Feljelentést tesz az LMP a balatonalmádi diákok listázása miatt

Az LMP feljelentést tett a balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium ügyében, ahol a hvg.hu információi szerint adatokat gyűjtöttek a végzősök sztrájkkal és keretszámokkal kapcsolatos nézeteiről.

A Schiffer András parlamenti frakcióvezető és Osztolykán Ágnes oktatási szakpolitikus által aláírt, az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény tartalmazza: a végzős diákokat és tanáraikat egymás után hívták be kedden az igazgatói irodába, ahol arról faggatták őket, hogy beszélnek-e a meghirdetett sztrájkról, buzdítanak-e az azon való részvételre, valamint a keretszámok szóba kerülnek-e közöttük. Az igazgató a beszélgetésekről jegyzőkönyvet készített, amelyeket el kívánt küldeni a Veszprém Megyei Kormányhivatalba – teszik hozzá.

Az LMP ismeretlen tettes ellen tett feljelentést személyes adattal visszaélés, valamint az egyesülési, a gyülekezési szabadság és a választási gyűlésen való részvétel jogának megsértése miatt.

A két ellenzéki politikus azt írja, a diákok joggal tartanak attól, hogy tanulmányaikat és az iskolai személyi viszonyaikat a jogsértő beszámoltatás komolyan megzavarta, s hogy a felvett adatokat nyíltan vagy közvetetten az ő sorsukról döntő személyek felhasználhatják.

Az LMP szerint az ötvenes éveket idéző számonkérés megalázó és a szabad véleménynyilvánításhoz, a gyülekezéshez, valamint az emberi méltósághoz fűződő alapvető jogokat is sérti. A beszámoltatás a diákokat a gyülekezési joguk gyakorlásában fenyegető jelleggel korlátozta – hangsúlyozzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.