelnökéé, a második pedig Szelényi Zsuzsannáé lehet.

 

Az Együtt–PM a csalódást jelentő parlamenti választás után döntött a korábban már körvonalazódó EP-lista újratervezéséről. Jávor Benedeket eredetileg a Szolidaritás mozgalomhoz tartozó Krasztev Péter irodalomtörténész, a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet korábbi vezetője követte volna, ő végül negyedik lett.

Az ötödik helyet Balázs Péter kapta, így a Bajnai-kormány külügyminiszterének a neve is ott lesz a szavazólapon. Bajnai a lista bemutatásakor azt mondta: legalább két, de inkább három képviselőt szeretnének kijuttatni az Európai Parlamentbe. Vagyis bíznak abban, hogy Szelényi is Brüsszelben folytathatja.

Értesülésünk szerint ez esetben Pápa Levente, az OTP korábbi vezető elemzője pályázhatna a volt miniszterelnök parlamenti helyére, ám erről még nincs végleges döntés.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy Bajnai átveszi parlamenti mandátumát, és nem azonnal, hanem csak az EP-választás eredményének ismeretében mond le róla. Bajnai megüresedő parlamenti mandátumára korábban Szigetvári Viktort tartották esélyesnek, de ő elsősorban a pártszövetség szervezetének építésével szeretne foglalkozni.

A városháza ostroma

Azt még nem tudni, az Együtt–PM kit tart megfelelő főpolgármester-jelöltnek Tarlós István ellenében. Bajnai csütörtökön megismételte: még nem találták meg a legjobb jelöltet.

A pártszövetség politikusai azt mondják, a május 25-i EP-választás előtt nem is érdemes egyeztetni a jelöltekről, hiszen az mutathatja meg a baloldali pártok közötti erőviszonyokat. Bár korábban szóba került Bajnai esetleges főpolgármester-jelöltsége is, de ezt maga utasította el azzal, hogy nincs ilyen ambíciója.

Egyedül az MSZP-nek van egyértelmű tárgyalási pozíciója: a szocialistáknak van főpolgármester-jelöltjük

Az biztos, hogy az Együtt–PM nem támogatja az MSZP-s Horváth Csaba indulását, szerintük ő nem győzi le Tarlóst. A lehetséges jelöltek között van a PM-es Karácsony Gergely, aki azt mondta: biztos, hogy az Együtt–PM-nek lesz saját jelöltje, de csak az EP-választás után derülhet ki, hogy ki mögé tudna egységesen felsorakozni a baloldal.

„Külön kell kezelni Budapestet és a főpolgármester-jelölt kérdését, ebben az ügyben elképzelhető országos politikai egyeztetés és közös gondolkodás, minden más helyen a helyiek mondják majd meg, hogy kikkel és milyen módon akarnak együttműködni az önkormányzati választáson” – erősítette meg az InfoRádióban Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke hangsúlyozta, hogy a főpolgármesteri országos jelentőségű, szimbolikus pozíció, ezért képzelhető el az egyeztetés. „Ha van közös gondolkodás, akkor vagy a mi jelöltünk marad, vagy nem” – válaszolta arra, hogy kitartanak-e Horváth Csaba mellett.

Mesterházy rámutatott, hogy egyelőre egyedül az MSZP-nek van egyértelmű tárgyalási pozíciója: a szocialistáknak van főpolgármester-jelöltjük, a lehetséges partnerpártoknak még nincs hivatalos ajánlatuk. Így egyelőre nincs is miről tárgyalni.

„Mi csak a siker szempontjából közelítjük meg a kérdést. Azzal foglalkozunk, ami a stabil többséget vagy ami a főpolgármesterséget hozhatja” – tette hozzá Mesterházy Attila.

Idetartozik, hogy Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke legutóbb a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: bár nem látják indokoltnak, hogy más párt adja a főpolgármesterjelöltet, természetesen várják a személyi javaslatokat. Forrásaink szerint Horváth sem ragaszkodik „görcsösen” a jelöltséghez.

Több forrásunk is azt állította, hogy az MSZP korábbi vezetőinek köréből Tóth József angyalföldi polgármester bevetése mellett is szólnak érvek. Úgy tudni, neki 2010-ben már felajánlották a lehetőséget, de nem élt vele.

Kulka vagy Alföldi?

Értesüléseink szerint szintén Mesterházy figyelmébe ajánlották a jelenleg is sikeres baloldali polgármestereket: Szabados Ákost (Pesterzsébet) és Gajda Pétert (Kispest) mint lehetséges kihívókat, de erről érdemben még nem tárgyalt a pártvezetés.

Ehhez kapcsolódik, hogy több forrásunk is arról számolt be: a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióban egyes beszélgetésekben felvetődött (bár ezt hivatalosan nem erősítették meg), hogy Kulka János nevét dobják be lehetséges közös nevezőként, az Együtt–PM környékén pedig állítólag volt olyan fórum, ahol Alföldi Róbertet vetették fel Tarlós lehetséges kihívójaként.

Ha valóban így volt is, az MSZP bizonyosan nem fogadná el őket.

Kunhalmi Ágnes neve frakcióvezetőként is felmerült
Kunhalmi Ágnes neve frakcióvezetőként is felmerült
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Helyezkedés a patkóban

Még nem tudható, hogy az MSZP leendő parlamenti képviselői közül kik és milyen bizottsági funkciót, illetve helyet kapnak az új Országgyűlésben. Egyelőre csak az biztos, hogy kevesebb bizottságot állítanak fel a korábbinál, de a pontos szám még nem ismert. Megbízható forrásaink szerint a pártvezetés arról már döntött, hogy kiemelten számítanak az egyéni választókerületben mandátumot szerző politikusokra, ezzel is elismerve teljesítményüket.

A Népszabadság információi szerint a pártvezetés elképzelései között szerepel, hogy az Országgyűlés egyik alelnöki helyét (amelyet a jövőben bizonyára Brüsszelben politizáló Ujhelyi István töltött be az elmúlt négy évben) Hiller István volt oktatási miniszter kaphatja meg. Lapunk úgy tudja, a frakcióvezetői posztot Mesterházy Attila továbbra is megtartaná, a frakcióvezetés összetételében viszont lehetnek változások.

Forrásaink szerint Tóbiás József frakcióigazgató és Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes újrázása biztosnak tűnik, a további nevek még változhatnak. Ehhez kapcsolódik, hogy a választmány legutóbbi ülésén az egyik felszólaló azt javasolta: az MSZP parlamenti képviselőcsoportját Kunhalmi Ágnes vezesse a pártelnök helyett. Ennek, információink szerint, minimális az esélye, az viszont nincs kizárva, hogy Kunhalmi lehet az egyik frakcióvezető-helyettes, illetve – miután Hiller parlamenti alelnök lesz – a párt fő oktatáspolitikusa és bizottsági delegáltja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.