Feljelentik a rendőröket a Ligetvédők

A Ligetvédők szerint nem fog nőni a zöldfelület a Városligetben a tervezett építkezések miatt. A csoport feljelentést tesz a Közlekedési Múzeumnál vasárnaptól keddig intézkedő rendőrök ellen.

A Ligetvédők csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményükben arra reagáltak, hogy a Városliget Zrt. vezetői a nap folyamán sajtóbeszélgetésen egyebek mellett közölték: a Közlekedési Múzeum bontása és rekonstrukciója nyomán nőni fog az épület körüli zöldterület. Gyorgyevics Benedek általános vezérigazgató-helyettes azt mondta: néhány nagy méretű, főleg vasúti jármű maradt az épületben, ezek elszállítása miatt balesetveszély áll fenn, ezért kell elkordonozni a területet. Hozzátette: az alvállalkozók megkérték az engedélyeket a bontáshoz, a terület lehatárolása ezért teljesen jogszerű volt.

A Ligetvédők közleményében az áll: a Városligeti Ingatlanfejlesztő Zrt. "szisztematikusan hazudik" a budapestieknek arról, hogy nő a "zöld felület" a Városligetben. Úgy fogalmaztak: ez nem lehetséges, ha "300 ezer tonna betont öntenek be a Városligetbe, ha 9000 négyzetméteres föld alatti kiállítótermet és 8000 négyzetméteres mélygarázst terveznek a Közlekedési Múzeum helyére". Nyilvánvaló, hogy a kiállítóterem és a mélygarázs fölött nem fognak többet fák nőni, ki kell majd vágni őket vagy maguktól pusztulnak el - fűzték hozzá.

Közölték: feljelentést tesznek minden, a múzeum környékén vasárnaptól keddig intézkedő rendőri egységgel szemben "intézkedés elmulasztása, indokolatlan és szakszerűtlen kényszerítő intézkedések végrehajtása, tájékoztatási kötelezettség elmulasztása, a közrend fenntartásának, illetve helyreállításának elmulasztása miatt". Hangsúlyozták: tisztában vannak azzal, hogy a kerítés ledöntése egyéni felelősségre vonással járhat, de "ettől a tüntetés nem veszítette el békés jellegét", a demonstrálók mindvégig békésen tiltakoztak.

Közölték: a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. arról tájékoztatott, hogy van egy speciális jogszabály a városligeti beruházásra, amely szerint a cég bontási engedély nélkül is bonthat a közparkban, továbbá pénteken átadták a munkaterületet a Bont-Tör Zrt.-nek. Hozzátették: a munkaterület átadását bizonyító elektronikus építési napló megnyitásának azonban továbbra sincs nyoma az Országos Építésügyi Nyilvántartásban, és az ingatlanfejlesztő cég nem mutatta be az építési terület átadásának dokumentációját.

A Ligetvédők azt írták: felszólítják Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitányt a többi között arra, hogy indítson eljárást a demonstrálókkal szembeni esetleges jogsértések kivizsgálására, valamint arra, hogy szüntesse meg az "összejátszást" a "kopaszokkal, verőemberekkel", ami a szervezet szerint jellemző volt kedden.

Azt követelik a Városliget Zrt. vezetőitől, hogy bontsák le a felépített palánkkerítést, és minden építkezést, bontást, kiürítést függesszenek fel, amíg nem tisztázódik a jogi helyzet. Emellett követelik a teljes Városliget projekt felfüggesztését és azt, hogy érdemi konzultáció kezdődjön a szakmai, a civil szervezetekkel, a környékbeli lakosokkal a közpark megújításáról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.