galéria megtekintése

Feljelentés Portik „tízmilliós vallomása” miatt

10 komment


Fekete Gy. Attila

A Portik Tamás múlt heti bírósági vallomásáról készült sajtóbeszámolók alapján hivatali vesztegetés elfogadása gyanúja miatt feljelentést tett egy magánszemély, a feljelentéseiről ismertté vált Tényi István. Noha a férfi ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, a tudósításokból pontosan tudható, hogy a több gyilkosság felbujtójaként többszörösen – részben már jogerősen – elítélt Portik Tamás tanúként azt mondta pénteken egy tárgyaláson: tízmillió forintot adott át Rogán Antalnak egy ingatlanügy elintézéséért.

Tényi nem említett nevet, de azért más módon orientálta a hatóságokat. Feljelentését a Központi Nyomozó Főügyészségnek címezte: ott csak mentelmi joggal védett politikusok, bírók és ügyészek ügyében járnak el. Portik vallomásában csak egy ilyen személyt említett név szerint: Rogán Antalt.

Portikot pénteken szembesítették volna Rogánnal, azonban a miniszter előre egyeztetett külföldi programjai miatt nem jelent meg a tárgyaláson. Így a közvélemény a bíróság és a jelen lévő újságírók révén csak Portik verzióját ismerhette meg az V. kerületi ingatlaneladásokkal összefüggésben. Rogán ugyanakkor közleményében hazugságáradatnak minősítette az elhangzottakat.

Rogán korábban is tagadta, hogy személyesen ismerné Portikot, aki szerint viszont az V. kerület korábbi első embere tudott a városrész értékes ingatlanjainak áron aluli értékesítéséről, sőt abban maga is tevékenyen részt vett. Rogán ügyvédei szerint azonban Portik nem szavahihető. Nemcsak azért, mert elítélt bűnöző, hanem azért is, mert korábban nyilvánosságra kerültek Laborcz Sándor egykori NBH-főigazgatóval folytatott beszélgetései, amelyeken ő maga állította, hogy anno pénzt vitt a szocialistáknak. Felajánlotta akkor továbbá, hogy szívesen részt vesz fideszes politikusok lejáratásában. Az ügyvédek szerint nyilvánvaló, hogy most ez történik.

 

Rogán a tárgyalás idején külföldi hivatali úton volt, előre egyeztetett programjait bonyolította. Bár a hétvégén több internetes portál is kétségbe vonta ennek valóságát, miután körbekérdezték azokat a külföldi hivatalosságokat és szerkesztőségeket, amelyeknél Rogánnak jelenése lett volna, de egyik helyen sem tudtak a miniszter látogatásáról. Rogán hivatala ugyanakkor fotókkal bizonygatta, hogy megtartották azokat a külföldi programokat, amelyekre hivatkozva a miniszter nem jelent meg a bíróság előtt.

Miután a Rogánnal szembeni súlyos vádak nyilvános tárgyaláson hangzottak el, nehéz lesz az ügyészségnek megindokolnia döntését, ha nem rendel el nyomozást. Ám, ha elrendeli a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség, akkor azzal egy másik ügyben igencsak kínos helyzetbe hozhatja a BRFK-t. A fővárosi rendőrség ugyanis nemrég arra hivatkozva utasította el Tényi feljelentését az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetben talált poloskának látszó „valami” ügyében, hogy azt semmiféle tény nem támasztja alá, mert a feljelentését megalapozó információk a sajtóból származnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.