Feljelentik Giró-Szász cégét

A Demokratikus Koalíció (DK) hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz az V. kerületi önkormányzat, illetve Giró-Szász András államtitkár vállalkozása ellen - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
A Blikk arról írt pénteken, hogy "százmilliókat nyerhettek Giró-Szász Andrásék a belvárosi ingatlanüzleten". A lap információi szerint az V. kerületi önkormányzat az értékesítés előtt 25 százalékkal levitte az eladási árat az ingatlanválságra hivatkozva. A cikkben az áll, hogy egy 3200 négyzetméter nettó hasznos alapterületű Dorottya utcai épületet 2010-ben 776 millió forint helyett 582 millióért adtak el. A lap emlékeztet korábbi információjára: ezt a hatemeletes épületet tervezi szállodává alakítani a Miniszterelnökség kommunikációs államtitkára a sógorával, Serfőző Péterrel egy hárommilliárd forintos beruházás keretében.

Kerék-Bárcy Szabolcs azt monda, meggyőződésük szerint az "adófizetők pénzével való előre megfontolt szándékkal elkövetett rossz gazdálkodás esete áll fenn". A DK elnökségi tagja kiemelte, az épületet egy ingatlanpiaci mélypont kellős közepén értékesítették több másikkal együtt, és az eladás felveti, hogy "barátok egymás között" adták-vették azokat.

A DK az eljárást is elfogadhatatlannak tartja - jelentette ki az ellenzéki politikus.

Az V. kerületi önkormányzat az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében visszautasította, hogy áron alul értékesítette volna a Dorottya utca 8. alatti ingatlant.
Az önkormányzat közlése szerint a Blikk az ingatlanpiaci válság előtti értéket vetett össze a válság kirobbanása utáni forgalmi értékekkel. A helyhatóság azt írta: 2008 és 2009 fordulóján az árak átlagosan 30-40 százalékkal csökkentek. Az önkormányzat ingatlanok értékesítése előtt mindig aktualizált értékbecslést készít, ez nyilvánvalóan tükrözi az aktuális piaci értékeket - tették hozzá, jelezve: ez történt a Dorottya utca esetében is, ahol az ingatlan nyilvántartási értékét nem az értékesítés előtt, hanem már a válság kirobbanása után lejjebb kellett vinniük.

Tudatták azt is, hogy nem rögtön próbálkoztak az üres ingatlanok értékesítésével, először fejleszteni akartak, emiatt apportálták az ingatlanokat egy ingatlanfejlesztő cégbe. A felújításhoz azonban nem kaptak elegendő hitelt, így befektetők bevonásával próbálkoztak. A cég felének értékesítésére írtak ki pályázatot, a tulajdon másik felét pedig megtartotta volna az önkormányzat. Miután a pályázat sikertelen volt, az üres ingatlanok pedig további veszteséget termeltek, nemzetközi, nyílt, többfordulós pályázatot írtak ki az ingatlancsomag egészére - közölte a kerület.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.