Belföld: Felháborító gázszámlákkal sokkolták a pécsieket - NOL.hu
 

Felháborító gázszámlákkal sokkolták a pécsieket

Nagy tumultus alakult ki a Főgáz pécsi ügyfélszolgálata előtt szerdán. A fogyasztók zöme azért érkezett a szolgáltató irodájához, hogy a kézhez kapott számlájával kapcsolatban panasszal éljen.

Volt, aki azt mondta, hogy még soha nem fizetett 20 ezer forintnál többet a gázért, most viszont ennek a többszöröséről érkezett csekk, ami azért kétségbeejtő számára, mert mindössze 100 ezer forintból él havonta.  

Nem mindenki volt azonban elégedett a válasszal. Mert míg a korábban leolvasós-bemondásos rendszerben kapcsolódó fogyasztók számára adott a módosítás lehetősége, az átalánydíjasoknak mindenképpen ki kell fizetniük az elsőre megállapított összeget. Utóbbiak számára ugyanakkor adott annak a lehetősége, hogy rövid időn belül ők is áttérjenek a havi fogyasztás aktuális bemondására – ami szerint a részszámlák érkeznek –, majd az éves egyszeri leolvasásra és elszámolásra.

A Főgáz előzetesen arról tájékoztatott, hogy az első számlán két alapdíjat találnak a fogyasztók, mivel januárban nem történt alapdíjszámlázás. Azt is közölték, hogy a januári hónapban egy matematikailag meghatározott algoritmus (ennek részletei nem ismertek, de valószínűleg ennek az eredményeként születtek a fogyasztók által sokallt számlák) alapján becsült mennyiséget számláznak ki, diktálásra csak később lesz a lakosságnak lehetősége. A főgáz az első számlákat még egészen március közepéig postázza.  

A társaság központi egységes tájékoztatása szerint az egyetemes szolgáltatási árak hatósági árak, így azok sem változnak.

Gyakran elhangzott az a kérdés a fogyasztók részéről, hogy az új szolgáltatónál, azaz a január elejétől az E.ON helyébe lépő Főgáznál miért nem lehet a korábban már bevált számlázási rendszert, rendet követni. A Főgáz szerint a fogyasztók csak a második számlától állhatnak vissza a korábban megszokott módra, az átalányfizetésre vagy diktálásra. A fogyasztók alapvetően éves leolvasásban vannak, tehát a teljes fogyasztói kört 12 hónap alatt olvassa le a szolgáltató.

Top cikkek
Magyarország

Néhány kilométerre vannak a magyar határtól a Belgrádból menetelő menekültek

Már csak néhány kilométerre vannak a magyar-szerb határtól azok a migránsok, akik gyalog indultak el Belgrádból. Az M1 televízió tudósítói délelőtt azt jelentették, hogy a menetben mintegy 130-an vannak, hajnalban érkeztek Szabadkára, ezután Palicson látták őket, vagyis mintegy 10 kilométerre vannak a magyar határtól.
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér