Feljelentették a TV2-t a népszavazási kampány miatt

Jogellenesen sugározza társadalmi célú reklámként a TV2 a kormány népszavazáson való részvételre felszólító reklámspotját – állítja egy ügyvéd, aki emiatt a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult. A csatornát hasonló ügyben 2014-ben már elmarasztalták.


Megtámadta a TV2-t a választási törvény megsértése miatt Czeglédy Csaba ügyvéd. Álláspontja szerint jogellenesen sugározza a csatorna társadalmi célú reklámként a kormánynak a kvótereferendumon való részvételre buzdító spotját. Ebben hárman szerepelnek, és azt mondják: „Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án". Ez első pillantásra akár pártsemleges üzenet lehetne.

Ám az ügyvéd másként látja. Szerinte a kormány a népszavazás kezdeményezőjeként nem tájékoztató, hanem kampánytevékenységet folytat, amely két pilléren nyugszik: minél többen voksoljanak, s szavazzanak nemmel. A kabinettel ellentétes álláspontot képviselő politikai erők egy része viszont a bojkottra szólít fel, vagyis a referendum érvénytelenségében érdekelt.

A kormány „tehát a kampányidőszakban kampánytevékenységet végez akkor, amikor az érvényesség érdekében arra ösztönzi a választókat, hogy menjenek el szavazni" – hangsúlyozza az ügyvéd. Emiatt szerinte a reklámspot nemigen tekinthető társadalmi célú hirdetésnek, hanem azt csak a kabinet rendelkezésére álló időkeretben – a frakcióval rendelkező parlamenti pártokhoz hasonló feltételek mellett – politikai reklámként tehetnék közzé.

Czeglédy álláspontja: a TV2 a kormánynak az őt megillető reklámidőn túl – ami ebben a médiumban legfeljebb ötven perc lehetne – is igyekszik ezzel további időt biztosítani. Egyébként nem csupán ez a csatorna sugározza közérdekű közleményként a kormány üzenetét, hanem az másutt is látható.

Az ügyvéd a beadványában hivatkozott egy 2014-es kúriai döntésre, amely szerint a TV2 megsértette a választási eljárási törvényt, amikor a „Magyarország jobban teljesít" szlogenre alapozott ötven másodpercnyi, kifejezetten a kormánypártokat népszerűsítő spotot kampányidőszakban társadalmi célú reklámként sugározta. A televíziót akkor a jogsértéstől el is tiltották.

Soron kívüli döntést kért az ügyben a Nemzeti Választási Bizottságtól Czeglédy, mert amennyiben a beadványának helyt adnának, annak csak akkor lenne érdemi következménye, ha a határozat még a kampányidőszakban megszületik. A testület szerdai ülésén azonban ezt a kifogást nem vette napirendre, és az eljárási határidők alapján az ügyet akár jövő hétfőn is tárgyalhatják.

Akkor viszont sok értelme nincs a dolognak, ráadásul akár még vasárnap is sugározhatnák a reklámot a televíziók. Illetve annyi jogkövetkezménye mégis lehetne a feltételezett jogsértésnek, hogy az ügyvéd bírság kiszabását is indítványozta, mert álláspontja szerint a TV2-nek ismernie kellett a korábbi, rá nézve elmarasztaló határozatot, illetve a hatályos jogszabályi környezetet, tehát szándékosan sértette meg a választási eljárási törvényt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.